Verosuunnittelu omakotitalon rakentamisessa

Hyvällä verosuunnittelulla voi säästää huomattavia summia paitsi perinnönjaossa ja omassa liiketoiminnassa, myös omakotitalon rakentamisessakin. Käsitteistä veronkierto tarkoittaa tilannetta tai toimenpidettä, jossa välttyy veroilta, mutta joka on lain mukaan kiellettyä. Verosuunnittelu taas tarkoittaa eri vaihtoehdoista valitsemista niin, että maksettujen verojen kokonaismäärä optimoidaan mahdollisimman alas maksajan ja saajan oma verotus huomioiden. Tämä on lain mukaan täysin sallittua, ja tämän teeman ympärille on perustettu useita veroneuvontaa antavia yrityksiäkin. Joskus ero veronkierron ja verosuunnittelun välillä voi olla hiuksen hieno tai sitä on vaikea havaita ollenkaan. Tällaisissa tapauksissa on mahdollisuus kysyä verottajalta ennakkopäätös, niin ei tule sitten ongelmia myöhemmin.

Omakotitalon rakentamisessa veroja on toki unohdettu vuosien varrella ehkä muutenkin. Pimeiden palkkojen hillitsemiseksi keksittiin aikoinaan kotitalousvähennys, joka tiettävästi on toiminut korjausrakentamisen puolella oikein hyvin, ja harmaata taloutta on saatu suitsittua. Veroja voi myös jäädä maksamatta omakotitalorakentajan tietämättä. Ainakin hetken aikaa. Eli markkinoilla on paljon myös ns. ”filunkiyrityksiä”, jotka on ehkä perustettukin ihan sillä ajatuksella, että ne toimivat sen aikaa kun toimivat, ja mitään veroja, sotumaksuja yms. ei ole tarkoituskaan maksaa. Nämä yrittäjät, jotka aina näyttävät tekevän hommia hiukan erilaisilla kokoonpanoilla (välillä osa porukasta jää pois uutta firmaa perustettaessa ja osa mukaan tulevista on ihan uusia nimiä), niin nämä yrittäjät ovat viime aikoina lähestyneet myös taloyhtiötä aivan erityisen aktiivisesti tarjoten omia palveluitaan, usein erittäinkin edullisesti. Käännetyn ALV:n takia nämä firmat eivät enää isommilta työmailta hommia saa. Siinä vaan käy aina niin, että näiltä tekijöiltä hommat jää useimmiten kesken, ja jos ne tulisikin tehtyä, niin mitään takuuta ei ole, eli 2v-takuutarkastuksia ei saada ikinä pidettyä. Siitä syystä meidän on ollut nykyisin pakko vaatia, että palvelun tuottaja rekisteröityy www.tilaajavastuu.fi -palveluun, ja jos ei rekisteröidy, sitten meidän isännöitsijätoimisto ei osta yhtään mitään. Vähiten tulee ongelmia sillä tavalla. Mikään ei estä sitä, etteikö nämä samat filunkiyrittäjät saattaisi lähestyä omakotitalon rakentajaakin.

