Pihaprojektin alku

Yksi omakotiasumisen hyvistä puolista on oma piha, jolle voi tehdä ihan mitä haluaa. AsOy -muotoisessa asumisessa rivitalon takapiha voi olla omassa käytössä, mutta muuten taloyhtiö määrää mitä pihalle tehdään. Jos asukkailla on vahva tahto ja erilaiset mielipiteet, niin yleensä ei tehdä yhtään mitään. Tai sitten palkataan pihasuunnittelija, joka tekee oikein perusteelliset ja hyvät suunnitelmat, ja toivottavasti saa enemmistön osakkaistakin taakseen, jolloin hanke nytkähtää eteenpäin.

Ajattelin ensin laittaa otsikoksi ”pihasuunnittelun alku”. Se olisi kuitenkin ollut huono otsikko siksi, että pihaa on suunniteltu jo alusta alkaen eli yhtä kauan kuin taloakin. Hyvänä lähtökohtana oli arkkitehdin luonnoskuvat, joissa jo oli joitakin linjanvetoja pihankin osalta, ja olen siitä sitten itse täydentänyt eteenpäin kuulakärkikynällä ja värikynillä, jolloin lopputulos paperilla näyttää nyt tältä:

Arkkitehdin luonnoskuva, jossa pihaa oli jo alustavasti hahmoteltu. Toteutus pienin muutoksin?

Arkkitehdin luonnoskuva, jossa pihaa oli jo alustavasti hahmoteltu. Toteutus pienin muutoksin?

Talo itse on siis oman tonttinsa pohjois-länsi kulmassa, jolloin loppupeleissä 595m2 tontille muodostui hyvä ja aika yhtenäinen piha-alue ”kaakon kulmalle”. Itäpuolesta tulee autopiha, johon tulee pihakivetys – etelän puoleisesta osasta tulee viherpiha, jonne tehdään nurmikot, istutukset ja pihapolut. Nämä 2 erotetaan toisistaan matalalla aidalla, niin että koira voi olla vapaana viherpihalla, eikä se pääse mistään suunnasta karkuun. Jossain vaiheessa (kunhan ehditään) myös lännessä ja pohjoisen puolella kulkevia isoja katuja vasten rakennetaan puinen rima-aita, ja sen jälkeen viherpiha kokonaan ja suurin osa talon tonttia on ympäri aidattu. Autopihalta jätetään kuitenkin vapaa kulku kadulle, niin ei tarvitse itse – eikä tarvitse jätekuskin alkaa ajoporttien kanssa pelaamaan.

Nyt siellä kadun varressa jo onkin tontin edellisten asukkaiden toimesta orapihlaja-aita, mutta sen taakse tulee vielä puurimasta toinen aita rinnalle eli orapihjala-aidan taakse. Samalla tontilla on asuttu siis jos joskus aikaisemminkin, kylän vanhat asukkaat muistavat tämän paikan ”palaneen talon tonttina”. En tiedä milloin se aikaisempi talo sitten paloi, vuoden 1976 ilmakuvissa se vielä näkyy, mutta 1983 otetuissa kuvissa ei enää näy.

Tällä hetkellä meidän tontin pinta-ala on vielä 740m2 koostuen kahdesta rinnakkaisesta kiinteistöstä, mutta katualueen vieressä kulkevasta erillisestä soirosta (sen pinta-ala 145m2) joutuu varmaan jossakin vaiheessa luopumaan, jos ja kun katua levennetään ja parannetaan. Toistaiseksi Vantaan kaupungin kaikki rahat taitaa kuitenkin mennä Kehäradan rakentamiseen, eli ihan välitöntä pelkoa kadun parantamisesta ei ole. Punakynät ehtii viuhua sen hankkeen osalta varmaankin vielä moneen kertaan…

Vaikka pihasuunnitelmat ovat jo pitkällä, vielä muutama kysymysmerkki on (ehkä) jäljellä. Yksi niistä on ilmaston mahdollinen muuttuminen. Yllättävää kyllä – sitä asiaa ei ole juurikaan tapana huomioida edes talojen suunnittelussa, joten en tiedä tarvitseeko sitä sitten pihan suunnittelussakaan kovin paljon miettiä? Talojen suunnittelussa lähdetään siis yhä paksummilla eriste- ja seinäpaksuudella kohti lämpeneviä vuosia, enkä itse ymmärrä onko siinä mitään järkeä? Rakennusmääräykset kuitenkin tiukkenevat lähivuosina vielä lisää, joten rakentajalle ei tässä paljon vaihtoehtoja jää.

