Oma tuntilaskuri pysähtyy

Mitä rakentaminen maksaa? Kuinka kauan kuluu aikaa rakentamiseen? Kannattaako rakentaa pitkästä tavarasta vai rakennuttaa avaimet käteen -periaatteella? Tässä joitakin kysymyksiä, mitä rakentamaan ryhtyvä joutuu pohtimaan, ja joihinkin näihin kysymyksiin voi löytyä ainakin jotain osviittaa tai vastauksia tästä blogista.

Olen kirjannut tähän rakennusprojektiin liittyen kaikki tunnit ja eurot ylös. Omalta osaltani tuntilaskuri alkoi rakennusprojektin alkaessa elokuussa 2012, kun kaivuri tuli tontille. Nyt ei ole tälle päivää enää muita töitä kuin kattolamppujen asennuksia, eli raksan puolesta olen työttömänä. Vapaata iltaa ei kuitenkaan ole tiedossa, koska työn puolesta tälle iltaa on tiedossa kokous.

Nyt kun päästään muuttamaan, on euroja hankkeeseen kulunut tähän mennessä 544.912,07€ ja omia työtunteja 2266 kpl.

Talossa on lämpimiä neliöitä 241m2 ja sillä jaettuna yhden neliön hinnaksi tuli tähän mennessä 2261€ / m2. Tässä hinnassa on tontti liittymineen mukana. Jos jätetään tontti ja sen liittymät (yht. 160 tonnia) laskuista pois, sitten talon hinnaksi jää noin 385 tuhatta ja neliöhinnaksi tulee 1598€ / m2.

Vaikka talo on muuttovalmis suurimmalta osin, niin valmis se ei ole. Esim. kellarista kokonaan valmis ei ole muuta kuin kylppäri ja sauna. Takkahuoneesta ja kodinhoitohuoneesta puuttuu vielä paneelit katosta ja seinistä. Pihatyöt on tekemättä ja tontin reunalta puuttuu vielä rakennusmääräyksissä vaadittu aita. Alakerran terassin aita on tehty kuormalavoista, koska ripa loppui kesken eikä sitä saatu työmaalle enää ennen muuttotarkastusta (joka ei olisi mennyt kaiteen puuttumisen takia läpi). Puutavara on jatkossa kaikkiin näihin tarpeisiin omista metsistä, enkä ole niille hintaa laskenut. Mutta työvoimakustannuksia tulee vielä jatkossakin.

Lopullista hintaa on ainakin jossain määrin keventänyt se, että on voitu käyttää oman metsän puita (kaikilla ei omaa metsää ole), ja rakentaminen pitkästä tavarasta on tapahtunut pikkuhiljaa, jolloin itsekin on ehtinyt paremmin mukaan. Nykyäänhän talot rakennetaan monesti hyvinkin nopeasti, ja muutaman kuukauden päästä siitä kun kaivuri ekan kerran tulee tontille, niin talossa jo asutaan.

Itselleni tuli omaan työtunti-exceliini yhteensä 440 riviä, joka toisin sanoen tarkoittaa, että raksa-työpäivien lukumääräksi tuli 440 kpl. Tuntimäärä yhteensä on excelin mukaan 2266, jolloin keskimääräisen raksapäivän pituus on noin 5 tuntia. Yli 10 tunnin mittaisia raksapäiviä tuli 61 kpl.

Tässä siis muille rakentajille vinkkiä, että paljonko rakentamiseen voi kulua aikaa, tai ainakin tässä projektissa aikaa kului tämän verran. Ja tältä nämä tuntikirjaukset omalta osaltani näyttävät tietokoneen ruudulta katsottuna:

IMG_0892

Miksi tuntilaskurini omalta osaltani päättyy tähän, johtuu siitä, että seuraavaksi on vuorossa muuttohommat, ja sitten talossa jo asutaan. Eli vaikka työ jatkuu – todennäköisesti vielä useitakin vuosia (jos ei muuta niin kunnossapidon osalta), niin työ on kuitenkin normaalin asumisen ohella aika katkonaista. Eikä sitä enää luotettavasti pysty kirjaamaan ylös, ei edes oman mielenkiinnon vuoksi. Nyt tähän mennessä on ollut helppo kirjata ylös, että mihin aikaan on raksalle mennyt, ja milloin on tullut pois, ja mitä hommia siellä on sen päivän aikana tehnyt.

