Tarttis varmaan tehrä jottai?

Otsikon lausahdus on muistaakseni predentti Mauno Koiviston suusta. Hänellä oli usein tapana fundeerata asioita.Vähän samanlaisen tilanteen eteen ollaan tultu Rekolan Laurintiellä, jossa vesilaitoksen toiminnasta (tai toimimattomuudesta) ovat joutuneet kärsimään jo useat muutkin saman kadun varrella asuvat, ei yksin minä.

Eilisessä Vantaan Sanomissa yleisön osaston kirjoituksessa ihmetteltiin mm. että onko sellainen enää normaalia, että saman kadun varrella vesijohto on poikki tämän tästä ja sitä sitten korjaillaan hätätöinä, omien havaintojeni mukaan useimmiten vielä yötä myöden. Järkevää tämä ei missään tapauksessa ole. Mutta kun tilanne nyt kuitenkin on tämä, niin kai taustalla sitten on jotain syitä, miksi näin on?

Yksi syy voisi olla rahapula. Jos Vantaan alueella risteilee varmastikin satoja kilometrejä vesijohtoja, niin yksi noin kilometrin mittainen vesijohto siinä joukossa lienee liikaa, koska kunnossapitorahoja sille ei näytä löytyvän. Vesijohdon kunto oli vesilaitoksen mukaan ihan hyvä vielä syyskuussa 2012. Teimme silloin itse vesiliittymätöitä, ja ihmettelimme kovasti miten montun pohjalle tuli jostain koko ajan vettä noin ämpärillinen sekunnissa, ja joskus ehkä enemmänkin. Jos sulakkeiden palamisen takia suurtehopumput olivat seisahduksissa edes minuutin tai pari, niin heti oli kuution verran vettä montun pohjalla.

Epäiltiin kovasti, että mahtaako vesilaitoksen omat putket vuotaa? Mutta vesilaitos kiisti asian. Paikalla kävi ihan vesilaitoksen oma kuuntelumieskin kuuntelemassa ja tutkimassa putken kunnon sitten kun se oli vihdoin viimein löydetty. Näiden tutkimusten lopputulos oli se, että ei siinä putkessa mitään vikaa ollut, se oli kuulemma ihan ehjä. Näin siitä huolimatta, että runsas vedentulo oli jatkunut jo useita päiviä, ja vaikka kytkentätöiden aikana jouduttiin koko ajan pitämään käynnissä useita pumppuja ja lisäksi paikalla oli suurin imuauto, mitä paikkakunnalta löydettiin. Imuautossa oli kantavia akseleitakin 4 kpl ja imuletkun paksuus suurempi mitä miehen jalka.

Puhtaan veden kytkentä kuitenkin saatiin onnistumaan näillä järjestelyillä, mutta jos olisi siihen tilanteeseen eli juuri kytkentätöiden aikaan sattunut sulakkeet palamaan, niin muutaman sekunnin päästä montun pohjalla oleva vesilaitoksen mies olisi joutunut vetämään kalastajien käyttämät kahluusaappaat jalkaansa. Niin runsasta se kuoppaan valuvien pintavesien määrä saattaa joskus olla 😉 Vieläpä 2 viikon ajan päivästä toiseen? Taisi näillä meidän tekemillä pumppaus ja kuivatustoimenpiteillä kuivua kokonaisen hehtaarin pintavedet. Siis jos todellakin oli niin, että vesilaitoksen omissa putkistoissa ei mitään vuotokohtia ollut.

No, katsellaan mitä tästä hommasta nyt aikanaan sitten tulee, alla oleva lehtikirjoitus on myös omien tietojeni mukaan lähetetty HSY:n kirjaamolle. Saa muuten nähdä saako kirjelmän lähettäjä siihen ikinä mitään vastausta? Itse jouduin odottamaan omaan reklamaatiokirjeeseeni vastausta yli 6kk, eikä sitä ei edes kuitattu vastaanotetuksi. Kahden kuukauden odottelun jälkeen soittelin perään, että tuliko kirje edes perille, jolloin puhelimessa sitten sain vastauksen, että kirje on perille tullut, ja vastauskin luvattiin siihen ihan jo muutaman viikon sisään (siis tammikuussa 2013). Uskoisin, että täysin aiheettomiin reklamaatioihin vastattaisiin varmaan hyvinkin nopealla aikataululla, ja kerrottaisiin ne syyt mihin perustuen vesilaitos ei ole vahingosta vastuussa. Tässä linkissä kuitenkin vielä omia tunnelmia viime kevään odotteluun liittyen:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2013/03/21/4-kuukauden-hiljaisuus/

Itselläni se ensimmäisen kirjallisen vastauksen ydinsisältö – sitten kun se aikoinaan tuli, oli ns. ”ihmemies” -teoria, jossa väitettiin, että virheellisistä putkistokuvista huolimatta vesilaitoksen putkimestari olisi heti paikalle saapuessaan näyttänyt mistä kohtaa pitäisi kaivaa. Mutta siitä huolimatta rakennuttaja kuitenkin kaivoi 2 viikkoa ihan jostain muualta ja väärästä kohtaa, ennen kuin lopulta löysi vesijohdon siitä kohtaa, mistä vesilaitoksen putkimestari oli sen näyttänyt, niin rakennuttajan pitää maksaa kaikki kustannukset itse. Kyselin myös miksi kakkoskuopassa vesilaitoksen pyynnöstä esille kaivettuun toiseen putkeen ei tehty liitosta? Tähän kysymykseen en ole tähän mennessäkään vielä mitään vastausta saanut.

