Vielä muutama sana radonista…

Meidän nykyisessä asunnossamme (väistöasunto rakentamisen aikana) tehtiin radon mittaukset viime talvena. Suhtauduin niihin aluksi vähän huvittuneena, ja epäilin että taitaa olla vaan turhaa koohotusta, ei täältä mitään löydy – niin kuin tästä blogipäivityksestä ilmenee:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2014/01/29/radonmittaus-alkamassa/

Sittemmin mittailin radonit myös uuden talomme kellarista. Ilmastointi ei ollut silloin vielä päällä (eikä sitä oltu edes kytkettykään), ja tuloksena oli 175 Bq/m3 – mikä sekin yllätti suuruudellaan. En olisi savipellossa uskonut löytyvän sellaisia – en siltikään vaikka monttuun on tuotu reilut 300 tonnia sepeliä. Siitä sepelistä ja talon omasta betonistahan ne radonit ovat peräisin, ei sillä muuta lähdettä voi olla, koska ei liki 10 metrin paksuisesta savipatjasta mitään kaasuja läpi pääse.

Meillä on nyt sitten tiedossa radonkorjauksia tässä taloyhtiössä syys-lokakuulla, mutta me emme ehkä siinä vaiheessa enää täällä asu, vaan olemme jo muuttaneet uuteen taloomme. Varmaan korjaustoimenpiteiden jälkeen täällä tehdään sitten taas uudet mittaukset jonkin ajan kuluttua, niin kauan että päästään sallittujen rajojen alle.

Nykyisen asunnon ikkunasta näkyy toisella puolella 4000 vuotta vanhaa savista meren pohjaa, joka on nykyisin tasaista peltomaisemaa. Peltoaukean keskellä luikertelee Keravanjoki, joka on kaivanut 4-5 metriä syvän uoman vanhan meren pohjan savikkoon. Suunnilleen samalaiselle maaperälle on meidän uusi talokin rakennettu paalujen nokkaan.

Tältä tämä paikka näyttää nyt: nykyisen asunnon ikkunasta näkyy toisella puolella 4000 vuotta vanhaa savista meren pohjaa, joka on nykyisin tasaista peltomaata. Peltoaukean keskellä luikertelee Keravanjoki, joka on kaivanut 4-5 metriä syvän uoman vanhaan meren pohjan savikkoon. Suunnilleen samalaiselle maaperälle on meidän uusi talokin rakennettu paalujen nokkaan.

Toisella puolen taloa on kallioinen rinne, eli "karikko", jonne on jääkauden jälkeen ilmeisesti jäälohkareiden mukana ajautunut karille suuri määrä siirtolohkareita, joita on mäen laella melkoinen määrä. Suurimmat ovat henkilöauton kokoisia. Kuntopolku luikertelee niiden välistä.

Toisella puolen taloa on kallioinen rinne, eli ”karikko”, jonne on jääkauden jälkeen ilmeisesti jäälohkareiden mukana ajautunut karille suuri määrä siirtolohkareita, joita on mäen laella melkoinen määrä. Suurimmat ovat henkilöauton kokoisia. Kuntopolku luikertelee niiden isojen kivien välissä.

Meidän talo on rinteessä, reilun korkuisella sokkelilla.

Meidän vuokratalo (tai siis asumisoikeustalo) on rinteessä, reilun korkuisella sokkelilla.

Talon päädyssä seinän tiiliverhoilussa on alimman tiilirivin joka kolmas tiili jätetty oikeaoppisesti kokonaan ilman laastia. Nyt sitten seuraavaksi tehdään reikiä tähän tiiliseinän alla olevaan betonipintaan alapohjan alapuolelle, ja imetään radonit sitä kautta pois.

Talon päädyssä seinän tiiliverhoilussa on alimman tiilirivin joka kolmas tiili jätetty oikeaoppisesti kokonaan ilman laastia. Nyt sitten seuraavaksi tehdään reikiä tähän tiiliseinän alla olevaan betonipintaan alapohjan alapuolelle, ja imetään radonit sitä kautta pois.

Asukas tiedote asiaan liittyen. Ehdinkin jo ihmetellä, että eikö tule tiedotetta lainkaan, kun viime tammikuusta on nyt kuitenkin jo reilusti yli puoli vuotta kulunut. No, jos tulokset olisivat olleet sallitun rajoissa, tiedote olisi varmaan tullut hyvinkin pian. Mutta nyt kuin raja-arvot ylittyivät, tiedotetta pantattiin siihen asti, että ensin oli päätetty mitä nyt sitten tehdään. Jolloin samassa tiedotteessa kerrottiin myös se, eli kohta tiedossa olevat toimenpiteet.