Tässä vaiheessa voidaan myös kysyä, että ”No, kannattiko?”

Helpoimmalla ja varmaan myös kaikkein halvimmalla olisi päässyt, jos olisi ostanut melkein uuden talon valmiina. Tässä markkinatilanteessa ne eivät paljon maksa.

Lähtökohtana itselläni oli kuitenkin oppimisprojekti, ja ainakin siinä mielessä rakentaminen kannatti, joten nyt tiedän rakentamisesta enemmän mitä ennen. Tältä pohjalta osaan myös omassa työssäni isännöitsijänä vertailla nykyistä rakentamistapaa vaikkapa vanhojen talojen rakenneratkaisuihin, ja tiedän mihin suuntaan siellä pitäisi pyrkiä. Esim. kosteudenhallinta, äänieristys, mahdolliset kylmäsillat yms ovat aina samoja haasteita talon ikään katsomatta. Itse rakentaen tai rakentamisessa tiiviisti mukana olleena saa myös varmuuden siitä, miten työt on tehty. Eli nyt on tontilla talo, joka varmuudella on hyvin tehty. Toinen tapa olisi ollut ostaa talo vaikkapa avaimet-käteen periaatteella, jolloin jos pystytysporukka, työn valvonta tai joku muu työvaihe epäonnistuisi, niin lähes saman ajan minkä olisi voinut käyttää rakentamiseen joutuisikin käyttämään reklamointiin tai muuhun jälkiselvittelyyn. Joskus näyttää myös syntyvän riitaa tai epäselvyyttä siitäkin, mitä kaikkea urakkaan piti kuulua, tai mitä siihen ei kuulunut.

Itse paikalla olleena ja itse urakoitsijat ja työmiehet valinneena olen voinut hyvin vaikuttaa siihen, ketä tontilla tekee töitä, ja jos itselläni on ollut työstä jotain kysyttävää tai huomautettavaa, niin oman äänensä on saanut kuuluville. Montaa muuta rakennusblogia seuranneena joutuu toteamaan, miten rakentaja seuraa voimattomana vieressä, koska alihankkijat ottavat työmääräyksiä vain pääurakoitsijalta, eikä siinä rakentajan omaa mielipidettä noteerata. Jos asiat menee pieleen, silloin pääurakoitsija kuitenkin helposti vierittää loppuselvittelyt rakentajalle, joka joutuukin itse olemaan yhteydessä ikkunatoimittajiin, lukkomiehiin, sähköurakoitsijoihin yms. vaikka ei ole näitä valinnut, ja vaikka ei ole näihin mitään sopimussuhdetta.

Toinen kysymys, mitä varmaan tässä vaiheessa voi esittää ja on esitettykin, että ”No, miltäs nyt tuntuu?”

Tuntuu aika helpottavalta. Talon rakentamisen tarkoitus on kait se, että siellä asutaan. Se välietappi on nyt saavutettu. Seuraavaksi tässä projektissa pidetään talven mittainen hengähdystauko, ja ensi kesänä jatketaan pihahommilla ja itse talossa kesken jääneillä asioilla (blogi ei kuitenkaan hiljene, kyllä talvellekin tapahtumia ja päivityksiä tulee riittämään).

Ja täytyy myöntää – on tämä ollut monessakin mielessä aika raskas projekti.

Suurista tuntimääristä seuraa väistämättä se, että väsyy. Esim. heinäkuussa 2014 raksatuntien kokonaismääräksi tuli 255 kpl, eli 31:lle päivälle tasan jaettuna siitä tulee yli 8 tuntia per jokainen päivä.