Omakotitalon rakentamisvaiheessa kotitalousvähennystä ei voi vielä käyttää, mutta asumisaikana jo voi. Tämä tarkoittaa sitä, että omakotitalo kannattaa jättää niin paljon ”kesken”, kuin suinkin mahdollista. Esim. ilmalämpöpumput, aurinkolämpökeräimet yms. on hyvin helppoa asentaa paikoilleen vielä jälkikäteenkin, ja rakentamisvaiheessa niille voidaan jo katsoa ja rakentaa paikat valmiiksi. Jos vuonna 2012 teettää töitä 9340 euron edestä, niin kotitalousvähennys tästä summasta on lain suoma maksimi 4000 euroa, jonka jälkeen työn hinnaksi jää 5340 euroa. Olettaen että kyseessä on pariskunta, joista molempien on mahdollisuus saada kotitalousvähennystä 2000 euroa. Kun tämä summa täyttyy, hommat pitää laittaa seis, ja jatkaa lisäasennustöitä taas seuraavana vuonna. Mikäli verottaja tulkitsee, että uuteen taloon jälkiasennetut ilmalämpöpumput, aurinkokeräimet, terassin lasitukset yms. ovat veronkiertoa, eikä hyväksykään kotitalousvähennystä, niin silloin näiden samojen asioiden jälkiasennukset pitää kieltää kaikilta muiltakin (eli kotitalousvähennystä ei saisi silloin vanhassakaan talossa). Kotitalousvähennyksen hyödyntäminen on melko helppoa ja tässä kohdin voi säästää jo muutaman tuhat euroa, jos esim. rikosilmoitinlaitteet, kotiautomaatiot (esim. Control4), kotiteatterilaitteet, lämpöpumput, aurinkokeräimet, terassin lasitukset yms asennuttaa vasta sitten kun talossa jo asutaan. Hyvällä onnella talo voi valmistua sellaiseen vuodenaikaan, että jopa maalämmönkin voi asennuttaa vasta asumisaikana, jolloin maalämpövaihtoehtoon sisältyvän melko suurenkin työn osuuden voi saada menemään kotitalousvähennyksen piiriin. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaan maalämpöpaketin työ sinänsä on katsotttu kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvaksi.

Työn verotus on Suomessa aivan käsittämättömän kovaa, ei uskoisi että työn tekemisestä näin kovasti rangaistaan. Jos vaikka itse ostaisin omasta yrityksestäni omaa työtäni yhden tunnin verran (erillisveloitushinnastossa isännöitsijän työtunti maksoi 75 euroa vuonna 2011, sis. ALV 23%), niin omasta nettopalkastani jos tämän summan maksan, niin joudun tekemään töitä hyvinkin yli 3 tuntia ehkä tällä hetkellä jopa 4 tuntia, kun veroprosenttini on vähän suurempi siitä johtuen, että tällä hetkellä ei ole itselläni mitään asuntolainavähennyksiä (nykyinen asunto ja siihen liittyvä asuntolaina on kokonaan vaimon nimissä). Kohta kuitenkin rakennuslaina korjaa omaa tilannettani tältä osin ja veroprosentti pienenee, jolloin joutuu toki maksamaan nettotuloista korot pankille, mutta verotuksen jälkeen jää enempi käteen.

Sama pätee myös rakennusmiehen palkkaan. Kysyin juuri parilta firmalta tarjousta, että jos rakennusliike tekisi omaan talooni alapohjan valun ja harkkojen muurauksen. Siitä jatkaisin sitten itse eteenpäin tilaamalla muurattujen seinien päälle ontelolaatat ensimmäisen kerroksen lattiaksi. Hintaa näyttäisi tässä tapauksessa tulevan 50 tonnia, ihan sama kummalta yritykseltä työn tilaisi, niin hinnassa ei isoa eroa näyttäisi olevan. Taidan kuitenkin jättää molemmat ottamatta.

Yrittäjä maksaa palkoista aina siihen liittyvät lakisääteiset lisät (mm. TyEL, SOTU, ryhmähenkivakuutus, lakisääteiset kesä ja talvilomat, koulutukset, sairaspoissaolot, työvaatteet yms). Siihen päälle tulee arvonlisävero 23%. Tästä juuri aiheutuu puoliksi se ilmiö, että jos itse ostan omaa työtäni tunnin verran, joudun tekemään sen ostoksen eteen itse samaa työtä 4 tunnin edestä, että saisin oman yritykseni laskun maksettua. Toinen puoli ilmiöstä selittyy mm. työntekijän omalla verotuksella ja omilla TyEL ja työttömyys maksuilla jotka peritään verotuksen lisäksi.

