3900K led-valojen sininen osa vaarallista?

Nykypäivänä uusiin taloihin asennetaan lähes poikkeuksetta paljon led-valoja. Asentamisen yhteydessä ja mieluiten jo sitä ennen olisi syytä pohtia led-valojen värisävyt tosi tarkkaan, aivan niin kuin Audi-miehetkin tekevät tässä heidän klubikeskustelussaan syksyllä 2012:

http://www.audiclub.fi/audifinns/showthread.php?t=116625

Ylläolevassa keskustelussa mm. kolmanneksi ylin keskustelija nimimerkillä ”albanzo” toteaa 26.09.2012 klo 18:55 lähettämässään viestissä erittäin osuvasti, joskin harmillisen jälkiviisaasti, että…

”ite ainakin pitäisin huolen et valosävy ei oo liian kylmä, meillä on toisessa vessassa katossa ledilamput ja peilin päällä halogeeni ja vain aniharvoin on ledit päällä, koska niistä tulee niin kylmä fiilis… pitäs vaihtaa eri sävyisiin jos vaan sais aikaseks.”

Miten me nyt sitten voitaisiin tätä kyseistä Audi-miestä jotenkin auttaa?

Jo jonkin aikaa on tiedetty, että led-valojen käytöllä voi olla varsin ikävät seuraukset. Aivan niin kuin tästä Iltasanomien viime joulukuun artikkelistakin voimme lukea:

http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-1419908515249.html

Niin kuin Iltasanomien siteeraamassa Financial Times -lehdessäkin todetaan, niin kokonaisuudessaan led-valo ei ole ihmiselle vaarallista. Keltainen on jopa erittäin terveellistä, ja syksyisin tuijotettavat kirkasvalolamppujen värisävy on yleensä siinä 2450K tienoilla.

Vaarallista on vain led-valon sininen osa. Ja valon sinisen osan suhteellinen osuus lisääntyy aina sitä mukaa, mitä suuremmista Kelvin määristä on kyse, niin kuin mm. tästä kuvasta näkee:

Värisävyt: 2500 K, 2700 K, 3000 K, 4000 K ja 6500 K. Kuva on bongattu tästä linkistä: http://www.kodinvalaistus.fi/valon-laatu/

Värisävyt: 2500 K, 2700 K, 3000 K, 4000 K ja 6500 K. Kuva on bongattu tästä linkistä: http://www.kodinvalaistus.fi/valon-laatu/

Noin 2450 Kelvinin ns. ”lämpimän sävyiset” led-valot sisältävät vielä varsin vähän jos ollenkaan sinistä valoa, mutta 3900 Kelvinissä ja siitä ylöspäin sinisen valon määrä osuus jo merkittävä. Se aiheuttaa helposti sen, että yöllä ei saa unta, ja päivisin ei enää näe mitään, koska led-valon sininen osatekijä aiheuttaa silmänpohjan ikärappeumaa, joka puolestaan voi artikkelin mukaan johtaa täydelliseen sokeutumiseen (kts. Iltalehden artikkeli yllä olevassa linkissä).

Nyt kuitenkin monissa taloissa on jo asennettuna 3900K ledit. Juuri tällaiset ledit ovat olleet hirvittävän suosittuja nykyisin. Ja joissakin taloissa on käytetty jopa sitäkin korkeampia Kelvinmääriä.

Varsin aiheellinen kysymys onkin, että mikä nyt neuvoksi tässä tilanteessa?

Paras apu tilanteeseen on tietysti se, että jollakin tavalla yritetään saada aivan liian kylmä ja valkoinen led-valon sävy edes hitusen keltaisemmaksi. Sillä tavoin sinisen valon osuus vähenisi, tai poistuisi jopa kokonaan.