Itse jaksan juosta tarvittaessa ja koska tahansa vaikkapa puolikkaan maratonin vähän reiluun kahteen tuntiin, eikä se erityisemmin jaloissa tunnu. Mutta aika monen raksapäivän jälkeen olen ollut paljon enempi väsynyt, eikä pelkästään jalkojen osalta. Ainakin on uni öisin maittanut. Mukavaa työ on ollut silti, ja siinä enimmäkseen on hermot levänneet, ja se on ollut varsinaiselle työlleni hyvää vastapainoa. Rakentaminen on aina hauskaa niin kauan kuin rahat ja aika riittää. Ja sama toisinpäin, jos jompikumpi näistä loppuu kesken (niin kuin tässäkin projektissa on aika ajoin sattunut), niin melko vaikeita tilanteita joutuu silloin ratkomaan. Jotenkin niistä nyt tällä kertaa kuitenkin selvittiin.

On tässäkin projektissa matkan varrella on ollut paljon tilanteita, jossa asiat eivät ole oikein sujuneet, ja silloin tulee myös stressipisteitä. Onneksi oma ammatti eli isännöitsijän työ on ollut helpottava tekijä sikäli, että aina on tiennyt mistä apua voi kysyä ja saada, ja ilokseni olen huomannut, että apua on oikeasti ollutkin saatavilla, joskus myös hyvin nopealla aikataululla ja lyhyellä varoitusajalla. Erityisesti lähipiirin tuki – myös taloudellisesti ja muutenkin, on ollut oleellisen tärkeää. Se on vaikuttanut ratkaisevalla tavalla siihen, että tämä välietappi on saavutettu. Tästä eteenpäin pärjään jo itsekin.

Hankkeen budjetti ei loppujen lopuksi ylittynyt kuin 10% (vaikka heti alussa ja etupäässä vesiliittymätöiden vuoksi näyttikin aika pahalta). Aikataulu ei ylittynyt käytännössä ollenkaan (alussa arvelin että rakentaminen kestää 2 vuotta, ja muuttovalmiina talo oli 2 vuoden ja 1 kuukauden päästä). Mutta omien työtuntien osalta ylitys alkuarvioihin verrattuna on ollut suuri, eli vähintään 100%. En olisi ikinä etukäteen osannut kuvitella, että rakentaminen on rakentajan itsensä kannalta näin työlästä. Jos olisin etukäteen tiennyt paljonko omaa työtä on edessäpäin, niin en olisi ehkä hankkeeseen koskaan ryhtynyt. Paljon helpompaa olisi ollut ostaa talo valmiina. Mutta niin kuin ylempänä jo totesin, valmiina teettämiseen tai ostamiseen liittyy myös riski siitä, että aina ei voi tietää mitä saa.

Jos joku haluaa päästä elämässään helpolla, niin melkeinpä rohkenisin hyvänä neuvona antaa, että ainakaan rakentamista ei silloin kannata harkita. Eikä myöskään isännöitsijän työtä ammatikseen. Kummassakaan niissä ei pääse helpolla.

218 vastausta artikkeliin ”Oma tuntilaskuri pysähtyy

  1. I conceive this internet site has got some very excellent information for everyone :D. ”Experience is not what happens to you it’s what you do with what happens to you.” by Aldous Huxley.

  2. I just wanted to jot down a small message to be able to express gratitude to you for all the nice recommendations you are giving out at this website. My time intensive internet research has finally been recognized with awesome information to exchange with my pals. I would declare that most of us readers are really fortunate to exist in a remarkable site with so many awesome people with great tips and hints. I feel truly lucky to have used your entire website and look forward to some more amazing minutes reading here. Thanks a lot once more for everything.