Edellisen postauksen perusteella nyt jo maaliskuinen aurinko riittää nostamaan iltapäivän huonelämpötilat pitkälti päälle 20-asteen, niin kuin edellisen artikkelin lämpömittareista otetut kuvat osoittavat. Nyt ei olisi kuitenkaan maaliskuussa mitään ongelmaa sen suhteen. Jos tällä hetkellä sisällä tuntuu liian kuumalta, ovet ja ikkunat voi avata, sillä ulkolämpötila on nyt vasta alle +10C. Keskikesällä joutuisi vastaavassa tilanteessa käyttämään koneellista jäähdytystä tai jos on maalämpö, niin sieltä saatava maaviileä auttaa ainakin jonkin verran.

Pihan suunnittelussa meillä olisi nyt mahdollisuus asetella viherpihan oleskelualueet auringonpaisteeseen, tai sitten vaihtoehtoisesti hyödyntää eleläisen naapuritalon suurta tiiliseinää, jolloin pihan oleskelualueet olisivat varjossa. Kumpi on tulevaisuutta ajatellen parempi? Aika varmaan näyttää. Ja onhan meillä talossa isot yläterassit, eli jos auringossa haluaa olla, niin sieltä käsin kyllä onnistuu.

Jos viherpihan oleskelutilat eli pihapolut ja mahdollisesti pienet laatoitetut alueet laittaisi naapuritalon varjoon, niin siitä seuraa yksi hyvä juttu – silloin nurmikot ja istutettavat kasvit pääsisivät paremmin aurinkoon oman talon kupeessa. Ja siitä varmaan kasvit tykkää tulevaisuudessakin?

Tästäkin seuraa kuitenkin yksi kysymysmerkki. Omassa työssäni olen aina sanonut kaikille kysyjille, että seinän viereen ei saa istuttaa mitään. Siihen kuuluu jättää esim. sepeliä pintaan, ja sepelikaistan leveys saa olla jopa puolisen metriä, niin että sillä kaistaleella ei kasva mitään. Silloin talon rakenteet pysyvät aina kuivina ja hyvässä kunnossa – niin maan alla, kuin maan päälläkin. Tietysti vaikka nyt suunnittelisin viheralueet taloon kiinni, niin kyllä sinne aina varmaan sille sepelikaistalle tilaa jää. Mutta jos talon kupeeseen olisikin tullut laatoitettua oleskelualuetta (suoraan auringonpaisteeseen), silloin sepelikaistaa ei olisi tarvittu.

Vielä viimeisenä kysymysmerkkinä meidän talossa on maalämpö. Koska se on jossain vaiheessa kuitenkin (ehkä) tarkoitus asentaa, niin viherpiha kannattaa nyt kaivon ja talon välistä heti tehdä niin, että aikanaan on sitten helppo ne maalämmön asennukset tehdä. Mielellään laatoitettua pihaa en lähtisi purkamaan, eli esim. nurmikkoalue on helpompi ennallistaa alkuperäiseen tilaansa. Tämäkin syy ajaisi asioita niin päin, että viherpihan oleskelualueet menee naapurin talon varjoon, ja nurmikkoalueet oman talon kylkeen kiinni. Ja näinhän se tuolla alkuperäisessäkin suunnitelmassa on jo ollut, mutta tästä on nyt koko ajan käyty ”jaakobinpainia”, että miten päin viherpihan nurmikot ja oleskelualueet pitäisi sijoittaa?

Nyt kun talvea ei tänä vuonna juurikaan ollut, ja kun lumet ovat jo kaikki kadonneet ajat sitten ja routa on sulanut, niin nyt ei muuta kuin hihoja heilumaan ja piha kuntoon!

