Kiire! Lumisade ja alapohjan valu lähestyy!

Huomenna aamulla pitää tehdä vielä viimeinen ilmoitus ja varmistus Lujabetonille, että saadaanko alapohjan valu tehtyä ylihuomenna keskiviikkona. Tarkoitus olisi tehdä se silloin, koska se on näillä näkymin viimeinen päivä, milloin ison valun pystyy vielä tekemään. Sen jälkeen tulee talvi, yli 10 senttiä lunta on luvattu Vantaallekin, ja pakkaspäiviä riittää eteenpäin niin pitkälti kuin sääennustuksia riittää. Ei edes päivisin lämpötila nouse nollan yläpuolelle, joten lumi ei pääse sulamaan pois. Ilmeisesti talvi alkaa tänä vuonna tästä.

Tänään alapohjan betoniraudoitukset näyttivät tältä:


Alapohjan ristikkoraudoituksen eka kerros alkamassa.

Alapohjaan valun paksuus on siis 18 cm ja siihen tulee 2 kerrosta ristikkorautaa. Reunoihin tulee hakasia (ne jotka kannattavat ylintä kerrosta laidoista) 250mm välein niin pitkälti kuin valun reunaa riittää. Ja sitä riittää yli 50 metriä. Eli jonkin verran tässä on hommaa vielä jäljellä…

Mutta eiköhän tästä kuitenkin selvitä. Ihan jo silläkin perusteella, että tässä on jo selvitty aika paljon monesta muustakin…

Mutta jos kävisi se huonompi vaihtoehto, että alapohjan valuja ei ylihuomenna saada tehtyä, sitten ei myöskään saada tehtyä valun päälle tulevaa väliseinää, joka lämpimän varaston puolella kannattelee ontelolaattoja, ja silloin ei pystyttäisi ottamaan ontelolaattoja vastaan viikolla 50, ja sitten ei saada kellariin kattoa päälle talveksi. Sitten ei myöskään tehtäisi kellarin sisäpuolisia töitä talven aikana.

Joten lähdetään siis siitä, että sen alapohjan valun on pakko tapahtua ylihuomenna.

218 vastausta artikkeliin ”Kiire! Lumisade ja alapohjan valu lähestyy!

 1. I am just writing to make you be aware of of the superb experience my cousin’s child went through checking your web site. She came to understand some issues, including what it’s like to have an ideal coaching spirit to let the others clearly gain knowledge of various tricky subject areas. You actually exceeded her expectations. I appreciate you for presenting the beneficial, healthy, explanatory and easy tips on your topic to Janet.

 2. I’m not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.

 3. What i don’t understood is if truth be told how you are now not really much more well-preferred than you may be now. You are so intelligent. You know thus considerably in relation to this topic, produced me for my part believe it from numerous numerous angles. Its like men and women don’t seem to be interested until it’s one thing to do with Lady gaga! Your individual stuffs excellent. Always care for it up!

 4. I’ve been browsing online greater than 3 hours today, but I never found any fascinating article like yours. It¡¦s lovely price sufficient for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made just right content as you did, the web will likely be a lot more helpful than ever before.

 5. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 6. Keep up the wonderful work , I read few content on this internet site and I conceive that your weblog is very interesting and has bands of good information.

 7. Thank you for sharing excellent informations. Your site is so cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and just could not come across. What a great site.

 8. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely excellent. I actually like what you have acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I can’t wait to read much more from you. This is really a great website.

 9. I think this is one of the most significant information for me. And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The website style is great, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 10. Eikö kannattaisi tehdä kaikki yhdellä kertaa? Mikä idea tuollasessa rakenteessa on?

  • JEP, on totta, että kaiken olisi pystynyt tekemään ihan yhdelläkin valamisella, jolloin ne lattialämmitysputket olisi pitänyt laittaa nyt samalla sisään. Ja tätä vaihtoehtoa aluksi pohditiinkin, mutta sitten valittiin kuitenkin tämä nykyinen kahdessa vaiheessa valaminen, kahdestakin syystä.

   Ensimmäinen syy oli se, että huomenna tuotavan betonin paino on yli 43000 kg. Sen jos lämmittää lattialämmitysputkilla, niin talo pysyy kyllä lämpöisenä pitkään (jos vaikka on pitkään pois kotoa tai tulisi sähkökatko tai joku muu poikkeustilanne). Kääntöpuolena sitten se, että lämmitystä ei pysty kovin nopeasti säätämään, eli kun iso massa on kerran saatu lämpimäksi, sen lämpötila ei äkkiä vaihdu. Nyt kun lattialämmitysputket on ohuemmassa betonissa, ja betonikerrosten välissä on styroksi, niin nyt lattialämmityksellä pystyy nopeammin säätämään huonelämpötilaa ja säädön voi tehdä ihan huonekohtaisesti.

   Toinen syy oli kiire. Eli missä välissä me oltaisiin ne lattialämmitysputket keritty laittamaan? Nytkin lasketaan ihan tunteja tai maksimissaan päiviä, että ehditään kaikki tekemään alta pois ennen kuin talvi puskee päälle.

   Tällainen kaksivaiheinen valu saattaa tosin olla vähän kalliimpi, kun betonirautaa tarvitaan 3 kerrosta (paksuun valuun 2 ja ohuempaa 1). Lisäksi betoniautollekin voi tulla helpommin ylimääräistä eli vajaalla kuormalla ajoa. Toisaalta paksussa valussa on aina omat riskinsä, ja nyt riski on vähän pienempi. Jos huomenna sattuisi esim. joku muotoiluvirhe, se jää sitten styroksin ja päällimmäisen valun alle.

  • Lattialämmitys tulee vasta myöhemmin. Nyt ollaan valamassa 18cm paksua lattialaattaa huomenna. Sen päälle tulee 5cm styroksi. Styroksin päälle tulee 8 cm paksu pintavalu. Ja sinne 8cm pintavalun sisään tulee ne lattialämmitys putket yms. Se olisi sitten talviajan sisähommia. Jos saadaan huomenna valut tehtyä. Ja jos saadaan sen jälkeen yksi kantava väliseinä tehtyä. Ontelolaattojen väleihin tulevat pienet valut saa valettua vielä pakkasellakin. Mutta ei nyt ihan -20C pakkasessa, jollaista on ensi sunnuntaiyölle luvattu.

 11. Kyllähän se valu onnistuu myöhemminkin, jos pakkaset pysyvät ”pikkupakkasina”. Mutta toivotaan, että aikataulu pitää, nää viimehetken viivästykset tuppaavat siirtämään seuraavia töitä paljon enemmän kuin mitä se viivästys sinänsä on…

  • Kyllä, pikkuvalut onnistuu pikkupakkasillakin. Mutta iso 18cm paksu valu, johon kuluu betonia noin 18m3, se ei enää pakkasella tahdo onnistua, koska iso määrä betonia voi jäätyä ennen kuin se kovettuu kunnolla. Eikä myöskään betoniautojen laitteet meinaa pakkasella toimia kunnolla. Näin asiaa selosti Lujabetonin mies. Mutta jos nyt kaikki menisi huomenna hyvin, silloin valetaan kaikki, valun päälle muovia, ja muovin päälle styroksi. Sitten betoni pysyy riittävän kosteana (eikä tarvitse kastella), ja kuivuessaan betoni tuottaa sen verran lämpöä, että se pärjäilee siellä styroksin alla. Eli sitten voi tulla viikonlopun paukkupakkaset, eikä haittaa mitään.

Kommentointi on suljettu.