  3. The Panel performed focused reviews and analyses of the surgical therapies implantable devices and vascular surgery..The quests for immortality and the universal cureall gave way to the microscopic study of the flesh in all its forms.Classified as acute months of liver inflammation or chronic months of persistent liver inflammation [url=http://buytamoxifencitrat.com]cheap online nolvadex[/url] Routine measurements of blood pressure are now most commonly performed by the cutoff method.falciparum fever is usually constant b.malignant condition that can be diagnosed by a Pap test revealing dysplastic changes in cellsCauses of Depression The most commonly held theory about the cause of depression is the biogenic aiming hypothesis which is the idea that depression is caused by not having enough serotonin.Driven by wanderlust and the desire both to make a name for himself and to help humanity Philippus Aureolus decided to call himself Paracelsusmeaning Better than or beyond Celsus in barbed honor of Aulus Cornelius Celsus of Ancient Rome. [url=http://brandfemaleviagra.com]viagra for sale in australia[/url] View larger version In this page In a new window Fig.Fever is uncommon in adults suggests a bacterial complication or influenza but is not unusual in children.Within the RLR family RIGI recognizes viral RNA or in vitro transcribed mRNA through the presence of small regions of base pairing bp in ssRNA molecules [url=http://fast-vardenafil.com]generic levitra 40 mg[/url] He also gave detailed descriptions of several complex abdominal parts such as the omentum a fold of tissue lining the abdomen and suggested that the kidneys filter blood to produce urine which travels along ureters to the bladder previously it had been thought that the kidneys filter urine.The symptoms are consistent with a lesion involving the left cerebral hemisphere in the MCA distribution. [url=http://ednorxmed.com]kwikmed coupon viagra[/url] Sage was one of the main herbs burned in a sweat lodge a traditional hutlike archedroof structure.PlATeleT DisORDeRs Figure Thrombocytopenia A.osteopathy A form of medicine that uses joint manipulation physical therapy and postural reeducation to restore the structural balance of the musculoskeletal system.Dugdale III MD Professor of Medicine Division of General Medicine Department of Medicine University of Washington School of Medicine.They make synaptic contacts in the dorsal horn preganglionic sympathetic and parasympathetic cell columns in the thoracolumbar and lumbosacral tract with spinal neurons innervating CC Marson and McKenna Giuliano and Rampin a Giuliano et al. [url=http://avdrug.com]generique levitra[/url] The National Guideline for LDL is less than mgdL in normal persons and less than mgdL in patients with CAD PAD and diabetes mellitus.They can vary in size and shape from as small as a grain of sand to as large as a golf ball DIGESTIVE SYSTEM Trocar A B FIGURE A Trocars in place for laparoscopic cholecystectomy.NPTR measurement performed by an erectometer RigiScan is considered the standard method for differential diagnosis between psychogenic and organic ED.

  4. I must express thanks to you for bailing me out of this type of difficulty. Right after scouting throughout the world-wide-web and obtaining things that were not powerful, I believed my entire life was well over. Existing without the presence of solutions to the issues you have resolved as a result of your entire short post is a serious case, and ones that would have in a negative way affected my career if I had not come across the blog. The ability and kindness in dealing with all areas was useful. I don’t know what I would’ve done if I had not encountered such a step like this. It’s possible to at this time relish my future. Thanks a lot very much for the reliable and sensible guide. I won’t be reluctant to refer your web sites to any individual who would need guidelines about this problem.

  5. I delight in, result in I found exactly what I used to be having a look for. You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

  6. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

  7. Enjoyed studying this, very good stuff, appreciate it. ”I will do my best. That is all I can do. I ask for your help-and God’s.” by Lyndon B. Johnson.

  8. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

  9. I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one nowadays..

  10. I truly enjoy looking at on this web site , it holds excellent articles . ”The great secret of power is never to will to do more than you can accomplish.” by Henrik Ibsen.

  11. I was reading some of your content on this site and I conceive this internet site is really informative! Retain putting up.

  12. I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again!

  13. Hey there, You have done a fantastic job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they will be benefited from this website.

  14. Onnea muutosta! Sellainen jäi askarruttamaan, että olitko laskenut tuntikirjanpitoon mukaan myös blogin kirjoittamisen ja muun dokumentoinnin, kuten valokuvauksen? Tai mikäli et ollut, niin osaatko yhtään arvioida miten paljon aikaa tämän blogin kirjoittaminen on vienyt?

    • Kiitos-kiitos! Blogin kirjoittelu ja valokuvaaminen eivät ole tuntimäärissä mukana, ei myöskään vesilaitoksen kanssa kiistely eikä asuntomessuilla tai muilla messuilla käynnit. Eli näissä tunneissa on mukana vain rakentamisen pakolliset hallintotyöt, tavaranhaut ja muut nikkaroinnit – siis sellaiset välttämättömät asiat, että jos en olisi itse niitä tehnyt, niistä olisi pitänyt maksaa palkka jollekulle toiselle.

