ADluxin täyden spektrin LED ja muutakin valaistusta

Otin (siis ostin) jo rakennusvaiheessa Turun Hämeentiellä ADluxissa käydessäni silloiseen vuokra-asuntoon koekäytölle yhden täyden spektrin LED-valon, jossa oli normaali kierrekanta, eli sitä saattoi kokeilla useissa eri tiloissa. Suosittelen ehdottomasti samanlaista kokeilua lähtökohdaksi kaikille muillekin rakentajille. Jos ei eri vaihtoehtoja oikeasti kokeile, voi menettää aika paljonkin, koska valaistuksen onnistuminen on oleellinen osa rakennusprojektia. Mutta loppupeleissä kaikki on myös omasta mieltymyksestä kiinni – mutta jos vasta jälkikäteen huomaa, että ”hei – mä olisinkin halunnut tällaista valoa”, niin sitten voi olla jo myöhäistä jos talo on jo valmis.

Oikeastaan testilamppuja pitäisi/kannattaisi hankkia 3 kpl, eli täyden spektrin ”auringonvalolle” pitäisi olla kaverina myös noin 4000 Kelvinin LED tai vastaava, ja sitten joku noin 3000 Kelvinin ns. ”tavallinen lamppu”, joita varmaan jokaisessa huushollissa löytyy ihan ostamattakin. Käykääpäs muuten vilkaisemassa täyden spektrin valoja AD luxin kotisivuilla, ovat näköjään laskeneet hintoja:

http://adlux.fi/hyvaa-raikasta-ja-alkalista-vetta-tarjolla/

Jos nyt itse lähtisin suunnittelemaan ja rakentamaan uutta taloa (en kyllä lähde – nämä rakentamiskokeilut sai nyt riittää vaikka lopputulos olikin hyvä, jopa parempi mitä odotin), niin uudessa aloituksessa aloittaisin valaistuksen suunnittelun siitä, että ensin on valittava valaistuksen pääväri (vaihtoehdot mielestäni juurikin nämä 3 kpl, eli täyden spektrin päivän valo noin 5500 Kelvinillä, sitten noin 4000 Kelvinin valkoinen valo, tai nykypäivänä jo käytössä oleva 3000 Kelvinin keltainen valo, joka vastaa mm. hehkulampun tai takkatulen värisävyjä.

Kun tietty valon pääväri on valittu, sitten siinä on oikeastaan pakko pysyä alusta loppuun saakka. Jos samaan tilaan laittaa eri värisiä lamppuja, niin tilanne näyttää aivan hullulta. Tällaisia tilanteita näkyy esim. rakennustyömailla jatkuvasti isojen kohteiden vastaanottotarkastuksissa.

Isolla raksalla vaikkapa vierekkäisissä WC-tiloissa tai pitkällä käytävillä jossain paikssa valaistus voi olla valkoista ja toisessa paikassa keltaista. Tämä tilanne syntyy siitä, että kattovalojen mukana tulee yleensä aina jo ensimmäiset polttimot valmiina, ja ne voi olla lampun valmistajasta riippuen ihan mitä sattuu. Silloin lopputilanne on aika häiritsevä. Yleensä väärän väriset lamput ja loisteputket  heitetään heti uutena roskikseen (no kai nyt joku työntekijä ne käytännössä aina itselleen ottaa kotikäyttöön, ettei ne nyt ihan kaatopaikalle mene), ja sen jälkeen kaupasta ostetaan uudet ja oikean väriset tilalle, niin että kokonaisuus on hallittu ja samaa väriä. Tässä linkissä vielä valokuva, josta näkyy karmea lopputulos, jos vaikka samassa valoisimessa on rinnakkain 5500 Kelvinin ja tavallinen 3000 Kelvinin lamppu:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2014/06/15/vertailussa-hehkulamppu-ja-paivanvalo-lamppu/

Meidän nykyiseen taloon tuli valituksi 3000 Kelvinin värisävy, ulkovaloja myöten. Tähän tietysti joku voisi vastata heti suoralta kädeltä, että ”no olipa hölmösti valittu”. Päätöksen taustalla oli kuitenkin tietyt lähtökohdat (enkä ole jälkeenpäin katunut), joista hetken päästä tarkemmin.