Varmaan taidan jo tänään aloitella jostakin kohtaa. Jossain vaiheessa olen jo aiemminkin todennut, että meillä rakentaminen menee nyt siinä vaiheessa, että ”pihat on tekemättä ja kellari kesken”. Ja piha todellakin näyttää hurjalta. En tiedä pitäisikö sitä täällä näyttää, mutta näytetään nyt – kun ei se kauaa enää tältä näytä. Ja talvella tilannetta oli kuitenkin hiukan helpompi katsella, kun maassa oli sentään suurimman osan ajasta ainakin muutama sentti lunta. Mutta tästä ne hommat nyt sitten jatkuu:

Sisäpihaa. Tästä kohtaa olisi tarkoitus pihatyöt nyt aloittaa.

Sisäpihaa. Tästä kohtaa voisi pihatyöt nyt aloittaa, ja tähän nyt sitten terassilta tulevien rappujen alapäähän ilmeisestikin nurmikkoa ja istutuksia. Portaille laitetaan menemään pihapolku.

Sama toisesta kuvakulmasta. Katse saattaa kiinnittyä vanhoihin maalipurkkeihin, että mitä ne tuossa kuvassa vielä tekevät? No, meillä on myös kellarin lattiat vielä laatoittamatta pääosin, joten laastia joudutaan vielä tekemään. Ehkä nämä tarvitaan vielä silloin, eli en ole heittänyt niitä vielä pois. Oikeassa alakulmassa näkyy iso kivi, joka löytyi alun perin autokatoksen anturan kaivauksissa, ja se nostettiin ylös. Täytyyhän pihalla nyt pihakivi olla. Katsotaan mikä on sitten sen lopullinen paikka.

Sama toisesta kuvakulmasta. Katse saattaa kiinnittyä vanhoihin maalipurkkeihin, että mitä ne tuossa kuvassa vielä tekevät? No, meillä on myös kellarin lattiat vielä laatoittamatta pääosin, joten laastia joudutaan vielä tekemään. Ehkä nämä tyhjät maalipurkit tarvitaan vielä silloin, joten en ole poiskaan niitä vielä heittänyt. Salaojakaivojen päät tasataan sitten kun pihan lopullinen pinta alkaa hahmottua. Oikeassa alakulmassa näkyy iso kivi, joka löytyi alun perin autokatoksen anturan kaivauksissa, ja se nostettiin ylös. Täytyyhän pihalla nyt pihakivi olla. Katsotaan mikä on sitten sen lopullinen paikka.

Nurmikkotöissä tarvittavat maa-ainekset odottavat levittämistä naapurin talon seinustalla. Etualalla savista multaa, takimmainen kasa vähän parempaa multaa. Aivan pintaan voi tarvita hakea vielä kaupastakin multaa. Lopuksi naapurin talon seinustalle on tarkoitus istuttaa riviin muutama tuija, ja valaista ne tuijat ja naapurin talo maahan asennettavilla spot-valoilla. Naapurilta jo kysyin luvan, että heidän talon seinään saa heijastaa valot. Tontin raja kulkee suunnilleen siinä missä seinäkin.

Nurmikkotöissä tarvittavat maa-ainekset odottavat levittämistä naapurin talon seinustalla. Etualalla savista multaa, takimmainen kasa vähän parempaa multaa. Aivan pintaan voi tarvita hakea vielä kaupastakin multaa. Lopuksi naapurin talon seinustalle on tarkoitus istuttaa riviin muutama tuija, ja valaista ne tuijat ja naapurin talo maahan asennettavilla spot-valoilla. Naapurilta jo kysyin luvan, että heidän talon seinään saa heijastaa valot. Tontin raja kulkee suunnilleen siinä missä seinäkin.

Tässä linkissä vielä ajatuksia noin 2,5 vuoden takaa, kun eka pihasuunnitelma valmistui syyskuussa 2012 (sen verran täytyy tuossa linkissä olevia tekstejä ehkä oikaista, että merikontti saa olla rakentamisen ajan – mutta jos se jää asumisajaksi, se saattaa vaatia rakennusluvan):

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2012/09/15/eka-pihasuunnitelma-tehty/

289 vastausta artikkeliin ”Pihaprojektin alku

  1. Very interesting subject , regards for posting . ”The great leaders have always stage-managed their effects.” by Charles De Gaulle.