      Valokuvaaminen ja bloggaaminen on tietysti vienyt aikaa, mutta näiden avulla on myös säästetty aikaa, rahaa ja vaivaa. Vastaava mestari on seurannut blogia (ja näköjään Vantaan rakennusvalvonta myös), joten tarkastuksissa aikaa on säästynyt, ja on voitu heti keskittyä oleelliseen, ja jos jokin asia on ollut menossa pieleen, siihen on aina ajoissa tartuttu, ja vahinkoa ei ole tullut (myös toiset rakentajat ja blogin lukijat olivat tässä kohtaa hyvin aktiivisia).

      Kellarin kodinhoitohuoneen kopo lattia oli tässä projektissa ainut paikka, jossa jouduttiin piikkaushommiin eli tehtiin samaa työtä kahteen kertaan.

      Tämän blogin ylläpitosivuilla lukee, että blogikirjoituksia on nyt yhteensä 333 kpl, eli niitä on tullut parin vuoden aikana keskimäärin joka toinen päivä. Jos päivitän oman blogini, ja luen samalla muiden rakentajien tuoreet kuulumiset, niin kyllä siinä helposti tunti tai parikin voi vierähtää, eli keskiarvolla 1,5 tuntia per omat kirjoitukset ja muiden kuulumiset lukemalla kokonaisajan käytöksi tulee tässä kohdin 333 x 1,5 = 500 tuntia. Seuraava kysymys on varmaankin, että kannattiko? No, jos elämässä tärkeintä on ajan ja rahan tuhlaaminen (?), niin tässä on ollut yksi mukava ja hyvä tapa ajan tuhlaamiseen, kun iltaisin ei puolilta öin voi enää nikkaroidakaan (tai muuten naapurit häiriintyy).

      • Olen ehdottomasti sitä mieltä että tälläinen dokumentointi on todella kannattavaa, niin itseään varten kuin muitakin kanssarakentajia ajatellen. Näkisin myös, että näin tarkka dokumentointi nostaa talon arvoakin myyntitilanteessa, varsinkin jos jaksaa tulevaisuudessa isommat remontitkin kirjata.

        Tämän blogin kirjoitukset on luultavasti säästäneet useita tuhansia euroja monilta muilta rakentajilta, vaikka itsellesi ei niin paljoa rahallista välttämättä olisikaan tullut.

        Kyllähän tuota omaa aikaa voisi huonomminkin käyttää ja ylöskirjoittamisella on se hyvä puoli, että päästä vapautuu tilaa ja voi keskittyä uusiin asioihin, joita rakentamisen aikana tulee jatkuvasti vastaan.

  15. Kiitos-kiitos onnitteluista!

    Ja joo, voisihan sitä vaikka hetikin laittaa viestiä vuokraisännille, että meillä alkoikin nyt tonttien vilkuilu, ja laitetaan melkein valmis talo myyntiin, eli ei me mihinkään muuteta, kun on niin mukava vuokra-asunto nytkin (siis ihan oikeasti – siellä on ollut mukava asua, paritalo ja iso takapiha ja mukavat naapurit…)

    Mutta ehkä todellisuudessa täytyy kuitenkin varoa löytämästä niin hyviä tontteja, että alkaisi taas tehdä mieli rakentaa. Kyllä tämä nyt riitti tällä kertaa. Paitsi tietysti jos esim. omat lapset haluavat joskus kokeilla rakentamista, niin kyllä minä sitten varmaan tulen taas kaatamaan tukkipuita metsästä. Ehkä osaan jotain muutakin tehdä, vaikka en tietysti mikään timpuri ole.

  16. Paljon onnea uuteen kotiin! Iso työ takana, ja nyt varmasti turnausväsymys alkaa kunnolla vasta purkautumaan. Silti voi käydä niinkin, että muutaman vuoden kulutta alkaakin tuntua siltä että ”tekis mieli vähän tehdä jotain”, ja alkaakin tonttien vilkuilu… 😀 (olen kuullut että joillekin hulluille on näin käynyt 😉 )

Kommentointi on suljettu.