Tämäkään ei kuitenkaan ole mikään helppo tehtävä, sillä epäsuorassa valaistuksessa led-nauhat ovat jo piilotettuna rakenteiden taakse, eikä niihin enää pääse helposti käsiksi. Poikkeuksena tietysti päätyökseen gynegologin töitä tekevät talonrakentajat, jotka erään urbaanin legendan mukaan pystyvät tutkimaan postiluukun kautta vaikka koko asunnon.

Jos led-nauhoihin ei enää pääsekään asentamisen jälkeen mitenkään käsiksi, eikä niitä ole enää jälkikäteen mahdollista vaihtaa aitoihin 2450K lämpimään värisävyyn, niin paras apu tällaisen tilanteeseen on runsas tupakointi sisätiloissa.

images61I0ZQM7

Tupakansavu tunkeutuu tehokkaasti ja hyvinkin pienistä rakosista led-nauhojen pinnalle, ja värjää ne nopeasti kellertäviksi. Tämän jälkeen 3900K ja sitäkin korkeammat Kelvinlukemat vaihtuvat pikku hiljaa vuosien saatossa hyvinkin keltaisiksi, ja näyttävät lopulta melkein aidoilta 2450K led-valoilta.

Tässä on kuitenkin ongelmana se, että jos juoksee suin päin sutta pakoon, niin tuleekin karhu vastaan. Eli vaikka onnistuisikin välttämään silmänpohjan ikärappeumaa, niin tupakoinnin johdosta ja seurauksena voikin tulla keuhkosyöpä. Niin kuin monelle epäonniselle talonrakentajalle on tällaisen kokeilun päätteeksi valitettavasti jo käynytkin:

images

Mutta nyt tähänkin ongelmaan on ratkaisu olemassa, eikä talonrakentajan kannata kannata enää itse istua kotonaan tupakki suussa päivät pitkät. Sen sijaan talonrakentaja menee tietystikin joka aamu (viikonloput mukaan lukien) aamulla aina seitsemäksi töihin (jotta saisi talonrakennuslainansa maksettua), ja vuokraa siksi ajaksi Itä-Helsingistä tai muista pk-seudun lähistön kuppiloiden kulmilta ammattimaiset röökin polttajat kotiinsa, jolloin heidänkään ei tarvitse talvipakkasilla tai syksyn räntäsateissa enää ulkona hytistä.

Tutkimusten mukaan Kossupullokin lämmittää paremmin, jos sellaisen juo joka päivä lämpimän takkatulen äärellä ja sisätiloissa, ja jos mahdollista – jonkun talonrakentajan upouudessa kodissa. Ja pullopalkallahan tämä tupakointikin saa parhaiten hoitumaan, koska eipä nämä laitapuolen kulkijat rahan arvosta enää paljonkaan ymmärrä. Ja näin led-nauhojen valo vaihtuu tupakan savussa pikku hiljaa mutta varmasti hyvinkin kellertäväksi, kas näin:

Nimetön

Mutta tässäkin on taas havaittu eräs erittäin valitettava ongelma. Kun kossuttelijat kerääntyvät ja tulevat linja-auto kuormittain joka päivä pienellä pullopalkallaan töihin (viikonloputkin mukaan lukien), niin se tietysti herättää pientä pahennusta naapurustossa…

Eivät ne naapurit siitä ikinä varsinaisesti valita, mutta kyllä se niitä silti kyrsii. Sellainen tilanne voi olla äkkiä ”manit pois” (myös Kossun hinnan jatkuvasti kohotessa), jolloin voidaan joutua palaamaan takaisin lähtöruutuun, ja hoitamaan sittenkin se tupakointi ihan vaan itse. Jos omat keuhkot ovat jo menneet, niin hyvän vinkin antaa Vetelistä kotoisin oleva Einari Keski-Pörhölä. Tässä seuraavassa Youtube videolla hän kertoo miten hänellä keuhkot on tehty kahdesta vappupallosta, ja nyt niillä kestää tupakoida:

https://youtu.be/IJmc6n98NUs?t=2m7s

Jos kuitenkaan näilläkään konsteilla ledin sinisen valon osuudesta ei vieläkään onnistu pääsemään eroon, niin vielä olisi yksi hyvä konsti jäljellä. Sen sinisen valon voi suunnata avaruudessa olevaan mustaan aukkoon. Mikä onkin erittäin suositeltavaa, koska siellä painovoima on suurempi kuin valon nopeus, ja sinne jos se sininen valo joutuu, niin sinne se myös ikuisiksi ajoiksi jää.