  2. The passion intended for Corvettes gotten to an all-time great along with the successful, particular, and even beautiful Corvettes Sting Kitchen tools belonging to the ’60s. At this time Corvette pass away cast automobiles can be obtained with every age of the Corvette’s living. Several die toss replicas reconstruct the successful races Corvettes over the many decades.
    rangers third jersey

  3. Overall it essential to begin that has a humble set of clubs until eventually your game improvements to quantities that demand brand-new golf equipment. Camilina Green tea leaf For getting Weight reduction
    bruins sweater

  4. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly return.

  5. Janssen et al.Native South Americans also made extensive use of coca bushes Erythroxylum coca or E.Seventyeightyearold John Smith has had coronary artery disease and high blood pressure for the past years. levitra medicament orodispersible The physician may employ a multimodal approach to therapy more than one treatment at a time.In fact the human body and bodies of all animals is a dynamic system continually responding to stimuli generated internally and by the external environment.They included extensive use of herbs special diets bathing massage meditation and physical exercise ranging from the simple moves and postures of calisthenics to strenuous martial arts.Some appetite suppressants diet pills are amphetaminelike drugs.Rightsided signs and symptoms are present for the same reason. isotret More broadly many people have been looking at what they have called the toxic food environment.anesthetic Reduces or eliminates sensation general and local.The final category involves physical strategies such as exercise and dance. viagra france forum HTNvigorous BP control reduces the risk of CHD especially in diabetic patients.It is usually asymptomatic.In McPherson RA Pincus MR eds.Whats new The sex hormones of COPD patients were compared to agematched subjects with normal pulmonary function.A nerve impulse is produced only if the stimulus exceeds a certain threshold value. generic accutane sale canada He claimed that vital atoms harbored the quality of life permeated the natural world and animated their surroundings to create life.corneoIt described his treatment of patients with the aim of protecting them against one of the greatest global infectious diseases smallpoxthen known by several names including variola from the Latin word for pimples which is now the scientific name for the virus germ that causes the disease.Behavior accounts for what percentage of premature mortality That answer is about to percent. deltasone Thallium scan.

  6. I was looking through some of your blog posts on this internet site and I believe this web site is rattling instructive! Keep posting.

  7. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  8. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we communicate?

  9. Great site. A lot of useful information here. I am sending it to several friends ans additionally sharing in delicious. And naturally, thanks in your effort!

  10. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Carry on the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website 🙂

  11. I got what you mean , regards for posting .Woh I am glad to find this website through google. ”Being intelligent is not a felony, but most societies evaluate it as at least a misdemeanor.” by Lazarus Long.

  12. I’m still learning from you, but I’m making my way to the top as well. I definitely enjoy reading all that is written on your site.Keep the information coming. I enjoyed it!

  13. I want to voice my respect for your kindness giving support to men and women who must have guidance on this important area. Your real dedication to passing the message up and down appeared to be surprisingly advantageous and have usually helped guys and women just like me to realize their pursuits. Your amazing warm and friendly help and advice means a lot to me and especially to my mates. Regards; from all of us.