Kun tietty värisävy on valittu, sitä joutuu sitten jatkamaan käytännössä alusta loppuun saakka, koska rajapinnan eli valaistuksen värin vaihdon tekeminen johonkin kohtaan rakennusta luontevasti on vaikeaa tai käytännössä mahdotonta. Helposti tulee silloin juurikin se tilanne, josta kerroin äskeisessä esimerkissäni isojen virastojen valmistumiseen liittyen linkkiesimerkissä toisaalle blogiin jossa kokeilin eri väristä valoa samassa kattovalaisimessa.

Meillä ainut linjasta poikkeava valo on kylppärin katossa oleva ADluxin täyden spektrin LED-valo, joka valaisee kylppärissä suihkutilat 60% läpäisevän opaalimuovin läpi. Tämä valo on täydellä teholla erittäin kirkas – se valaisee oviaukon läpi täydellisesti myös löylyhuoneen, joten tämä on varsin oiva valo siivousta ajatellen. Silloin näkee kaikki epäpuhtaudet ihan niin kuin saunassa olisi suora auringonpaiste. Täyden spektrin valoa parempaa työvaloa ei varmasti ole olemassakaan. Sopiiko sellainen sitten kotona esim. takkahuoneeseen, niin siitä voidaan olla montaa mieltä. Mitenkään tunnelmallinen se täyden spektrin valo ei ole. Ei ainakaan omasta mielestäni.

Himmeällä teholla taas kylpiessään näkee iholla kaikki epäpuhtaudet (tai rakentamisessa saadut kolhut – esim. että onko joku pintanaarmu tervehtymään tai tulehtumaan päin), eli kyllä tämä ihan oikea hankinta oli tähän kohtaan. Ja se toimii – yllättävää kyllä, tätä jännäsin etukäteen että miten käy) myös jossain määrin hyvin yhteen muun valaistuksen eli kuituvalojen ja saunan pesässä olevan takkatulen kanssa. Yksi mahdollinen valaistustila eli ns. hämyvalaistus on myös se, että otetaan LED-valo kokonaan pois päältä, jos halutaan tavoitella jotain esim. Vantaan Jumbossa (siis Flamingossa) olevan SPA-kylpylän valaistusta, jossa on myös taidokkaasti tehty tunnelmavalaistus. Poiketkaapa katsomassa, jos ette ole jo käyneet.

Kerron seuraavaksi, miksi ihmeessä meille valittiin 3000 kelvinin valot vaikka nykyaikana ”paljon parempaakin” olisi ollut saatavilla. No – aluksi oli tosiaan tarkoitus toteuttaa koko talon valaistus pelkästään ledeillä. Sitten kuitenkin Habitaren ja muilla messuilla ja kauppojen valaistusosastoja kierrellessä silmiin sattui paljon kauniita valaisimia, joihin ei ollut saatavilla tai ei olisi sopinut LED. Yhtenä esimerkkinä tästä mm. meidän nykyiset ja antiikkityyliset ulkovalot, joihin laitettiin retrotyylisesti ihan vanhan ajan 25W hehkulamput. Joku halogen, energiansäästölamppu tai muu sellainen näyttäisi noissa valaisimissa aika kummalliselta. Näistä valoista kuvaesimerkit ja lisää juttua tässä linkissä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2014/09/05/vaihtoehtoinen-ulkovalaistus/

Ja tässä vielä toinenkin linkki Habitare 2013 messuille, jossa oli myös näytillä upeita design-valaisimia:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2013/09/22/habitare-2013-parhaat/

Toistaalta taas taloon oli tulossa ja tulee vieläkin (ei olla saatu vaan paikoilleen) tiettyjä lahjaesineitä tai öljyvärimaalauksia, niin niitä tukemaan tarvitaan kohdelamput ja mieluiten 3000 Kelvinin värisävy. Kun sitten kummassakin päässä ulkona ja sisällä on painetta 3000 Kelviniin, niin sillä mentiin nyt sitten koko talo läpi, pois lukien kylppärin kattovalo. Jos oltaisiin kuitenkin riittävän ajoissa lähdetty liikkeelle täyden spektrin valon koekäytöllä ja suunniteltu asioita sen pohjalta, niin olisiko lopputulos ollut jotain muuta? En osaa sanoa, mutta ei välttämättä. Nyt tein nykyiset suunnitelmat vantaalaisen eli paikallisen Led Store Oy:n kanssa, ja heidän tuotteitaan käyttäen. Aika pitkälti sillä sitten mentiin, koska valmiit ja varmasti toimivat suunnitelmat on niin vaikea hylätä. Siinä on vaan joku sellainen psykologinen juttu, että omasta mielestään hyvää ideaa on vaikeaa vaihtaa, vaikka loppumetreillä joku toinen tarjoaisikin jotain vielä parempaa ideaa tilalle…