Rakentamisessa tämä ajaa runsaasti työtä sisältävän työvaiheen hinnan korkeaksi, niin kuin nyt sokkelin valussa ja harkkoseinien pystyttämistyössä saattoi huomata. Edullisemmin pääsen, jos palkkaan itse työmiehet, maksan heille palkat ja palkkaan liittyvät pakolliset sosiaalisivukulut. Tällä tavalla jää nimittäin kokonaan se yrityksen laskussa oleva ALV ja yrityksen kateprosentti pois. Itse asiassa tällä tavalla valmistuu koko meidän talo sokkelista savupiippuun asti. Ainakin näillä näkymin. Ja sittenkin työkustannuksiin olen budjetoinut 2 vuoden ajalle reippaasti yli 50 tonnia. Ei kuitenkaan 100 tonnia. Läheltä liippaa, että kannattaisiko olla itse pois töistä vuosi, ja rakentaa aivan itse. Koska en tätä oikeasti osaa, en ole miettinyt asiaa sen pidemmälle, vaikka euromääräisesti tämä saattaisi olla erittäinkin kannattavaa. Työn laatua ajatellen on kuitenkin parempi, että minä pysyn omassa työssäni ja palkattu rakennusmies tekee omaa työtään ja saa siitä palkan. Tässä kohtaa valmistusmenetelmän valinnassa (tekeekö kokonaan itse, palkkaako toisen ihmisen tekemään vai maksaako yrityksen kuitilla yrittäjälle) on kuitenkin kyseessä jo aika isot summat rahaa, ero lopputuloksessa on useita kymppitonneja. Varsinkin ALV:tä kannattaa välttää, jos se suinkin on mahdollista, ja tässä suoraan palkkaamisessa se ALV nimenomaan säästyy työn osuudesta. Tarvikkeiden osalta se on aina pakko maksaa. ALV:n määrä tosin riippuu siitä, missä maasta tavarat ostetaan.

Suomessa yleinen arvonlisävero (poikkeuksena ne erityistapaukset joihin sovelletaan alennettua prosenttia) on 23%. Virossa Viron ALV eli Eesti käibemaks on 20%, jolle tasolle se nostettiin 1.7.2009. Tämä tarkoittaa sitä, että yhdistettynä Viron alhaisempaan hintatasoon myös arvonlisäveroprosentti näitä kahta maata verratessa kallistaa vaakakuppia Viron hyväksi. Kaikki tarvikkeet mitä voi ja mitä kannattaa tuoda kauempaakin, ne kannattaa tilata Virosta. Vielä jos sattuu työmaalle löytämään virolaisen työporukan (johon uskaltaa ja voi luottaa), niin ne tuovat mukanaan kaikki tarvikkeet, ja niihin on jo lähtömaassa neuvoteltu kovat alennukset. Rautakaupassa harvemmin on isoissa kaupoissa tapana maksaa ”hyllynreunahintoja”, ja urakoitsija saakin neuvoteltua moneen tuotteeseen jopa 40%:n alennukset. Tavara itsessään on aina täsmälleen sama, osti sen sitten K-Raudasta Vantaalta taikka saman firman toisesta toimipisteestä eli Rautakeskosta Tallinnasta, mutta tavaran hinta voi olla eri. Yksi erittäin iso K-Rauta eli Rautakesko löytyy esim. A.H. Tamsaare tee 49:stä (se laitakaupungin kehätie joka yhdistää Tarton maantien ja Paldiskin maantien toisiinsa ja menee siitä Ûlemistejärven rantaa pitkin). Tarkkana pitää kuitenkin hintavertailussa olla. Joskus tavarat Tallinnassa saattaa olla myös näennäisen halpoja. Itse ostin just Tallinnan Rautakeskosta Fiskarsin lumilapion, lähtöhinta oli 29 euroa ja alennettu hinta 13,90. Kun sitten katsoin täsmälleen samaa lumilapiota Tikkurilan Prismassa, se maksoi siellä 14,50 eli todellisuudessa hakupalkkaa jäi tässä kohtaa vain 0,60 euroa.