Ja tässä kohdin hyvänä uutisena on se, että aivan kuin tilauksesta juuri hiljattain on Tiede -lehden artikkelin mukaan löytynyt aivan mahdottoman suuri musta aukko. Eli nyt kaikki joukolla käyttämään sitä, jospa vaikka se auttaisi?

http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/mahdottoman_suuri_musta_aukko_loytyi

Jos jollekulle tulisi vaikeuksia (en kyllä usko että tulee?) kotitaloudessa olevien led-valojen sinisen valon osuuden suuntaamisessa jättimäistä mustaa aukkoa kohti, niin tähän ja moneen muuhunkin kysymykseen kannattaa pyytää vastausta Tampereen Ursalta, joka kertoo omilla nettisivuillaan, että ”kysymyksiä voi lähettää yhdistyksen osoitteeseen tai jollekin hallituksen jäsenelle…”, tässä vielä linkkiä sinne:


http://www.tampereenursa.fi/?page=%7B838758F1-A84A-4035-AC1B-553BBEBAEF43%7D

Jos haluaa olla Tampereen Ursaan yhteydessä tähän asiaan liittyen (että miten suunnataan led-valon sininen valo mustaan aukkoon?), niin kannattaa varmaankin ottaa yhteyttä sinne Ursaan ihan jo tämän päivän aikana. Huomenna tai huomisesta eteenpäin voi tämän kaltaiseen ongelmaan vastauksen saaminen olla jo vähän nihkeämpää. Voivat ottaa vielä tosissaan.

Näin päättyy tämän kertainen ”Niksi-Pirkka” tällä kertaa. Tai ei ehkä pääty ihan vielä sentään…

Nimittäin jos joku vielä jaksaa lukea lisää näistä tällaisista kaikille rakentajille äärimmäisen tärkeistä vinkeistä vielä pikkuisen lisää, niin kannattaa vielä (ihan vaikkapa vaan kertauksen vuoksi) lukea tasan vuosi sitten tässä blogissa julkaistut ohjeet liittyen uusiin rakentamisen tiedonantovelvollisuuksiin, jotka löytyvät tästä linkistä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2014/04/01/1-7-2014-voimaan-tuleva-tiedonantovelvollisuus-kuumentaa-tunteita/

Ja lopuksi haluaisin toivottaa kaikille vielä oikein hyvää vappua!

Menkääpäs nyt sitten joukolla etsimään kaupoista vappusimaa ja varailemaan ravintoloista pöytiä vappulounaaksi ennen kuin ne vapaat pöydät loppuvat (eikös tällaisten juttujen tarkoituksena ole aina lopuksi saada ihmiset tekemään jotain hölmöä?)

310 vastausta artikkeliin ”3900K led-valojen sininen osa vaarallista?

 1. hi!,I love your writing very much! share we be in contact more about your post on AOL? I require an expert in this house to solve my problem. Maybe that’s you! Looking ahead to peer you.

