Kannattaako pitää rakennusblogia?

Talo Luck -rakennusblogin kirjoittaja kyseli oman bloginsa lukijoiltaan hiljattain mm. että ”Kysyisinkin nyt teiltä, mitä arvostatte hyvässä blogissa? Millaiselta sen tulisi näyttää ja miten sen tulisi toimia?” Ja edelleen että… ”Te, jotka kirjoitatte omaa blogia kysyisin, mitä alustaa suosittelette? Onko yksi ylitse muiden, vai onko kaikissa niin sanotusti pros and cons?” Koko artikkeli löytyy tästä linkistä:

http://www.taloluck.com/blogiblog/nyt-kaivataan-kokemusta-ja-mielipidetta

Itsekin olin pohtinut oman blogini kirjoittamiseen liittyen jo hetkeä aikaisemmin joitakin asioita toisessa talovertailu.fi -sivuston blogin kommenttikentässä näin:

”Rakennusblogi oli ja on itselläni myös työkalu oman vastaavan mestarini suuntaan, eli jos hän ei nyt ihan aina ja koko ajan voinut olla paikalla, niin blogia lukemalla oli kuitenkin koko ajan hyvin tilanteen tasalla, että mitä raksalla on päivän aikana tehty. Ja että onko kaikki tarpeelliset asiat huomioitu. Jossain vaiheessa huomasin, että oma blogini taisi olla yhtä hyvä työkalu myös Vantaan rakennusvalvonnankin suuntaan – eli jonkun tarkastuksen lähestyessä blogissa jo esillä olleissa ja valokuvatuissa asioissa ei sitten enää varsinaisen tarkastuksen alkaessa kulunutkaan niin kovin kauaa aikaa, jolloin itse asiassa tarkastuksesta oli enempikin hyötyä, kun aikaa jäi katsoa johonkin sinänsä aika pieneenkin detaljiin (mm. tulee mieleeni sellainen kerta, kun selvitettiin kannettavan läppärin avulla, että onko Tiilerin takkatehtaan nettisivuilla kerrottu mikä on heidän Terhi -takkansa takasta poistuvien palokaasujen lämpötila. No löytyi sekin tieto, vaikka alun perin CE-merkintää lähdettiin sieltä netistä hakemaan.” Koko artikkeli kommentteineen löytyy täältä:

http://tiilitalo.talovertailu.fi/aloituskokous-pidetty/#comments

Jos nyt vielä vähän laajennetaan tätä pohdintaa, että miksi tulisi pitää rakennusblogia, kauanko siihen kuluu aikaa, kannattaako sellainen, ja voisiko aikansa käyttää hyödyllisemminkin? Kyllähän siinäkin nyt oma aikansa kuluu, jos alkaa tutustumaan johonkin blogialustaan, tai vaikkapa useampaan, tässä alla kuvakaappaus WordPressista:

Kuvakaappaus: Talo-Rautio -blogin ohjauspaneelia Worpressin ympäristössä.

Kuvakaappaus: Talo-Rautio -blogin ohjauspaneelia Worpressin ympäristössä.

Niin kuin tuolla Talo Luck blogin kommenteissa joku kertoi käyttäneensä WordPressiä jo vuosia niin bloggailuun kuin muuhunkin, niin itse kyllä joudun toteamaan, että minä en ole oppinut tätä nyt tälläkin hetkellä käytössäni olevaa WordPressiä koskaan kunnolla. Minusta ainakin näin aloittelevalle bloggaajalle blogger/blogspot oli selvästi helpompi oppia ja helppokäyttöisempi, ja taitaapi tuo blogger/blogspot olla myös selvästi yleisin – saman WordPress -käyttäjän arvion mukaan noin 90% kaikista blogeista. Tämä arvio saattaa omastakin mielestäni olla hyvinkin oikeaan osuva.