Katsotaanpa seuraavaksi mitä tuli, ja  aloitetaanpa kierros keittiöstä. Keittiössä tarkoitus on/oli laittaa seinälle eräs lahjaksi saatu kello, ja keksiä sitä tukeva ja sille sopiva valaistus. Ja tältä näyttää lopputulos halogeeni-tiimalasien avulla:

Keittiön seinällä lahjaksi saatu seinäkello, jolla on oma tietty tunnearvo. Kellon näkyvyyttä on korostettu "piirtämällä" sen ympäri kahdella halogen-valaisimella tiimalasin muotoiset valokuviot. Muuta ei tähän seinälle sitten enää tulekaan, eli tässä kohtaa sisustus on valmis.

Keittiön seinällä lahjaksi saatu seinäkello, jolla on oma tietty tunnearvo. Kellon näkyvyyttä on korostettu ”piirtämällä” sen ympäri kahdella halogen-valaisimella tiimalasin muotoiset valokuviot. Muuta ei tähän seinälle sitten enää tulekaan, eli tässä kohtaa sisustus on valmis.

Tiimalasin halogen-valo yhtenä lähtökohtana on samalla noin 3000K värisävyllä keittiön yläkaappien päällä LED-nauha ja yläkaappien alareunassa kunkin kaapin levyiset loisteputket. Yritin ensin sovitella loisteputkien paikalle myös LED-nauhaa, mutta LED-nauhan pisteet alkoi paistamaan vastaan kaikista heijastavista pinnoista, joten hylkäsin LED-nauhan tässä kohdin. Loisteputki antaa tasaista valoa ilman pistejono efektiä. Kaappien yläreunassa pistejoho efektiä ei synny, koska valo törmää kattopaneelin ja yläsokkeliin, ja imeytyy siihen riittävästi.

Tiimalasi-halogen-valojen johdosta on samalla noin 3000K värisävyllä toteutettu keittiön yläkaappien päällä LED-nauha ja yläkaappien alareunassa kunkin kaapin levyiset loisteputket. Yritin ensin sovitella loisteputkien paikalle myös LED-nauhaa, mutta LED-nauhan pisteet alkoi paistamaan vastaan kaikista heijastavista pinnoista, joten hylkäsin LED-nauhan tässä kohdin. Loisteputki antaa tasaista valoa ilman pistejono efektiä. Kaappien yläreunassa pistejoho efektiä ei synny, koska valo törmää kattopaneelin ja yläsokkeliin, ja imeytyy siihen riittävästi. Tässä vaiheessa on jo puolet keittiötä 3000 Kelvinin värisävyissä.

Halogen-tiimalasit yöllä kuvattuna.

Halogen-tiimalasit yöllä kuvattuna. Ei ole auringonvaloa ei, mutta keltainenkin valo on mielestäni öiseen aikaan tunnelmallista ja se sopii takkatulen värisävyyn täydellisesti, ja ne vahvistavat toisiaan.

Vanhan keittiön lamppu, jota ei koskaan käytetä (paitsi demonstraationa kun näyttää jollekin miten eri valotilat muuttaa koko yleisvaikutelmaa). Kuitenkin jos oltaisiin edetty jotain 80-lukua, niin tällainen meidän keittiöstä olisi silloin tullut, siihen aikaan tapana oli laittaa kattoon hehkulampulla yksi keittiön lamppu, ja tiskipöydän päälle esim. 2-osaiset kupuvalaisimet, niin ikään hehkulampulla toteutettuna. Jossain vaiheessa toki siirryttiin käyttämään myös loisteputkia sekä katossa että varsinkin työtasojen päällä. Yleisvaikutelma tässä valaistuksessa on kuitenkin äärimmäisen vaisu siihen verrattuna mitä LED:llä ja halogen-valaisimilla voi saavuttaa.

