Anturat valettu

Tänään puhelin soi klo 06:45 aamulla. Lujabetonista soittelivat, ja varmistivat vielä toimitus- ja laskutusosoitteet ja että kaikki on kunnossa. Kaikki oli kunnossa, joten sovittiin, että tontilla nähdään klo 07:30. Aurinko nousi samaan aikaan, kun pumppuauto kurvasi tontille.

Pumppuauto ja sen mukana 5 kuutiota betonia saapui 07:30.

Hetken päästä betonin pumppaus saatiin käyntiin:

Ensimmäiset betonit terassin kulman anturissa.
 

Betoniautoa vastassa kannattaa olla ainakin 3 miestä (tai naista). Ensimmäinen ohjaa pumpulla betonit oikeaan paikkaan samalla kun betoniauton kuljettaja tuo omalla joysticillään letkun päätä oikealle kohdalle. Toisen pitää tulla vibran kanssa perässä. Ja kolmas sliippaa vibratun betonin. Silloin asiat etenevät joutuisasti.

Vibran jälkiä betonissa.
 

Tällä työmaalla betoniraudat kiinnitettiin toisiinsa hitsaamalla. Siitä huomattiin olevan ainakin kaksi hyötyä. Kannattavia kiviä tarvittiin harvakseltaan ja betoniraudoitus oli helppo nostaa esim. kangella. Hitsaukset pitivät rakenteen yhtenäisenä, eivätkä joustaneet samalla tavalla kuin rautalankakiinnitys. Toisen hyödyn hitsaamisesta huomasi vibratessa. Aina kun vibra osui betonirautaan, sen vaikutus tuntui pitkän matkaan molempiin suuntiin.

Betoniraudoituksen alla on 5cm tilaa. Kivi kannattaa rautoja.

Nykyisin koneet ja laitteet helpottavat rakentamista paljon. Niin tässäkin kohtaa, sillä vielä yksi sukupolvi sitten rakentajat tekivät betonia myllyssä rakennuspaikalla, ja betoni kuskattiin kottikärryillä sinne minne sitä tarvittiin. Vaikka useita kerroksia ylöspäin. Tällä kertaa betonia meni 18 kuutiota. Ja koska betoni painaa noin 2500 kiloa per kuutio, kellarin pohjalle siirtyi lisää massaa noin 45 tonnia. Olisi siinä ollut kottikärryjä lykätessä kova homma, ja jonkin verran selkä väsyy jo siinäkin, kun betonit ja hiekat lapioi myllyyn. Ainakin jos tuon 45 tonnia meinaa lapioida kokonaan. Mutta näin helposti asiat sujuvat nykyään:

Betonipumppu ylti hyvin tontin laidalta toiselle.

Ensimmäisellä betonikuormalla eli 5 kuutiolla saatiin tehtyä anturaa terassin ympäri. Seuraavassa kuormassa tullut 8 kuutiota riitti kaikkeen muuhun paitsi viimeiseen pitkään linjaan. Sillä hetkellä piti päättää, paljonko tilataan lisää? Alunperin oli puhe ollut 16 kuutiosta. Kuvittelin ensin, että se määrä eli 16m3 tulisi kahdella autolla. En muistanut, että pumppuauton kyytiin mahtuu 3 kuutiota vähemmän. Anturoiden kokonaistilavuuden laskin olevan 14,7 m3 ja lisäksi tarvittiin pieni kakku betonia pumppaamon alle. Jäljellä olevan betonitarpeen saattoi parhaiten arvioida niin, että mitattiin ihan vaan askelmitalla, montako metriä anturaa oli syntynyt 5 kuutiolla ja montako 8 kuutiolla. Siitä tuli lisätarpeeksi vielä 5 kuutiota, joka myöhemmin osoittautui olevan täsmälleen oikea määrä. Kaikki anturat saatiin tehtyä, lisäksi saatiin ihan kunnon kakku pitämään pumppaamo maan sisällä. Sillä jos maan alla alkaisi tulvia, vedenpinnan nousu nostaisi pumppaamon ylös maasta, ja olisi melko työlästä korjata. Pumppaamolle menevet putketkin saattaisivat katketa.  Tässä kuvia tämän päivän töistä:

Juuri sliipattua betonia.
 

Jämäbetonit vanhassa sokkelissa. Tästä tosin puolet meni lapiopelillä pumppaamon painoksi.

Anturat valettu ja salaojavesipumppaamo paikoillaan.
 

Anturoiden valamisesta myös video ”videot” -välilehdellä. Kaikki meni ihan nappiin, eli ihan niin kuin oli ajateltukin.

230 vastausta artikkeliin ”Anturat valettu

  1. I’m also commenting to make you be aware of what a really good discovery my child found checking your site. She mastered several pieces, which included how it is like to possess an ideal coaching character to have the rest without problems master some tortuous matters. You truly surpassed people’s desires. I appreciate you for giving those practical, trusted, edifying and even cool tips on your topic to Julie.

  2. I’ve read some good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you set to create any such magnificent informative web site.

  3. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such great information being shared freely out there.

  4. Great blog here! Also your website loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

  5. Thanks for sharing excellent informations. Your site is so cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a great web site.

