Ennätykselliset säätilat

Pitkin rakennusprojektia olen kirjannut ylös myös sään ääri-ilmiöitä, jotka näyttäisivät olevan nykyaikana lisääntymään päin?

Ensimmäinen ennätyskirjaus sään suhteen oli tässä blogissa viime vuoden syyskuussa 2012 – se oli sateisin syyskuu 168 vuoteen, eli sateisin syyskuu ikinä, koska sen pidemmältä ajalta ei ole säätilastoja olemassa:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sade-ennatys-helsingissa—sateisin-syyskuu-ainakin-168-vuoteen/1893866

Kyseisen syyskuun aikana raksalla tehtiin vesiliittymätöitä – ja muistelen, että savi oli aika märkää… Eli lapiomiehillä oli aika raskas työ, varsinkin kun meidän vesiliittymätöissä jouduttiin kaivamaan kuoppaa kolmeen kohtaan, ennen kuin homma lopulta onnistui.

Seuraava ilmiö raksalla oli lumen syvyys, eli tämän vuoden keväällä lumen syvyys oli Vantaalla pitkän aikaa ilmatieteenlaitoksen mittausten mukaan päälle 70 cm. Jostain ihmeen syystä lunta oli juurikin Vantaalla – eli Helsingissä ja Espoossa hangen syvyys oli puolta pienempi, ja eron saattoi huomata omin silmin ihan helposti. Tässä linkissä asiasta tarkemmin:

http://yle.fi/uutiset/lumi_ei_ota_sulaakseen_-_etelassa_jopa_yli_puoli_metria_tavallista_paksummat_hanget/6558941

Raksa oli talvitauolla ja kirvesmiehet hakkaamassa metsää talvella 2012-2013, eli paksut kinokset Vantaalla eivät juurikaan haitanneet rakennustöitä.

Nyt viimeisin sään ääri-ilmiö koettiin päättyneellä marraskuulla 2013, joka oli lämpimin marraskuu 134 vuoteen. Ja äärimmäisen vähäluminen. Tästä oli selvästi apua, eli rakennuksilla ei ole jouduttu lumitöihin vielä kertaakaan.

www.hs.fi/ulkomaat/a1387253047532