Rautakeskon lisäksi toinen katsomisen arvoinen rautakauppa Virossa on Bauhof. Sinne kun astuu sisään, se näyttää ihan Bauhausin kopiolta, käytännössä ainut ero taitaa olla nimen loppuosa. Erityisesti laattavalikoimat on Bauhofissa laajat ja hienot. Suomesta katsoen lähin liike on Tallinnan Lasnamäellä osoitteessa Peterburi tee 64, mutta jos jaksaa ajella pidemälle Viroon, niin Tarton Bauhoffissa on vielä laajemmat valikoimat ja edullisempi hintataso. Osoite on Ringtee 69 eli ihan Lõunakeskuksen kupeessa Tarton kehätien varressa.

Vielä viimeinen ja huomattava verosäästö voi tulla talon lämmitysmuodon valinnassa. Maalämpöä ei veroteta. Ei ainakaan vielä. Toki maalämpöpumpun pyörittämiseen tarvittavassa sähkössä on omat veronsa.

Samoin talon/tontin ostamisessa ja myynnissä tulee verosäästöä, jos tontti on lähtökohtaisesti As Oy tai KOY-muotoinen. Silloin varainsiirtovero on tonttikaupassa vain 1,6% ja kun siihen rakennetaan talo päälle, ja myydään se aikanaan eteenpäin, niin myöskin seuraava talon omistaja maksaa varainsiirtoveroa talokaupasta vain 1,6% eli säästö ostajalle on useita tuhansia euroja. Rakentaminen itsessään säästää myös rakentajan varainsiirtoveroa, joka maksetaan vain tontin hinnasta. Jos ostaa talon valmiina, silloin varainsiirtovero menee koko summasta, johon lasketaan tontin lisäksi myös talon arvo mukaan.

Nyt on hyvä hetki ryhtyä rakentamaan, jos oma taloustilanne sen varmasti sallii. Inflaatio oli lokakuussa 2011 noin 3,5%. Samalla hetkellä pankkilainan kokonaiskorko on noin 2,5% eli todellinen reaalikorko on negatiivinen. Inflaatio syö siis koron pois, ja osan velastakin. Ja silti koroista saa vielä tehdä verovähennyksetkin omassa tuloverotuksessaan. Tällä hetkellä ei eletä korkeasuhdanteen huippuivaihetta, mikä tarkoittaa sitä, että tarjokkaita tekijöitä on tarjolla, eikä tarvikkeiden hinnataan karkaa käsistä. Ainoa haittapuoli tässä ajankohdassa on se, että kun myy nykyisen asuntonsa pois, niin siitä ei ehkä mitään huippuhintaa tule tällaisena aikana saamaan, mutta jos kaikkien asuntojen hinnat hipovat kohta nollaa, silloin jos haluaa vaihtaa kalliimpaan asuntoon, silloin vaihdos kannattaa kuitenkin tehdä nyt. Erotus on suurempi jos vaihdoksen tekisi suhdanteen huipuolla, jolloin omasta asunnosta saisi toki paremman hinnan, mutta isommasta omakotitalosta joutuisi maksamaan myös reippaasti enemmän.

175 vastausta artikkeliin ”Verosuunnittelu omakotitalon rakentamisessa

  1. Wow, fantastic blog format! How lengthy have you been running a blog for? you made blogging look easy. The overall glance of your website is great, as neatly as the content material!

  2. F*ckin’ tremendous things here. I’m very happy to see your post. Thanks a lot and i am having a look ahead to contact you. Will you please drop me a mail?

  3. I simply want to tell you that I’m beginner to blogs and really enjoyed this page. Almost certainly I’m likely to bookmark your blog . You amazingly have very good writings. Cheers for sharing your web page.