Jos joku harkitsee talon rakentamista, ja etsii tarvikkeita, tietoa tai hintoja netin kautta, niin aika moni linkitys saattaa johtaa johonkin rakennusblogiin. Joten lukemasta rakennusblogeja ei voi kukaan rakentaja välttyä, mikäli nyt ylipäätään netissä vaan surffailee. Ja onhan niistä toisten rakentajien blogien lukemisesta ainakin itselleni ollut hyötyä; saa hyviä vinkkejä ja välttyy jo tehdyiltä virheiltä. Mutta kannattaako rakentamista harkitsevan sitten perustaa omakin blogi sitten jos ja kun rakentaminen alkaa?

Omasta mielestäni ehdottomasti kannattaa. Itselleni kirjoittaminen ja muiden blogien lukemien on samalla jonkin sortin henkireikä, ja mukava harrastuskin tässä kaiken muun ohella. Lisäksi seuraavassa luettelen muutamia ihan järkisyitä, tai ainakin itse hyväksi havaitsemiani asioita, jotka ovat tässä matkan varrella jo ehtineet tulla omassa bloggailussani esille:

1) Kuten tuolla yllä olevassa jo totesin, blogi on äärimmäisen hyvä apuväline oman valvojan / vastaavan mestarin suuntaan. Hän ei voi joka päivä ja jatkuvasti tontin kulmalla seistä vahtimassa mitä tontilla tapahtuu, mutta blogin kautta hän voi nopeasti ja ihan vaikka päivittäin vilkaista tuoreimmat päivitykset. Omasta mielestäni jokaisen vastaavaksi mestariksi ryhtyvän pitäisi jo omassa valvontasopimuksessaan suorastaan edellyttää, että rakentaja pitää omaa blogia – onnistunut hanke on kuitenkin molempien etu. Lisäksi blogi säästää rutkasti molempien aikaa, niin valvojalla kuin rakentajallakin. Ja näyttää myös kaupungin omakin rakennusvalvonta ainakin joskus jonkun rakennusblogin löytäneen, ainakin itse päättelin näin kahdestakin seikasta – eli meillä tehdyissä tarkastuksissa & kokouksissa ei enää paikan päällä käyty niin erityisen tarkasti niitä asioita läpi, jotka oli juuri hetkeä aikaisemmin kerrottu ja valokuvattu blogin puolella, ja kyllä nyt esim. muuttotarkastukseenkin tullut valvoja ihan suoraan sivulauseissaan ohimennen totesi, että ”niin tämähän oli nyt siis se talo, jonka rakennuskustannukset näkyy ihan siellä netissäkin?”, ja vastasin että ”joo, tämä se on”. Paitsi että viralliset valvojat voivat aina halutessaan vilkaista blogin kautta mitä on viime aikoina tehty ja tapahtunut, niin vähintään yhtä tärkeitä ovat olleet epäviralliset valvojat omine kommentteineen ja neuvoineen. Siis ihan tavalliset blogin vieraat ja lukijat, jotka olivat oman talonsa jo rakentaneet tai olivat rakentamassa tai ihan vaan olivat muuten rakentamisesta kiinnostuneista. Ja kaikki nämä neuvot, ohjeet ja muut huomiot ovat olleet täysin ilmaisia. Ei näitä olisi oikein muuten voinut saada, jos ei olisi blogia ollut olemassa.

2) Entä jos jotain menisi kaikesta huolimatta siltikin pieleen pieleen? Silloin oma rakennusblogi on kuukausien ja vielä päästä itselleen tärkeä oman muistin tuki. Ei meilläkään rakentamisesta ihan ilman asianajajaa selvitty. Ja kun sitten tuli se hetki, että piti tehdä toimeksianto omalle asianajajalle, niin ihan jo muutamalla linkillä omaan blogiin asianajajakin saattoi saada nopeasti ja helposti aika hyvän käsityksen siitä, mitä oli tapahtunut, miksi oli tapahtunut ja miten asiassa kannattaisi seuraavaksi toimia. Taas säästyi kaikkien aikaa, vaivaa ja rahaa, kun keissiin tutustuminen kävi nopeasti ja vaivattomasti.