  14. 日本最高級スーパーコピーブランド時計激安通販専門店,高品質時計コピー,2015最新作、国際ブランド腕時計コピー、業界唯一無二.世界一流の高品質ブランドコピー時計,当店はスーパーコピー時計専門店,販売以下世界一流ブランドコピー時計:ロレックスコピー、ウブロコピー、オメガコピー、シャネルコピー…ンプルに見えて目を奪われてしまう独創的なブルガリのラインアップです。1884年ブルガリの創始者ソティリオ?ブルガリが銀細工師の一族としてイタリ アにオープン。ブルガリ?ブルガリシリーズ。古代ローマの円形競技場をモチーフにした時計「アンフィテアトロ」、若い世代向けの腕時計「ソロテンポ」を発 表。2000年には新会社ダニエル?ロード&ジェラルド?ジェンダ オート?オルロジュリー社を設立しました。本物ブランド時計に間違える程のスーパーコピー時計通販!スーパーコピーは業界n級品最高品質に挑戦!ロレックスコピー,パネライコピー,ウブロコピー,オメガコピー,ルイ?ヴィトンコピー,エルメスコピーを初め世界中有名なスーパーコピーブランドを激安で通販しております!HERMES(バッグ、時計) CHANEL(バッグ、時計)LOUIS VUITTON(バッグ、時計) BVLGARI時計Christian Dior(バッグ、小物) COACH(バッグ)GUCCI(バッグ、小物) ROLEX(時計)OMEGA(時計) IWC(時計)
    スーパーコピーブランドショップ有名ブランド品の輸入業、卸売り業、インターネット小売販売N級,,S級 ヴィトン、シャネル、グッチ、財布、バッグ。 高級腕時計ROLEX 、OMEGA 、CARTIER 、 BVLGARI、是非ご覧下さい。2015超人気腕時計、LOUIS VUITTON新品の大量入荷!商品の数量は多い、品質はよい、価格は低い、現物写真!本当の意味でのハイレプがほしい方にお勧めです。経営方針: 品質を重視、納期も厳守、信用第一は当社の方針です。 http://www.bagkakaku.com/louisvuitton_bag_5.html

  15. 激安 ブランドスーパーコピー新しいものを販売しています。ルイルイヴィトンコピー、グッチコピー、シャネルコピー、ブランドコピー、ブランドスコピー、ブランドコピー時計などルイヴィトンコピー 激安 ブランド、スーパーコピー、代引き対応、レプリカ、安心通販ルイヴィトン偽物、シャネル偽物、グッチ偽物、エルメス偽物、クロエ偽物、カルティエコピー、オメガコピー、IWCコピー楽天ヴィトンコピー屋
    ガガミラノ スーパーコピー http://www.ooobrand.com/scarf/louisvutton/index.html

  16. ブランドスーパーコピーバッグ、財布、靴、時計ブランド偽物、偽物ブランド、ルイヴィトンコピー、 ロレックスコピー、シャネルコピー、グッチコピー、エルメスコピー、 ボッテガ?ヴェネタコピー、 バーバリーコピー、ミュウミュウコピー、トリーバーチコピー、バレンシアガコピー、ディオールコピー、ブルガリコピー、ブラダコピー、 ドルチェ&ガッバーナコピー、オメガコピー、フランク ミュラーコピー、gagaコピー。2015ヴィトン最新逸品 腕時計 休閑気質 ヴィトン 腕時計 独特魅力 腕時計
    グッチ財布スーパーコピー http://www.gginza.com/bag/prada/index_4.html

  17. 100%実物写真ですし、品質が完璧です!”スーパーコピーブランド財布激安 偽物財布激安コピー ルイヴィトン財布偽物,偽物財布コピーエルバーキンコピースーパーコピー財布ブランド財布コピーブランドコピー激安バレンシアガ スーパーコピー激安ロレックス スーパーコピー時計ブランド財布激安 偽物財布激安コピー ルイヴィトン財布偽物,偽物財布コピーブランド激安市場-jck35販売:ブランド財布コピー,激安ブランド,財布コピー,偽ブランド,偽 ブランド財布,偽物ブランド財布,ブランドコピー,ヴィトンコピー,ルイヴィトン財布偽物, シャネル財布コピー,グッチ財布コピー,エルメス財布偽物,D&G 財布コピー,ボッテガ 財布 .2013年新作スーパーコピーロレックス,スーパーコピーロレックス時計通販スーパー コピー品その他の世界一流ロレックススーパーコピー時計品を扱っています。 ホームページをクリックして商品をご覧下さい.ロレックスコピー,業界No.1人気スーパーコピーロレックス腕時計専門販売ロレックスコピー(ROLEXスーパーコピー)のロレックス レプリカ販売専門店です。すべての商品は品質2年無料保証です,ロレックス デイトジャスト 偽物,人気満点ロレックス コピーn級品新作大特集
    ブルガリスーパーコピー http://www.okakaku.com/brand-47-copy-0.html