  4. Here P is the pressure in the fluid h is the height is the density and v is the velocity at any point in the flow channel.Most of T and T is reversibly bound to TBG and is inactive.In the s research scientists suggested that there were pairs of chromosomes in each human body cellone of each pair inherited from the mother and the other from the father.This protects future babies from developing HDN. [url=http://compralevitraspain.com]precio levitra 20 mg farmacia[/url] On average over a period of a year the heating and cooling are balanced and therefore over this period of time the average temperature of the soil does not change apprecia bly.b During the resting state of the axon typical concentrations of sodium and potassium ions inside the axon are and millimoleliter respectively.Natl.Aspirin indomethacin or NSAIDs are the firstline treatment medications.Plasma osmolalitylow in a patient with true hyponatremiaFor this reason men with weak urinary streams have been treated with alphablockers such as phenoxybenzamine Dibenzyline prazosin Minipress terazosin Hytrin tamsulosin Flomax alfuzosin Uroxatral silodosin Rapaflo These medications can be very effective in providing relief from urinary urgency frequency and weak stream.Parenteral iron replacement a. [url=http://buyfurosemideonlineuk.com]can i buy lasix from canada[/url] For example HK mono and trimethylation are generally considered to be markers for activation.Dubocq F.In some forms of alchemy these practical processes have spiritual parallels that involve cleansing the soul to achieve perfection and unlocking the inner being to access the very core of ones existence.to [url=http://buyinderalrxus.com]metoprolol[/url] The ovaries produce the female gamete the ovum as well as hormones that are responsible for female sex characteristics and regulation of the menstrual cycle.G.This type of clot is called a deep vein thrombosis DVT.Carcinogenesis Sananbenesi F. [url=http://ednorxmed.com]viagra pills legal sites[/url] st ed.We can look at those basic biological processes that help us to understand gene expression.Anticoagulant substances in the blood inhibit blood clotting so clots do not form.URINARY BLADDER bladder cancer Malignant tumor of the urinary bladder.Essentially it says that if we want to keep things on an even keel our autonomic nervous system neuroendocrine system HPA axis and immune system always have to be changing.This was followed by the pioneering work of Renaissance anatomists such as Andreas Vesalius see pp.Diabetes mellitus DMworst risk factor b.macrocytic Anemias Vitamin B Deficiency A. [url=http://buyfinasterideus.com]cheapest propecia[/url] You want to have an agent that you can administer easily and you want an agent that is known to have an effect and has a rapid onset but not to have an overly delayed or negative impact on sedation.Secreted LysRS was shown to act on macro phages inducing migration and TNF a secretion.For example patients may contract pneumonia while on mechanical ventilation or as a hospitalacquired infection.Puzzled by this Pasteur inoculated these same chickens with a full strength bacterial preparation.

  5. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly comeback.

  6. Simply want to say your article is as surprising. The clarity in your post is just spectacular and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

  7. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

  8. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your site?

  9. Usually I do not learn article on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, very nice article.

  10. I really appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again!

  11. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thanks , I will try and check back more frequently. How frequently you update your site?

  12. I just could not leave your website before suggesting that I really enjoyed the usual info an individual provide in your guests? Is going to be again ceaselessly in order to investigate cross-check new posts.

  13. Thanks for some other informative web site. The place else may just I get that kind of info written in such a perfect means? I have a challenge that I am just now running on, and I have been on the glance out for such information.

  14. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.

  15. I’ve been surfing on-line more than three hours today, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours. It¡¦s lovely worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the net might be much more helpful than ever before.

  16. http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Verohallinnon_ohjeet/2012/Kotitalousvahennys%2824837%29