Asukastiedote asiaan liittyen. Ehdinkin jo ihmetellä, että eikö tule tiedotetta lainkaan, kun viime tammikuusta on nyt kuitenkin jo reilusti yli puoli vuotta kulunut. No, jos tulokset olisivat olleet sallitun rajoissa, tiedote olisi varmaan tullut hyvinkin pian. Mutta nyt kuin raja-arvot ylittyivät, tiedotetta pantattiin siihen asti, että ensin oli päätetty mitä nyt sitten tehdään. Jolloin samassa tiedotteessa kerrottiin myös se, eli kohta tiedossa olevat toimenpiteet.

466 vastausta artikkeliin ”Vielä muutama sana radonista…

  1. I simply want to mention I am just very new to weblog and actually liked your blog. More than likely I’m want to bookmark your website . You amazingly have awesome stories. Thanks a lot for sharing with us your web page.

  2. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly return.

  3. Thanks for sharing superb informations. Your website is very cool. I’m impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What an ideal site.

  4. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

  5. I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I am quite certain I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!

  6. My brother recommended I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

  7. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is wonderful blog. A great read. I’ll certainly be back.

  8. I’ve read some just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you put to create this kind of wonderful informative web site.

  9. augmentin and probiotics augmentin drip augmentin cloxacillin combination augmentin dose for dogs augmentin duo ft tab augmentin side effects liver augmentin characteristics

  10. Radonpitoisuudet on olleet joko tuntuvasti yli ilmoitetun 400Bq/m3 tai tilaajalla on tullut panikkiratkaisu.
    Vantaalla ja Helsingissä on kyllä kohteita, joissa radonia löytyy kohteista moninkertaisesti sallittuihin enimmäisarvoihin nähden.

    Kyseinen jatkuvasti energiaavievä ratkaisu, kun on myös säännöllinen huolto/ tarkistelukohde. (talvisin esiintyy myös helposti jäätämisongelmaa poistoistoputkituksissa, joilloin laitteiston toiminta häiriintyy). Poistopuhalluksien etäisyyksien kanssa saa olla myös tarkkana, jotta turvaetäisyydet ovat riittävät oleskelualueille leikkipaikoille.

    Kyseisessä tekniikassa esintyy useita riskejä, jotka tulee olla aina tekijöiden ja tilaajien tiedossa, kun toimeen ryhdytään. Alapohjan alipaineistuksessa on myös riski kostean ja lämpimän sisäilman kulkeutumisesta alapohjarakenteisiin, joten etenkin ilmamäärien virtaamat tuleekin varmentaa mittauksin kohteeseen soveltuvaksi.

    Ilman tarkempia tutkimuksia uskonkin että kohteessa on koneelliset poistot ja joissain asunnoissa tuloilmat riittämättömät suhteessa poistoihin (venttiilit kiinni tai tukossa). Myös asukkaiden tekemät mittaukset eivät ole aina vertailukelpoisia (joskus mittauksia suoritetaan lattialta, jakotukkikaapeista, ikkunalaudoilta tms, jolloin tuloksilla ei ole todellisen radonaltistuksen kanssa mitään tekemista). Osaamistasoissa, sekä radonmittalaitteiden käytössäkin on alan toimijoiden kesken suuria eroja. Näyttää vielä että toteuttava yrityskin on vasta perustettu, joten aineksia on vaikka mihin…

    Toivottavasti muissa kohteissa suoritetaan tarkempaa paneutumista asiaan, ennen kustannustehottomiin toimiin ryhtymistä. Asokoidella on varmastikkin kyllä talous kunnossa…;o)

    • ”Radonpitoisuudet on olleet joko tuntuvasti yli ilmoitetun 400Bq/m3 tai tilaajalla on tullut panikkiratkaisu.”

      Kävi muuten ihan sama ajatus itsellänikin mielessä, kun asukastiedotteessa ei mainittu, että paljonko niissä mittauksissa sitten oikeasti löytyi sitä radonia, ja ei myöskään kerrottu sitä, että missä asunnoissa mentiin raja-arvojen yli.

  11. Niin… Aika järeä toimenpidehän tuo kuitenkin näyttäisi olevan, jos asukastiedotteen mukaan talojen päätysokkeleista ”radon imetään pois”. Eli alapohja ilmeisesti alipaineistuu. Reiän poraamisen lisäksi koneelliselle puhaltimelle pitää vetäistä jostain sähköt.

    Eli ei ole ihan pieni urakka, eikä todennäköisesti ihan halpa. Lopputulos jossa alapohjasta imetään ilmaa pois vastaa kuitenkin aika tarkkaan uusissa taloissa olevaa radon-imuria, eli sitä tilannetta että jos varmuuden varalta laitetun keräysputkiston päähän laitetaan imuri, niin sama vaikutus.

  12. Korjauksena kyseinen työ on aivan järjetön ilman kunnollista suunnittelua. Radoninssa on niin monta muuttujaa, että korjaustapaa tulisi arvioida tarkemmin…

Kommentointi on suljettu.