Tässä kuvassa vielä meidän vanhan keittiön lamppu, jota emme enää koskaan käytä (paitsi demonstraationa kun näyttää jollekin miten eri valotilat muuttaa koko yleisvaikutelmaa). Kuitenkin jos oltaisiin eletty vielä jotain 80-lukua, niin tällainen meidän uudestakin keittiöstä olisi valaistuksensa puolesta tullut. Siihen aikaan tapana oli laittaa kattoon hehkulampulla yksi keittiön lamppu, ja tiskipöydän päälle esim. 2-osaiset kupuvalaisimet, niin ikään hehkulampulla toteutettuna. Jossain vaiheessa toki siirryttiin käyttämään myös loisteputkia sekä katossa että varsinkin työtasojen päällä. Yleisvaikutelma tässä valaistuksessa on kuitenkin äärimmäisen vaisu siihen verrattuna mitä LED:llä ja halogen-valaisimilla voi saavuttaa.

Sitten siirrytään kylppäriin ja ohitetaan matkalla olohuone ja eteinen jossa on katossa taustavaloina LED-spotit ja roikkuvissa lampuissa energiansäästölamput, tässä linkissä aiemmin puheena olleet olohuoneen kattovalot ja vähän keittiön ja eteisenkin valaistusta:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2014/09/07/olohuoneen-ja-keittion-valaistusta/

Mutta nyt sitten sinne kylppäriin katsomaan niitä ADluxin valoja, ja tältä siellä näyttää nyt:

Kylppärin katossa seinästä seinään ulottuva täyden spektrin LED-nauha 60% läpäisevän opaalimuovin takana. Koko paketin tykötarpeet ostettu turkulaiselta ADLux Oy:ltä.

Kylppärin katossa seinästä seinään ulottuva täyden spektrin LED-nauha 60% läpäisevän opaalimuovin takana. Koko paketin tykötarpeet ostettu turkulaiselta ADLux Oy:ltä.

Sama toisesta suuntaa. Keskellä (jos tarkkaan katsoo) näkyy 3 tummaa aluetta, joka johtuu koolauspuun ohituksesta.

Sama toisesta suuntaa. Keskellä (jos tarkkaan katsoo) näkyy 3 tummaa aluetta, joka johtuu koolauspuun ohituksesta.

Valaistuksen kaukosäädin poreammeen reunalla täyden spektrin valaistuksessa, joka vastaa ihan auringon valoa. Kuten kuvasta näkyykin, ja kun kellarissa ollaan - sinne ei aurinko paista, ei ainakaan kuvaushetkellä lokakuussa.

Valaistuksen kaukosäädin poreammeen reunalla täyden spektrin valaistuksessa, joka vastaa ihan auringon valoa. Kuten kuvasta näkyykin, ja kun kellarissa ollaan – sinne ei aurinko paista, ei ainakaan kuvaushetkellä lokakuussa.

Kaukosäädin lähempää. Pikanapeista voi valita suoraan 25%, 50% tai 100% valotehot ja plus/miinus napeista voi säätää tarkemmin. Punaisesta virtanapista sammuu ja syttyy valot kokonaan, joten erillistä katkaisijaa ei välttämättä tarvita (tai se voi olla valo-päällä-asennossa koko ajan). Mode -napista saa erilaisia valaistusohjelmia, esim. että valot hiipuu/kirkastuu tietyssä rytmissä ja eri nopeuksilla. Jos olisi diskoteekki, niin tämä olisi varmaan hyvä ominaisuus, muuta hyötyä sille ohjelmalle en oikein keksi.

Kaukosäädin lähempää. Pikanapeista voi valita suoraan 25%, 50% tai 100% valotehot ja plus/miinus napeista voi säätää tarkemmin. Punaisesta virtanapista sammuu ja syttyy valot kokonaan, joten erillistä katkaisijaa ei välttämättä tarvita (tai se voi olla valo-päällä-asennossa koko ajan). Mode -napista saa erilaisia valaistusohjelmia, esim. että valot hiipuu/kirkastuu tietyssä rytmissä ja eri nopeuksilla. Jos olisi diskoteekki, niin tämä olisi varmaan hyvä ominaisuus, muuta hyötyä sille ohjelmalle en oikein keksi.

Tässä sitten erilaisia tehoalueita LED-nauhalle, jotka silmä huomaa heti ja helposti, mutta kamera ei huomaa mitään – mitä nyt ehkä vähän valkoisen kaakeliseinän saumoista voi näkyä että kuvasarjan loppupäässä varjon näkyvät paremmin:

100% valoteho.

100% valoteho.

50% valoteho.

50% valoteho.

25% valoteho (tätä yleensä käytämme kylpiessä).

25% valoteho (tätä yleensä käytämme kylpiessä).

Alin valoteho, joka on jonkin verran himmeämpi kuin 25% pikasäädöllä.