    Tutkin itsekin asiaa, mutta vaikuttaisi siltä että Verohallinto on tarkentanut tuota määritelmää kotitalousvähennyksen osalta; uudisrakentamisessa rajapyykki on kaksi vuotta lopputarkastuksesta.
    Jos tontille rakennetaan uusi omakotitalo, kotitalousvähennykseen oikeuttamattomana uudisrakentamisena pidetään lähtökohtaisesti kyseisen omakotitalon ja sen piha-alueeseen liittyviä töitä siihen saakka, kunnes kaikki tämän talon ja sen piha-alueen rakentamiseen liittyvät lopputarkastukset on suoritettu. Lisäksi uudisrakentamiseksi katsotaan tämän jälkeen mainittuun uuteen omakotitaloon ja sen piha-alueeseen kohdistuvat kahden vuoden sisällä tapahtuvat ensimmäistä kertaa tehtävät lisätyösuoritukset kuten takan, ilmalämpöpumpun ja uunin asennuttamistyöt sekä kaikki piha-alueella tapahtuvat työsuoritukset, kuten pation-, terassin-, kuistin- ja aidanrakentamistyö, taikka pation tai terassin lasittamistyö, pihan asfaltointityö, piha-alueella tapahtuvat istutustyöt sekä pihavalojen asennuttamiseen liittyvät työt

    • Kiitos kommentista ja kyllä – tämä menee tällä hetkellä omasta mielestäni myöskin juuri näin, eli vähintään 2 vuotta pitää odottaa lopputarkastuksen jälkeen, tai jos laittaa jotain kuluja kotitalousvähennykseen jo 2 vuoden kuluessa lopputarkastuksesta, sitten pelaa tuurilla (niin kuin joku on kait tehnytkin), eli verottaja ei aina tarkista onko talo ”liian uusi”. Mutta jos tarkistaa, niin kuin pistokokeina välillä tehdään, niin ongelmia tulee, eli vähin seuraus on se, että verotuksen etuudet menettää.

      Lopputarkastuksessa talo pitäisi saada läpi niin vähillä varusteilla mitä suinkin mahdollista. Esim. on ihan laillista että talossa on takat plus suora sähkö. Ei meilläkään maalämmöstä mitään puhuta missään. Idea maalämpöön siirtymisestä tulee vasta aikaisintaan kolmantena asumisvuotena, ja ideat parvekelasituksiin yms. täydentäviin rakennelmiin tulee vielä sen jälkeen. Näin ennustaisin – katsotaan miten käy! Aika näyttää 🙂

  17. Hei Jonna,
    Ja kiitos kommenteistasi & selvityksistäsi verottajan suuntaan. Itsekin aion jokatapauksessa koekaniksi ryhtyä tässä asiassa, ja toinen meneillään oleva kokeilu As Oy -maailmassa on sellainen, että taloyhtiön päätettyä tehdä kph-remontteja osakas tekikin sen itse, jolloin taloyhtiö ei sarjatuotantoremonttinsa puitteissa voinut todeta muuta kuin että tässähän asunnossa (niitä oli yht. 6 kpl muistaakseni) onkin jo kph-remontti tehty. Ja siitä taloyhtiö maksoi sitten ainoastaan vesieristeet, jotka kuuluivat yhtiön vastuulle, ja osakas maksoi muut kulut ja haki työn osuudelta kotitalousvähennystä. Jos se menee läpi, niin taloyhtiö on maksanut As Oy -lain mukaisen hyvityksen osakkaalle, joka saa siis rahat taloyhtiöltä ja kotitalousvähennyksen verottajalta. Vai saako? Ensi vuonna tai ehkä jo tänä vuonna tiedetään miten kävi. Jos ei mene kotitalousvähennykset läpi, niin ei siinä sitten itsellänikään muuta tapahdu kuin että hakemus hylätään. Putkaa, linnaa, vankeutta yms. sanktioita ei tule, jos yrittää kotitalousvähennykseen laittaa sellaisia asioita, joita verottaja ei hyväksykään.