 2. Benefits of Pharmacologic Treatment Abstract Methods Clinical Utility of Routine Hormonal Diagnostic Tests Benefits of Pharmacologic Treatment Harms of Pharmacologic Treatment Summary Future Research Recommendations Summary of Recommendations and Evidence References Oral PDE Inhibitors Evidence was gathered from RCTs that evaluated oral PDE inhibitors alone or combination RCTs of sildenafil RCTs of vardenafil RCTs of tadalafil RCTs of mirodenafil and RCT of udenafil and RCTs with headtohead comparisons of PDE inhibitors [url=http://bmpha.com]achat levitra 20mg prix[/url] Our task is to be aware of them and do what we can to change them.This captures a tiny sample or core of bone marrow within the needle.MEASUREMENTS T free T FT T thyroxine binding globulin TBG and TSH were measured in cord blood and and week venous specimens from VLBW infants and in cord blood specimens of full term infants.I hear from women a lot that theyre already putting pressure on themselves to have an orgasm and theres an added layer from their partner Taormino says.If you have a fainting spell call your doctor right away.It goes on to the colon or the large intestines where water and salt are reabsorbed. [url=http://44meds.com]pilule viagra[/url] Neurotransmitters are primarily how neurons talk to one another over very short distances from one axon to a dendrite.The ciliary body surrounds the outside of the lens in a circular fashion for degrees.Severe atrophic gastritis intestinal metaplasia gastric dysplasiaSusan Storck MD FACOG Chief Eastside Department of Obstetrics and Gynecology Group Health Cooperative of Puget Sound Bellevue Washington Clinical Teaching Faculty Department of Obstetrics and Gynecology University of Washington School of Medicine. [url=http://buytadalafilcheap.com]generic cialis soft tab[/url] Insidious onset with gradual progression over many yearsFriction also produces undesirable wear and tear and destructive heating of contact surfaces.See Fig.WBC count is mm [url=http://buykamagraquick.com]buy kamagra discrete[/url] Goldmans Cecil Medicine.However symptoms may occur on and off for the first day or two.Prevention Genetic counseling may be helpful.Here the force is applied to the wings by means of a Class lever.The biggest had a very strong and swift motion and shot through the water or spittle like a pike through water.Chen J. [url=http://prednisonefast.com]prednisone online purchase[/url] lacrimal

 3. I think this is among the most important info for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things, The website style is ideal, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 4. I simply want to mention I am just very new to blogging and site-building and absolutely loved this page. More than likely I’m going to bookmark your blog post . You surely have remarkable stories. Thanks a bunch for revealing your blog site.

 5. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 6. i just now not long ago got a number of any basic small we convey the dimensions 10 accompanied by a modest foot or so we have half a dozen other sorts of set of smart balance wheel 7 wich usually are quite short time honored and you extra tall typical the very best fot they mini the spot where you should decide to put ones ft to was basically too small for the purpose of a foot to truly be put into i had produced towards str fifa 16 coinsle to acquire the property to start on on one occasion about they can fit wonderfull nevertheless to obtain them all upon had been a dif story for certain i will will continue to keep to typically the memorable bermuda for certain i will hardly ever purchase the little black dress all over again

 7. I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

 8. Very good written article. It will be useful to anyone who utilizes it, including myself. Keep doing what you are doing – looking forward to more posts.

 9. I¡¦ve learn a few excellent stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you set to make this sort of magnificent informative website.

 10. Hi there, You have done a great job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I am confident they’ll be benefited from this website.

 11. wonderful issues altogether, you simply gained a brand new reader. What might you suggest in regards to your put up that you made a few days ago? Any certain?

 12. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

 13. Very good written post. It will be beneficial to everyone who usess it, as well as myself. Keep up the good work – i will definitely read more posts.

 14. excellent points altogether, you just received a new reader. What would you recommend in regards to your post that you simply made some days in the past? Any certain?

 15. My brother suggested I might like this blog. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 16. Hah. Ihan hyvä läppä. Meinasin jo ruveta lukemaan että mitä hittoa mutta tuossa kohdassa ”kirkasvalolamppujen” 2750kelviniä ja silmän rappeuma kellot tikitti jo ihan totaalisesti. Totuushan on juuri päinvastainen molemmissa. Mitä vähemmän alle päivänvalon kelvineitä sitä enemmän silmä kärsii 😀

  palataan varmaan asiaan 2.4

Kommentointi on suljettu.