  18. スーパーコピー商品、ブランドコピ ー財布、偽物バッグコピー財布コピーN 級品、ブ ランドスーパーコピー商 品、グッチ財布コピー,ミュウミュウ 財布激安。ブランドスーパーコ ピー銀座、ランドスーパーコピー財布。ブラ ンドスーパーコピー代引き、ブランドスーパーコピー専門店、ご購入する度、ご安心とご満足の届けることを旨にしておりますよろしくお願いします ありがとうございます
    ウブロスーパーコピー http://www.bestevance.com/RogerDubuis/index_3.html

  19. 弊社は海外安心と信頼のプラダ 時計 コピーです。2015 新作が満載!皆様を歓迎して当店をご光臨賜ります。ロレックス時計コピー,パネライ時計コピー,ウブロ時計コピー ,ブライトリング時計コピー,IWC時計コピー,フランクミュラー時 計コピー,ショパール時計コピー,フェラーリ時計コピー,グラハム 時計コピー,ハリー ウィンストン時計コピー等。サイトは世界一流ブランド コピー 専門店です。ぜひ一度当店の商品をお試しください。驚きと満足を保証致します。ご利用をお待ちしております。
    ミュウミュウ財布 通販 イケア http://www.ooobrand.com/bags/hermes/index.html

  20. スーパーコピーブランド弊社は安心と信頼のスーパーコピーブランド (N級品)専門店です!全国送料無料!日本一流品質のスーパーコピー時計、ブランド財布コピー、ブランドバッグコピー新作最新入荷!ロレックススーパーコピー,ウブロ スーパーコピー,ブランド時計 コピー,ブランド スーパーコピー,コピーブランド 通販,スーパーコピー 財布その他の世界一流ブランドコピーを取り扱っています。商品は全て最高な材料と優れた技術で造られて、正規と比べて、品質が無差別です!人気時計コピー、N級ブランドコピーのお求めはぜひ当店へ。弊社は正規品と同等品質のブランドコピー品を低価でお客様に提供します
    アマゾン ミュウミュウ財布 http://www.gowatchs.com/brand-203.html

  21. Kannattaa hankkia kunnollista lannoitettua ja kalkittua multa, johon on sekoitettu myös hiekkaa. Olen nähnyt niin monta pihaa, jossa nurmikkoa yritetään kasvattaa peltomultaan. Ainut mikä siellä kasvaa, ovat rikkaruohot, joita peltomullan mukana vieläpä tulee valmiiksi.

    • Meillä on kalkkipussi jossain olemassakin (jos löydän muuton jälkeen että missä se on), ja rikkaruohot on tosiaan aika kovia kasvamaan. Multakasa on alun perin taloyhtiön pihasta poistettua nurmikkoa, mutta kyllä sekin kasvoi viime kesän levittämistä odotellessaan rikkaruohoja niin, että vedin siihen pressut yli. Sillä ajattelin isommat täytöt nyt kuitenkin tehdä. Ehkä sitten pintaan pitää vielä ostaa ihan reilu määrä kunnon multaa. Hiekkakasa tontilla jo onkin levitystä odottamassa. Itse asiassa sekin kasvoi viime kesänä rikkaruohoja (ihme kyllä – oli vielä niin helteinen kesä ja hiekka ihan kuivaa).

  22. Kuvia on tosiaan tarkotuksenmukaista ottaa ”ennen ja jälkeen”. Haukkana seuraan pihanne edistymistä. Teillä on perussuunnitelma, mikä on erinomaista. Meillä on vanhaa pihaa kunnostettu ilman suunnitelmaa, ja se kostautuu sillä, että jokainen kasvi on siirretty ainakin kahteen kertaan uuteen paikkaan. 🙂

    • Katsotaan nyt sitten, että millä aikataululla saan edistymisestä uusia kuvia otettua. Nytkin oli oikein hyvät aloitussuunnitelmat täksi viikonlopuksi, mutta aika vähän silti kerkisin tehdä ja ensi viikonlopun olen reissussa. No, onhan tässä vielä kesää jäljellä…

      Tämä viikonloppu meni aika pitkälti uusia huonekaluja kootessa. Voisihan tietysti niistäkin laittaa kuvia jossain vaiheessa.

Kommentointi on suljettu.