  6. Great tremendous issues here. I¡¦m very happy to peer your article. Thank you a lot and i am taking a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

  7. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely excellent. I actually like what you have acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can not wait to read far more from you. This is actually a great website.

  8. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site. Studying this info So i¡¦m happy to exhibit that I have a very excellent uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I such a lot for sure will make sure to don¡¦t disregard this website and provides it a glance on a continuing basis.

  9. Hi, i think that i saw you visited my weblog so i came to “return the favor”.I am trying to find things to improve my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  10. I really appreciate this post. I’ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again!

  11. I got what you intend, thankyou for putting up.Woh I am thankful to find this website through google. ”Food is the most primitive form of comfort.” by Sheila Graham.

  12. I have read several good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you set to make such a wonderful informative web site.

  13. Me olemme tosiaan päätyneet kokonaisurakoihin. Pääsuunnittelijamme pitää meitä ajan tasalla tarpeellisista muutoksista ja työvaiheista, sikäli kun emme itse ole paikalla – ja muutenkin. Pidämme usein palavereita. Lomalla hän otti meihin heti yhteyttä, kun muutoksia piti tehdä – valutyöt vaativat enemmän aikaa kuin alun perin oli ajateltu, sen verran mutkikkaasta rakennuksesta on kyse. Meille tällainen rakentaminen sopii, sillä emme oikein voi pitää lomaa silloin kuin rakentaminen sitä vaatii.

  14. Jos jokin työvaihe kuuluu kokonaisurakkaan, niin silloin siitä on se etu, että siihen kuuluvista välivaiheista ei tarvitse huolehtia, tai tietysti rakennutta voi olla paikalla katsomassa, jos ei satu mitään muuta samalle hetkelle.

    Tässä meidän rakentamisessa ei ole ainakaan vielä mitään ”kokonaisurakkaa”, joten olen ottanut itse lomaa tai vapaata sellaisiin työvaiheisiin, joissa tuntuu että on parempi jos on itsekin paikalla. Jos asiat alkaisivat mennä pieleen tai jos pitää tehdä muita muutoksia esim. aikatauluihin, niin kyllä kait pääsuunnittelija ja urakoitsijakin osaavat aika paljon tehdä ratkaisuja, mutta aina eivät ehkä uskalla. Tai eivät ole tavoitettavissa.

    Meidän projektissa oikeastaan ainut kerta jolloin piti tehdä nopeita ratkaisuja oli paaluttamisessa, kun tuli ilmi, että yksi paalu on mahdotonta saada ”kuopan seinään”, jolloin otin tilanteesta kuvat, lähetin ne läppäriltä rakennesuunnittelijalle, ja sieltä heltisi hetkessä lupa siirtää paalua noin 40 cm sivusuunnassa, jolloin se osuu alkuperäisen anturan ulkopuolelle. Mutta tästä anturasta tehdään sitten loppupeleissä L-kirjaimen muotoinen, ja kun se kannattaa pelkästään pääoven rappusia, se toimii tarvittaessa näinkin.

    Nyt seuraavalla viikolla kaivetaan kadun alta vesiliittymät, ja tämä taitaa ola kaikkein vaikein operaatio tässä projektissa. Olenkin nyt koko ensi viikon kesälomalla ja itsekin paikan päällä. Näistä kaivuuhommista jos selvitään ilman vahinkoja, niin loppumatka rakentamisessa lienee sitten jo jonkin verran helpompaa…

  15. Niin tunnen kuitenkin kaikesta huolimatta olevani. On vain niin, että kun tekee päivätyötä joka arkipäivä, ei oikein pääse seuraamaan rakennusmiesten työtä – heidän päivänsä on useimmiten klo 7 – 15. Kesälomalla kävin kyllä rakennuksella myös keskellä päivää ja silloin olin paljonkin tekemisissä heidän kanssaan. Ovat muuten hyvää porukkaa kaikki. Meillä on varmasti käynyt erityisen hyvä tuuri rakennusporukan suhteen.

    Rakennuttajahan minä tietenkin virallisesti olen, mutta kun olen kuitenkin melkein joka päivä rakennuksella ja useimmiten siellä myös jotakin teen – vaikken varsinaista rakentamista – tunnen kyllä osallistuvani kovastikin oman taloni rakentamiseen. Jossain vaiheessa otan kyllä myös pensselin kouraan. Mutta nyt ei vielä olla siinä vaiheessa. Me annamme talotehtaan tehdä oman osuutensa rauhassa, kun olemme talon rakentamisen näin päättäneet.

    Valutöiden aikaan olimme lomamatkalla, ja sinä aikana aikataulua muutettiin. Pääsuunnittelijamme ja kaivinkoneurakoitsija tekivät viisaan päätöksen: talo edistyi aimo askelen nopeammin. Aikataulutkin ovat meillä pitäneet tosi hyvin ja koko ajan tapahtuu jotakin.

  16. Niin ja sitten edellisen kommentinantajaa on vielä ”rakentaja”

  17. Mukava kuvasarja valutöistä. Me emme päässeet näkemään näitä töitä kertaakaan, vaikka meidän talossamme ja tallissa ja katoksessa oli monta valuvaihetta. Perustusfirma hoiti kaiken tilauksista valamiseen, ja me olimme kiinni jossakin muussa.

Kommentointi on suljettu.