Jarrullinen peräkärry isompiin kuljetuksiin

Tähän saakka pikkutilbehööriä on ajattu raksalle pakettiautolla ja/tai jarruttomalla kärryllä, jossa kokonaispaino saa olla enintään 750 kg. Jarruttoman kärryn painorajat tulevat täyteen jo yhdestä kuutiosta sahatavaraa (joka on esim. 200 metriä 50×100:sta), joten sahatavaran kuljetukseen tämä menetelmä olisi ollut aika tehoton. Tai aika monta reissua olisi saanut ajella, jos tontille laahaa kaikki ne puut, mitä 2-kerroksisen puutalon rakentamisessa tarvitaan. Näillä näkymin puutavaran menekki on raja-aidat ja terassirakenteet mukaan lukien noin 30-40 kuutiota sahatavaraa yhteensä. Päälle tulevat vielä rakentamisen aikana tarvittavat ulkotellinkit, sisärappuset yms. jotka sitten talon valmistuessa puretaan ja puut poltetaan takassa tai saunan pesässä. Tästä syystä on hyvä, että maalämpöpakettikin asennetaan vasta ensimmäisen asumisvuoden jälkeen. Tosin pääasiallinen syy maalämmön jälkiasennukseen on se, että haluan kokeilla saisiko siihen sitten siinä vaiheessa jo käytettyä kotitalousvähennystä. Pitäisi saada.

Mutta takaisin tähän kärry asiaan…

Pitkän etsiskelyn jälkeen käytetty ja siksi sopivan hintainen jarrullinen kärry löytyi lopulta Tampereelta. Kärry on omavalmisteinen, sen omapaino on 400 kg ja kokonaispaino 1700 kg. Se on mielestäni ihan riittävä lisäpaino vetokoukussa, vaikka joissain käyrryissä kokonaispainoa on 2 tonnia ja ylikin, mutta vetoauton rajakin tulee itselläni nyt tässä 2 tonnissa jo vastaan.

Kärry oli katsastettu tämän viikon perjantaina, ja leimaa riittää 31.12.2014 asti. Kauppahinnaksi sovittiin 1500 euroa ja mukaan tuli kesä- ja talvirenkaat. Yleensä näissä kärryissä on kait kitkarenkaat alla, jolloin niillä saa ajella ympäri vuoden, mutta vaihdellaan nyt sitten renkaita siihen asti kun pintaa niissä riittää, ja sitten pitää miettiä ostaako uutena kitkat vai nastat+kesäkumit. Kärryssä lavan pituus on 4,5 metriä, joten esim. 6-metrinen harjateräs kulkee tällä kärryllä helposti – takana ylitystä saa olla metri, jolloin aisan päälle tulee raudoista puoli metriä.

Aiemman omistajan aikana kärry on palvellut autokorjaamossa ja sillä oli noudettu asiakkaan autoja pajalle korjaamista varten. Joskus tarvitsen kärryä itsekin samaan tarkoitukseen, ja nyt ensimmäisessä omassa ajossa siirtyy meidän vanha Nissan kesämökin pihaan. Uudempi ostettiin omaan pihaan viikko sitten. Nyt kärryä pitää hiukan jalostaa, ja tästä kärrystä saakin aika pienellä jatkojalostuksella helposti monikäyttöisemmän.

Sahatavaran ajamiseen kärry sopii lähes tällaisenaan. Ajorampeille pitää tehdä poikittaispuiksi 4 kpl 2,3 leveitä pattinkipuita, yhdet päihin ja kaksi kurakaarten eteen ja taakse. Sen jälkeen päälle voi pinota sahatavaraa ja lopuksi pressu päälle ja kuormaliinat kiinni. Ei siinä sen ihmeempiä laitoja tms. tarvita. Ja jos taas halutaan siirtää sahatavaran lisäksi välilä myös autoja samalla kärryllä, niin sekin onnistuu helposti, kun ottaa vaan ne neljä poikittaispuuta ajorampeilta pois, jolloin kärry on autokuljetusta varten valmis alle minuutissa.

Kappaletavaran (lähinnä siis polttopuu) kuljettamista varten ajattelin, että kärryn eteen pitäisi hitsata kiinteä laita ja takakulmiin tolpat (saa antaa parempiakin ehdotuksia, jos joku lukija keksii jonkun muun hyvän idean?).

Jolloin nyt jos kuljetetaan välillä myös kappaletavaraa, lattiaksi voi laittaa vaikka 4 tuuman lautoja (niitä tarvitaan aina ja ne voi tarvittaessa vähän naulata niihin 2,3 metrin poikittaispattinkeihin kiinni). Sitten etulaitaan ja takatolppiin pitää kiinnittää muutama lauta, jolloin lopputuloksena on matala puukehikko, jonka sisällä polttopuut pysyvät. Korkeita laitoja ei tarvita, koska suuresta pinta-alasta johtuen tilavuutta tulee äkkiä paljon, ja sen myötä painorajat taas vastassa. Puukehikon päälle kuljetuksen ajaksi pressu ja se liinoilla kiinni, jolloin klapit pysyvät kyydissä. Sahatavaran kuljetusta ajatellen sivulaidatkin voisivat olla myös kiinteitä ja esim. hitsattu, mutta jos sitten haluttaisiin palata aina välillä takaisin alkuperäiseen käyttötarkoitukseen, ja ajaa lavalle auto, niin sitten sivuovia ei saa riittävästi auki ja kuski joutuisi tulemaan ikkunan kautta ulos.

Kun aina on kaikenlaista ajoa ihan muutenkin (ilman rakentamistakin), taidan pitää kärryn vielä rakentamisen jälkeenkin. Onnkeksi tuli aikoinaan ajettua C-kortti ja siihen haettua ”pikku-e”, niin saan tätä kärryä nyt sitten ihan laillisesti vetää. Vaikka tähän mennessä en muista että poliisi olisi tienpäällä koskaan ajokorttia kysynyt, ja yli 20 vuotta olen jo kerinnyt ajamaan. Puhallusratsiaan olen hiljattain sattunut muutamia kertoja, sitä on viime aikoina selvästi tehostettu. B-kortilla muistaakseni kärryn paino ei saisi ylittää 750 kg ja ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa saisi olla enintään 3500 kg, joten B-kortin kuljettajille jarrullisesta kärrystä ei ehkä olisi kovin paljon lisähyötyä. Sikäli kun muistan nuo painorajat oikein.

Tässä vielä muutamia kuvia:


Kärry nykyisessä varustuksessa autojen kuljetukseen. Lavalle 4 poikkipuuta, niin voi ajaa myös sahatavaraa.


Omavalmistekärryssä ajorampit oli tehty vanhoista lämpöpattereista. Kuulemma ne toimivat oikein hyvin.


Pieni vaijeri kytketään autoon kiinni. Jos kärry irtoaa, vaijeri menee poikki, mutta ennen katkeamista se vetää kärrystä käsijarrun kiinni.