Meluselvityksistä yllättäviä lisäkustannuksia

Vantaa taitaa olla lentokentän takia niitä harvoja kaupunkeja Suomessa, joissa rakennuslupahakemuksen liitteeksi saatetaan vaatia ääneneristyssuunnitelmat.

Rekolan ja Koivukylän ylitse ei juurikaan koneet lentele (tai lentää muutama viikossa, niihin on niin tottunut ettei niitä enää kuule), koska alue sijaitsee kiitoratojen ”kainalossa”, niin että kenttien käyttöasteesta ja tuulen suunnasta riippuen koneet laskeutuvat joko Korson tai Tikkurilan ylitse. Liikenteen melua kuitenkin on joka paikassa, ja ison kylätien varressa tietysti enempi kuin pienen tonttitien päässä. Vantaalla on myös melukartat, joista näkee oman alueensa melun määrän.

Meillä sijainti sattuu kyläteiden risteyksessä sellaiseen melukohtaan, että desibelitaso on 50-64 db, ja että ääneneristyssuunnitelma pitää rakennusluvan liitteeksi tehdä. Omakotitalon ulkovaipan ääneneristävyyden mitoitus ja lausunto maksaa asiantuntijan tekemänä noin 800 € (sis. alv 23%). Toivotaan että sellainen pelkästään riittäisi, tai tällä nyt ainakin lähdetään kokeilemaan kepillä jäätä.

Mikäli kuitenkin kävisi niin, että Vantaan kaupunki vaatiikin laajemmat selvitykset melun torjunnasta/hallinnasta, niin sitten kustannuksia tulee aika äkkiä aika paljon lisää. Säännösten mukaan piha-alueella tulisi alittaa ulkomelutasojen vaatimukset 55/50 dB (päivällä/yöllä). Ulkomelutasoja ei voi selvittää muutoin kuin tekemällä meluselvityksen. Joskus näistä vaaditaan myös käyttöönoton yhteydessä tarkastusmittaus. Tuo meluselvitys on paljon laajempi ja työläämpi kuin rakennuksen ulkoseinän mitoitukset ja lausunnot, ja sille tulee hintaa arviolta 2500 € (sis. alv).

Arkkitehti piirtää piha-aidan nyt uusiksi niin, että sen korkeutta nostetaan. Aita voidaan myös sisäpuolelta tehdä mahdollisimman massiiviseksi, vaikka rimoitusta ja muuta pintamateriaalia käyttäen vaikutelma kadulle päin olisikin mahdollisimman siro.

Talon sisätilojen osalta melutaso yritetään saada hallintaan niin, että seinärakenne ja ikkunavalinnat tehdään nyt saatavien mitoitusten mukaisesti, ja raitisilma otetaan sisäpihan puolelta. Tuuletusikkunoita tai raitisilmaventtiileitä ei kadun puolen ikkunoihin tule.

Tällä hetkellä ongelmia ei nähdäkseni alueella ole, ja monissa taloissa on asuttu jo viime vuosisadan alusta asti. Tulevaisuuden liikennemääärillä ja melutasoilla tilanne saattaa olla kuitenkin oleellisesti erilainen, eli siinä mielessä nämä suunnitelmat ja selvitykset ovat toki hyvä asia.