Kun syksyllä Vantaan sanomien toimittaja otti myös vesilaitokselle yhteyttä, ja kyseli samoista asioista (että miten nämä Talo-Raution vesiliitostyöt oikein meni), niin silloin ihmemiesteoriaa ei enää toistettu. Sen sijaan sillä kertaa vesilaitokselta kerrottiin, että rakennuttajan olisi pitänyt ottaa vesilaitokseen yhteyttä jo paljon aikaisemmin, niin silloin näiltä kaikilta ongelmilta olisi vältytty. Toki rakennuttaja olikin ollut vesilaitokseen hyvissä ajoin yhteydessä, ja vesilaitoksen sekä KVV-suunnittelijan yhteistyönä liittymä työ oli suunniteltu juuri niin kuin se oli käytettävissä olevien kuvien perusteella parasta tehdä. Valituksi tullut ratkaisu oli ilmeisestikin ja ihan vielä jälkikäteenkin katsottuna ainut mahdollisuus miten vesiliittymät voitiin suunnitella ja toteuttaa.

Elämä vähän vaikeutuu, jos aamukahvit jää keittämättä ja pökäleet jää pönttöön syystä, että vettä ei tule. Usein toistuessaan tilanne alkaa pikkuhiljaa harmittamaan, niin kuin nyt on käynyt.

Elämä vähän vaikeutuu, jos aamukahvit jää keittämättä ja pökäleet jää pönttöön syystä, että vettä ei tule. Usein toistuessaan tilanne alkaa pikkuhiljaa harmittamaan, niin kuin nyt on käynyt.

Artikkelin perusteella voinee todeta, että ”tarttis varmaan tehrä jottai?” Artikkelin saa suuremmaksi klikkaamalla hiirellä kuvaa.

 

258 vastausta artikkeliin ”Tarttis varmaan tehrä jottai?

 1. I simply want to say I am just all new to blogging and site-building and seriously savored you’re web-site. Likely I’m likely to bookmark your site . You amazingly come with superb article content. Cheers for sharing with us your website page.

 2. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You’re amazing! Thanks!

 3. I’m not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great info I was looking for this info for my mission.

 4. Hello, you used to write excellent, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 5. Good write-up, I’m regular visitor of one’s blog, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

 6. I will immediately snatch your rss feed as I can’t find your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please permit me recognise in order that I may subscribe. Thanks.

 7. Good – I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task.

 8. I enjoy you because of every one of your efforts on this blog. Kate delights in making time for internet research and it’s easy to understand why. Most people know all relating to the powerful tactic you produce reliable ideas on your web site and as well strongly encourage participation from website visitors about this idea and our favorite girl has been being taught a lot of things. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You’re the one performing a dazzling job.

 9. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 10. I actually wanted to develop a brief comment in order to appreciate you for some of the marvelous tricks you are writing at this website. My time-consuming internet lookup has at the end been recognized with wonderful facts to write about with my friends and family. I ’d assert that we site visitors are undoubtedly fortunate to dwell in a superb site with many wonderful individuals with very helpful plans. I feel pretty lucky to have discovered your entire website page and look forward to many more enjoyable moments reading here. Thanks a lot once more for everything.

 11. Alkuvuodesta 2013 katselin käyttöveden paineen olevan parhaimmillaan yli 8 baarin luokkaa ja ihmettelin kun itselläkin varoventtiilit päästivät pieniä liruja vettä ulos. Tätä keski parisen kuukautta, kunnes tulikin ensimmäinen putkirikko. Vieläkin jatkui samana paineet, kunnes tuli toinen putkirikko ja sen jälkeen ovat tippuneet n. 4,5 -5 baariin.

  • Itse olen puolestani ihmetellyt salaojapumppaamossa veden paljoutta, että mistä sitä vettä voi kesät talvet niin paljon tulla kun vieressä ei pitäisi olla muuta kuin 100 neliön suuruinen kellarin kuoppa. Mutta jos vesi on/olisi juomakelpoista (ei olla analysoitu missään mutta päällisin puolin salaojapumppaamon vesi on ihan kirkasta ja kelpaa kyllä rakentamiseen sen verran mitä laasteissa ja betonimyllyssä tarvitsee), niin määränsä puolesta me ei muuta vettä ikinä tarvittaisi. Nyt salaojapumppaamon pumppu lykkää vettä viemäriverkkoon (jos ei oteta sitä toisella pumpulla omaan käyttöön), ei nyt ihan jatkuva käyntisesti, mutta aika tiuhaan se pumppu käynnistyy kuitenkin. 10 metrin päässä sepelikerrosten takana menee myöskin tämä surullisen kuuluisa vesilaitoksen putki Laurintien alla, ja välissä ei ole mitään sellaisia maa-aineksia jotka pystyisi pidättelemään mahdolliset tulvavedet kaupungin puolella eli tien alueella. Kovia paine-eroja siinä putkessa sitten näyttäisi olevan.

 12. Itsekin olen noita keltaisia autoja nähnyt rekolan suunnalla vuosien varrella useastikin mutta kuvassa silti taitaa olla kaukolämpölinja eikä vesijohdot.

  • Kyseessä on varmaankin Vantaan Sanomien ns. ”kuvituskuvaa”, joka ei välttämättä ole edes Rekolasta. Kaukolämpöputkia nuo näyttäisi olevan, eli eivät puhtaan veden putkia eikä viemäriputkia. Puhtaan veden putket eivät yleensä kulje monta rinnakkain, eikä niistä varmaankaan vuoda (kuumaa?) höyryä.

   Mutta hyvä kuva silti, jossain päin on ollut aika rikkinäiset putket? Ja silloin kyseessä (jos kuva Vantaalta) onkin Vantaan Energia, jolla ei ole HSY:n vesipuolen kanssa mitään tekemistä.

Kommentointi on suljettu.