Alin valoteho, joka on jonkin verran himmeämpi kuin 25% pikasäädöllä.

 

Poreamme ns. "hämyvalaistuksessa", eli ammeeseen on suunnattu 2 kuituvaloa. AD-luxin LED-valot on kuvanotto hetkellä pois päältä.

Lopuksi vielä poreamme ns. ”hämyvalaistuksessa”, eli ammeeseen on suunnattu 2 kuituvaloa. AD-luxin LED-valot on kuvanotto hetkellä pois päältä. Tässä valossa on mukava katsella tuikkukynttilöitä ja kuunnella jotain rauhallista musiikkia poreammeeseen kiinteästi asennetusta soittimesta. Sama tila näyttää siis valtavan erilaiselta – riippuen siitä mitkä valot on päällä, ja tätä voi nyt meillä demonstroida helposti vaikka kylppärissä ja keittiössä.

Jos tekee valaisimen käyttäen opaalimuovia, olisi hyvä jos LED nauha on opaalimuovin takana vähintään 10 cm kaukana muovipinnasta. Meillä se tuli hiukan liian lähelle (noin 4-5 sentin päähän), ja siitä aiheutuu muutamassa kohtaa pieni pistemäinen lopputulos opaalimuovissa, mutta tältä välttyy jos laittaa LED nauhan tarpeeksi kauas sinne taakse.

385 vastausta artikkeliin ”ADluxin täyden spektrin LED ja muutakin valaistusta

  1. I simply want to say I am just newbie to blogging and site-building and certainly liked this website. Likely I’m want to bookmark your blog . You really have remarkable writings. Thanks for revealing your web-site.

  2. In fact the remaining kidney is able to take over full function.Snow BristolMyers Squibb Centers for Disease Control and Prevention Novo Nordisk Merck Vaccines Boehringer Ingelheim Wyeth Sanofi Pasteur P. [url=http://buykamagraquick.com]buy kamagra jelly india[/url] View larger version In this page In a new window Fig.The Table describes the American College of Physicians guideline grading system.th ed.These can generate all the types of cell in the body plus the supporting cells and tissues that the embryo needs in order to grow and develop such as the placenta the umbilical cord and the surrounding membranes and fluids in the womb.Diagnosis is based on clinical findings. [url=http://fast-isotretinoin.com]how to order roaccutane in the usa[/url] tanInstitute of Medicine Behavioral and Social Sciences in Medical School CurriculaHearing and the Ear FIGUREAntibiotics azithromycin or levofloxacin Studies have shown that patients who receive broadspectrum antibiotics do slightly better than a placebo group.Betablockersto decrease heart rate and cardiac output c.Less common than chronic bacterial prostatitis b. [url=http://atvian.com]generic cialis soft[/url] Banting and Macleod never got on and Collip was an uneasy participant.treatment complete removal of polyp Diverticulosis a.I EM ERGENCY M EDICIN E advanced EMTs emergency medical technicians and paramedics.Murmur intensity increases with sustained handgrip. [url=http://shopbestmedrx.com]cheap viagra on line[/url] CHEMOTHERAPY Drugs used against cancers and certain other disorders.PSA is not cancer specific.Hyperresonance on percussion g.When to Contact a Medical Professional Call your health care provider if You develop symptoms of alcoholic liver disease.arteries and reduce side effects. [url=http://bestmedrxfor.com]rx canada pharmacy accutane[/url] The age when fertility starts to decline is different from woman to woman.

  3. Nice blog right here! Also your site a lot up fast! What web host are you the usage of? Can I get your associate link on your host? I want my website loaded up as fast as yours lol

  4. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website provided us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

  5. I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly. I am quite sure I will learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next!

  6. Very interesting points you have noted , thanks for posting . ”Great is the art of beginning, but greater is the art of ending.” by Henry Wadsworth Longfellow.

  7. Hi there very nice web site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally…I’m happy to find a lot of helpful info right here in the publish, we’d like work out extra strategies on this regard, thank you for sharing.

  8. It is really a great and useful piece of information. I am satisfied that you just shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

  9. Thank you for sharing superb informations. Your website is very cool. I’m impressed by the details that you’ve on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply could not come across. What a perfect web-site.

  10. I think this website contains some rattling wonderful information for everyone :D. ”Heat cannot be separated from fire, or beauty from The Eternal.” by Alighieri Dante.

  11. Hi, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I’m trying to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  12. It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or advice. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

Kommentointi on suljettu.