    Itselläni on ajatuksena rakentaa talon lämmitysjärjestelmä ensin niin, että siinä on suora sähkölämmitys (mahdollisimman halpa), ja sen rinnalla takat, joita tulee useampikin. Tällä tavoin lämmitysjärjestelmä on ”valmis”, ja talon voisi jättää siihen tilaan ihan vaikka ikuisiksi ajoiksi. Kuitenkin asumisaikana ensimmäisen tai toisen marraskuun aikana tilaan maalämpömiehet tekemään tontille reiän ja asentamaan laitteistot esiasennettuun vesikiertoiseen lattialämmitysjärjestelmään kiinni. Näin tähän työhön tulee vielä keskellä projektia vuodenvaihdekin, eli ajatus on saada kulut jakautumaan eri verovuosille niin, että aion hakea molemmilta vuosilta sen 4 tonnia, mitä on ehkä mahdollisuus saada lämmitysjärjestelmän muutoksesta, koska kerran joku toinen omakotitaloasukas on jo hakenut KHO:n päätöksen, että ihan konetyötunnitkin hyväksytään kotitalousvähennyksen piiriin, eli sillä päätöksellä mennään, ja jos noin 15-20 tonnin maalämpöpaketista saa näin 8 tonnia pois, niin onhan se aika huomattava verosäästö…

    Sen jälkeen seuraavina vuosina asennettaisiin vielä ilmalämpöpumput, aurinkopaneelit ja rikosilmoitinlaitteet (ilmeisesti tässä järjestyksessä) aina sitä mukaa kun kotitalousvähennyksissä tilaa riittää…

    Lopputarkastuksessa näitä lisukkeita ei vaadita, joten aika näyttää miten näitä saa kotitalousvähennyksen piiriin laitettua. Ehkä tiukimmaksi kysymykseksi saattaa juurikin muodostua tuo maalämmön asentaminen jälkikäteen, mutta melko pian talon valmistumisen jälkeen. Mutta tässäkin jos viivytän maalämmön asentamista toiselle asumistalvelle, niin en keksi millä perusteella verottaja hylkäisi kotitalousvähennyksen? Ja näin saan vielä vertailudataakin, että mikä oli maalämmön vaikutus juokseviin kuluihin, ja että mikä on investoinnin takaisinmaksuaika.

  18. Kiitos hyvästä kirjoituksesta Mika! Tuo verosuunnittelu on ehdottomasti niitä asioita, joita kannattaa ja pitääkin tutkailla.

    Itse soitin hiljattain verottajalle kysyäkseni neuvoa samaisesta asiasta. Uudisrakentamisen yhteydessä nimittäin (kuten kirjoititkin) ei saa kotitalousvähennystä. Asiantuntija, jonka kanssa keskustelin, oli tosin sitä mieltä, ettei vähennystä myöskään saa, jos vähennys kohdistuu semmoiseen työvaiheeseen, joka voidaan rinnastaa uudisrakentamiseen. Tiettynä virstan pylväänä hän katsoi loppukatselmuksen. Loppukatselmusta et saa läpi, jos ilmanvaihto ja lämmitys ei ole kunnossa.

    Kyseenalaiseksi jäi esim. kiinteät kaapistot (meillä parit liukuovikomerot), jotka eivät ole vaade loppukatselmusta varten, mutta ovat kiinteinä kalusteina osa uudisrakentamista. Verottajan neuvo oli laittaa vähennyspyyntö veroilmoitukseen ja katsoa, mikä päätös on. Hän veikkasi, ettei mene läpi, koska ”noi lakimiehet ovat kyllä aika tiukkoja”. Kaapit siis kannattanee asentaa (jos mahdollista) vasta loppukatselmuksen jälkeen. Meillä tosin tuokin veisttyi, kun muutto myöhästyi kolmella viikolla, ja kaapistot, jotka piti asentaa vasta jälkeenpäin, asennettiin juuri tuona aikana.

    No, nyt meillä on 6 kk sitten sisätilojen loppukatselmuksen (piha ja autokatos vielä vaiheessa) ja oletan kyllä, että saamme verovähennyksenä esim. yläikkunoihin vielä asentamatta olevat moottoritoimiset sälekaihtimet. Ovat myös tilaamaatta – ehkä sitten kesäksi… Toivoitaan siis parasta, että ainakin nämä menevät läpi.

Kommentointi on suljettu.