3) Blogin pitäminen vaikuttaa myös rakentamisen kustannuksiin ja urakoitsijan / palveluntoimittajan laatuun ja muuhunkin toimintaan. Kun rakentaja mainitsee tarjouspyynnössään, urakkaneuvotteluissa, tarvikkeita hakiessaan tai ihan muuten vaan jossain sivulauseessa ihan vaikka vaan ohimennen, että sopiiko että urakoitsija pääsee/joutuu myös rakennusblogiin, niin eihän kukaan halua ns. ”ryssiä sillä kertaa” omaan hommaansa, tai hinnoitella itseään pilviin. Lopputulos on ainakin oman havaintoni mukaan ollut meillä aina hyvä, ja hintatasokin ihan kohtuullinen. Tämä näkyy loppupeleissä myös kun vaikka muuttohetkellä ynnätään kaikki kulut yhteen, ja katsotaan mitä tuli neliöhinnaksi. Meillä oli itsellä vähän huonoakin tuuria, kun tuli niitä rakentamisen alkuvaiheen sählinkejä, jotka toki nyt on jo ihan hyvässä hengessä saatu sovittua, mutta ilman niitä neliöhinta olisi voinut olla alhaisempikin. Eikä tämä nyt loppupeleissä ole mikään kilpailu, että kuka rakentaja tekee neliönsä halvimmalla, on meilläkin satsattu tiettyihin pintoihin ja tiettyihin tiloihin ihan tarkoituksella rahaa, vaikka halvempikin vaihtoehto olisi voinut olla. Eli ei me kaupassa esim. laminaatteja tai muutakaan tavaraa valittu pelkästään hinnan perusteella. Oma veikkaukseni myös on, että jos jollekin urakoitsijalle vahinko kävisi, ja hän itse on tietoinen, että on blogin kautta tuhansien ja taas tuhansien silmäparien tarkkailun alla, niin kyllä hän varmasti ihan sopuisasti suostuu virheensä korjaamaan, koska pahin tilanne ei ole se, että sattuu jokin virhe, vaan kaikkein pahin tilanne olisi sellainen, että urakoitsija häipyy, alkaa pullikoimaan, tai ei muuten vaan suostuisi virhettään korjaamaan… Eihän sellainen jatkoselvittelyistä lipeäminen blogin kautta hyvää mainetta antaisi, mutta toisin päin jos virhetilanne korjataan oikein esimerkillisesti – se voi olla ja onkin ihan hyvä mainos.

4) Entä jos talo joskus myydään? Omaa taloamme ei ole myyntiä vaan itseä varten tehty, mutta olettaisin, että mikäli ostajaehdokas voisi minkä tahansa talon kohdalla jo rakentamisen alusta alkaen tutustua taloon, niin se antaa tietynlaista varmuutta ja turvallisuuden tunnetta. Jolloin olettaisin, että talon myyntiaika on lyhyempi ja myyntihintakin mahdollisesti korkeampi. Mitään tieteellistä näyttöä tästä ei taida vielä olla olemassa. Mutta joku tutkija voisi varmaankin ottaa tästä kopin? Koska nyt rakennusblogeja alkaa jo olla melkeinpä joka toisella rakentajalla, niin äkkiäkös se olisi helppo tehdä jokin tilasto, jossa tutkittaisiin, onko rakennusblogia hyödynnetty talon myynnissä, ja jos on – onko sillä ollut vaikutusta myyntihintoihin ja -aikoihin? Vertailukohtana ne talokaupat, joissa ei ole rakennusblogia ollenkaan.

5) Suosituille blogin pitäjille tulee aina myös yhteistyötarjouksia. Ja yhteistyö tavaran tai palvelun toimittajien kanssa voi tuoda myös tuloja. Suomi-tasolla useimpien bloggaajien kuukausitulot (siis bloggaamisen osalta) eivät välttämättä päätä huimaa, mutta periaatteessa mahdollisuus on tienata yhtä hyvin kuin lääkäreilläkin, ainakin tämän linkin mukaan:

http://www.hs.fi/raha/a1409891882856

Minusta tässä on joitakin asioita, joita tulevien rakentajien kannattaisi ainakin harkita. Jos on itsellä nettiyhteys, tietokone ja kamera – niin sillä pääsee alkuun. Ei blogin pitäminen loppujen lopuksi mitään muuta vaadi. Oma blogi on myös hyvä alusta ja linkkilista, ja se helpottaa muidenkin blogien seuraamista, kun osoitteet ovat ylhäällä omassa rakennusblogissa. Ja sen minkä nettiin laittaa – sitä ei kuulemma saa ikinä sieltä pois. Jolloin tiedot ja valokuvat omasta talosta myös säilyvät, vaikka oma tietokone tai itse talo joskus jostain syystä tuhoutuisi. Vakuutus tietysti korvaa näissä tilanteissa, mutta hukkaan joutuneita tietoja tai valokuvia mikään vakuutuskaan ei voi korvata.

 

EDIT 17.1.2015:
Jäi vielä kertomatta, että mistä niitä rakennusblogeja sitten löytyy? Niin kuin tämän jutun kommenttikentässäkin jo lukee, niin yksi hyvä, aloitusajankohdan mukaan ryhmitelty ja varmasti jatkuvasti täydentyvä lista löytyy täältä:

http://koti7.blogspot.fi/p/suomalaisia-rakennusblogeja.html

Erityisesti pääkaupunkiseudun rakentajille suosittelisin lisäksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa liittymistä Facebookin Uudenmaan Raksakimppaan, jossa pääpaino on ylijäämätavaran, tiedon, kysymysten ja kokemusten kierrättämisessä, mutta löytyy sieltä myös lista raksakimppalaisten omista raksablogeistakin, kas tässä:

https://www.facebook.com/notes/raksakimppa/rakennusblogit/243375775734830

Sitten netistä löytyy myös ”blogilista.fi”, jonne jokainen halutessaan voi lisätä oman bloginsa (mikä tahansa blogi) oman aihepiirinsä alle, ja tässä hakupalvelussa hyvänä ominaisuutena on se, että blogeja voi tarkastella kolmella eri tavalla, joko tuoreimman päivityksen perusteella, tai sitten aakkosten tai suosion mukaisessa järjestyksessä, kas tässä:

http://www.blogilista.fi/avainsana/talonrakennus

Lisäksi useimmilla blogin pitäjillä on tapana pitää omaa listaansa niistä blogeista, joita hän itse seurailee, ja niistä myös satunnainen lukija voi helposti tehdä omia poimintojaan – ja päästä blogista toiseen blogiin hyppäämällä aina vaan pidemmälle ketjussa, jolloin jos on oma blogi, sinne voi sitten alkaa keräämään omaa listaa niistä blogeista, joita itse kokee mielenkiintoiseksi ja haluaa seurailla.

421 vastausta artikkeliin ”Kannattaako pitää rakennusblogia?

  1. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

  2. You actually make it seem so easy along with your presentation however I to find this topic to be actually something that I believe I might by no means understand. It seems too complicated and very vast for me. I am having a look ahead to your subsequent post, I will try to get the hold of it!

  3. I just want to tell you that I am just newbie to blogging and actually enjoyed your web blog. Almost certainly I’m likely to bookmark your website . You actually come with really good well written articles. Appreciate it for sharing with us your website.

  4. Whats Going down i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively useful and it has aided me out loads. I am hoping to give a contribution & assist different customers like its helped me. Great job.

  5. I haven’t checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

  6. Cancer cells reproduce almost continuously and abnormal proteins are made.estro female estrogenic gluco sugar glucagon In this term agon means to assemble or gather together.schizoidLongstreth MD Department of Gastroenterology Kaiser Permanente Medical Care Program San Diego California. [url=http://fastshipviagrarx.com]generic viagra testimonials[/url] Application of ice packs to anal area and bed rest c.Contraction.Show that the above equation approaches the expansion for an exponential function.D.Also reviewed by David Zieve MD MHA Medical Director A.Measure liquid medicine with a special dosemeasuring spoon or medicine cup not with a regular table spoon. [url=http://shopednorxmed.com]buy viagra online reviews[/url] He persevered when other surgeons gave up amid post surgical deaths and issues on defining braindead donors.tome instrument to cut osteotome This surgical chisel is designed to cut bone.Our calculations show that the forces exerted on the joint and by the muscle are large. [url=http://clomiphenecapsules.com]buy clomid online zest creative[/url] Hammurabi meaning Kinsman Healer was ruler of Babylon from around to years ago.Sally complained of pain in the area surrounding her navel.In Goldman L Ausiello D eds.Encephalitis is a diffuse inflammation of the brain parenchyma and is often seen simultaneously with meningitis. [url=http://comprarcialisspain.com]comprar cialis y priligy[/url] A decline in the extracellular circu lating volume results in a decreased GFR and a reduction in sodium excretion.Men also have to remember that most women need more time than men to become aroused.The following methods may help prevent an obstruction Eat slowly and chew food completely.The physical symptoms are real theyre just not due to any particular disease.DNA demethylation dynamics.Perform transthoracic needle aspiration biopsy or fiberoptic bronchoscopy to rule out malignancy if suspicion is intermediate or if the risk of surgery is high.In addition other GC activators have been studied Lasker et al. [url=http://buyfinasteridecitrat.com]cheap propecia 10mg[/url] Institute of Medicine.

  7. I needed to send you a bit of remark in order to give many thanks once again for all the unique information you have documented in this article. It has been simply generous of people like you to provide unreservedly precisely what most of us might have supplied as an e-book to help make some bucks for their own end, chiefly since you could have done it in the event you desired. Those guidelines in addition worked to become fantastic way to be certain that many people have similar interest just as mine to know very much more with regard to this condition. Certainly there are lots of more pleasurable instances ahead for those who scan through your site.

  8. naturally like your web site however you have to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to tell the reality nevertheless I¡¦ll definitely come back again.

  9. Just desire to say your article is as astonishing. The clarity in your post is just excellent and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

  10. I definitely wanted to make a message in order to say thanks to you for these great points you are sharing at this website. My time intensive internet lookup has now been honored with really good facts and techniques to exchange with my co-workers. I would assert that most of us visitors are very blessed to dwell in a good community with very many wonderful people with very helpful solutions. I feel pretty lucky to have come across your entire website page and look forward to tons of more cool minutes reading here. Thanks once more for everything.

  11. I have not checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

  12. I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I’m quite certain I will learn a lot of new stuff right here! Good luck for the next!

  13. I think this is one of the most important information for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style is wonderful, the articles is really nice : D. Good job, cheers

  14. Usually I don’t read article on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to check out and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, very great article.

  15. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

    • ampicillin cellular target generic names ampicillin generic name of ampicillin sulbactam ampicillin drug prescriptions ampicillin generic dosage forms ampicillin sodium generic name ampicillin generic principen ampicillin pharmacokinetics animals ampicil

  16. Hei,
    Kiitos, olipas hyvä kirjoitus!!
    Keräilen linkkikokoelmaa raksablogeista
    http://koti7.blogspot.fi/p/suomalaisia-rakennusblogeja.html sivulle. Ajatuksena olisi että sieltä löytyisivät vaikka kaikki raksablogit, uudet ja vanhat. Kiva jos ehdit käydä linkittämässä oman blogisi listaan ja saa myös tuota sivua mainostaa että saadaan siitää mahdollisen ”kattava”.

    Mukava alkavaa vuotta,
    Karolina

    • Kiitos hyvästä ideasta ja hyvästä huomiosta – rakentajien linkkikokoelma on varmasti ihan tarpeellinen, ja siellä sinun sivuillasi lisääminen ja otsakekuvakin tuli varsin näppärästi. Lisäsin myös tähän oman kirjoitukseni loppuun nyt sitten muutamia linkkejä, joista rakennusblogeja löytyy tai olen itse löytänyt. Kiitos ajatuksesta, tämä jäi itseltäni ensin mainitsematta.

      Kun kulkee ryhmässä, ei eksy ja on turvallisempaa – vähän niin kuin susilaumassa tai sopulitkin tykkää edetä porukassa. Sama pätee varmaan talon rakentajiinkin, joista moni voi olla asialla vasta ensimmäistä kertaa.

Kommentointi on suljettu.