Kivivilla ei pala

Sillä välin kun itse olin Virossa käymässä (niin kuin edellisestä artikkelistani käy ilmi), niin meillä Rekolassa oli ollut viime yönä uhkaava tulipalotilanne kylän vanhalla huoltoasemalla, jossa nyt toimii rengasliike. Ja tietysti myös bensaa myydään edelleen, eli ”kylmänä huoltoasema” jatkaa samalla toimintaansa siinä rengasbisneksen rinnalla. Itse toimin kiinteistöllä isännöitsijänä, niin kuin myös vieressä olevalla vanhalla ostarilla ja vanhalla tehtaalla, jotka ovat kaikki samaa kiinteistöä.

Bensa-asemilla joudutaan tietysti jo lähtökohtaisestikin käyttämään rakentamisessa palamattomia rakenteita. Tässä jälleen hyvä esimerkki siitä, että kivivilla ei pala – ja seinärakenteet kestivät sen kuumuuden mitä siihen ehti kohdistua. Onhan tässä kova kuumuus kuitenkin käynyt, ja bensa-asemalla syttyvä tulipalo on aina iso vaaratilanne.

Ensisijaisesti lämmöneristeenä toimivien villojen välissä olevat pystykoolaukset pysyvät tulipalotilanteessa ainakin kolmelta pinnalta hiiltymättöminä. Sillä kahdesta suuntaa ne ovat villojen puristuksissa, jolloin villat suojaavat kantavia puita kahdellakin tapaa: puuhun ei kohdistu niin suurta lämpökuormaa koska villa toimii edelleenkin lämmön eristeenä, ja mikä tärkeintä – puun pinta ei saa happea, jolloin se ei syty. Ja kivivilla itsessään ei pala.

Sisäpuolisista tiloista kantaviin puurakenteisiin ei ole edes kohdistunut kuumuutta, eli kantavat rakenteet suojaavat samalla myös sisäpuoliset tilat, jos palo syttyy rakennuksen ulkopuolella. Periaatteessa näin olisi pitänyt olla myös Kilpisjärvellä, mutta en sitten tiedä, että millaiset rakenneratkaisut siellä mahtoi olla. Lopputulos oli ainakin heillä sellainen, että rakennuksen seinustalla palaneen asuntoauton myötä tuhoutui koko rakennus:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1430612040620.html

Tässä nyt Vantaan Rekolassa viime yönä sattuneessa palossa päältäpäin katsoen myös rakennuksen ulkopinnassa olleet levyt (palamatonta materiaalia) ovat suojanneet rakenteita lämmöltä varsin hyvin. Kattorakenteisiin tuli ei ilmeisesti ollut vielä kovin paljon ehtinyt:

Siistiä ja hyvää työtä palokunnalta. Varsinkin rakennuksen suojaaminen pressulla enempien kosteusvaurioiden välttämiseksi. Nythän tässä ei ole enää mihinkään mitään kiirettä, mutta uskon, että maanantaina kiire kuitenkin tulee, eli puhelimet alkavat soida joka suunnalta, ja tietysti itsekin joudun aika moneen suuntaan soittelemaan. Ensin yleensä soitan, sitten pistän kirjallisena viestinä sen mitä kukin taho haluaa, tarvitsee ja vaatii.

Siistiä ja hyvää työtä palokunnalta. Varsinkin rakennuksen suojaaminen pressulla enempien kosteusvaurioiden välttämiseksi. Nythän tässä ei ole enää mihinkään mitään kiirettä, mutta uskon, että maanantaina kiire kuitenkin tulee, eli puhelimet alkavat soida joka suunnalta, ja tietysti itsekin joudun aika moneen suuntaan soittelemaan. Tämä on vaan sellaista isännöitsijän työn arkea. Itselleni on muotoutunut sellainen toimintatapa, että yleensä ensin soitan, sitten pistän kirjallisena viestinä  ne asiat ja tiedot, mitä kukin taho haluaa, tarvitsee ja vaatii.

 

Kuvassa oikealla näkyvä ja vielä palamaton rengaskasa täytyy viedä pois tai siirtää muualle. Näin lähellä rakennusta niitä ei voi jatkossa enää säilyttää, vaikka nuo onkin kierrätykseen meneviä vanhoja renkaita, eli ei tietenkään ole tarkoituskaan, että tämä kasa tässä koko ajan olisi.

Kuvassa oikealla näkyvä ja vielä palamaton rengaskasa täytyy viedä pois tai siirtää muualle. Näin lähellä rakennusta niitä ei voi jatkossa enää säilyttää, vaikka nuo onkin kierrätykseen meneviä vanhoja renkaita, eli ei tietenkään ole tarkoituskaan, että tämä kasa tässä koko ajan olisi. Tämä asian pohtiminen kuitenkin kuuluu paloviranomaiselle, eli sieltä varmaan tulee jo maanantain aikana toimenpidesuositukset tai -määräykset, mitä on tehtävä ja mihin aikarajaan mennessä.

Palomiehet ovat koukkineet villoja irti seinästä, jotta ovat päässeet palaviin pesäkkeisiin käsiksi paremmin. Tämän jälkeen timpurityönä otetaan loputkin sammutuksen jäljiltä märät villa pois vahinkoalueelta.

Palomiehet ovat koukkineet villoja irti seinästä, jotta ovat päässeet palaviin pesäkkeisiin käsiksi paremmin. Tämän jälkeen timpurityönä otetaan loputkin sammutuksen jäljiltä märät villa pois vahinkoalueelta.

Eli miten nyt sitten lähtee isännöitsijän maanantai käyntiin? Itse lähtisin liikenteeseen niin, että ensin soitto vakuutusyhtiöön – he tarvitsevat ilmoituksen tapahtuneesta, ja päättävät sitten tuleeko vahinkotarkastaja paikalle. Sen jälkeen soitto poliisille, että jatkuuko rikospaikkatutkinta, vai saako paikat korjata kuntoon. Sitten paikalle purkumiehet, jotka ottavat sammutustöissä kastuneet villat pois, tarkastavat kantavien rakenteiden kunnon, ja jos kaikki on siltä osin kunnossa – niin kuin nyt näyttäisi olevan, sitten kuivat villat tilalle, ja seinälevytykset kuntoon niin että lopputulos on siisti. Ja lopuksi laskut vakuutusyhtiölle.

Omassa talossamme laitoimme paksummat villat lasivillasta. Se oli nopeinta laittaa, koska joissakin ahtaissa paikoissa lasivillaa voi myös vetää ilman että se repeää. Tai ei se ainakaan helposti repeä. Villojen väliin tuli muovi, ja sen päälle pikkuvillat laitettiin Parocin kivivillaa. Se on myös raskain villa, ja siten myös hyvä äänieriste. Äänieristyssyistä (ja toissijaisesti myös paloturvallisuussyitä) yläpohjassa oleva puhallusvilla on kaikki kivivillaa, ja sitä on siellä likemmäs puolen metrin paksuudelta.

Ekovillaa en paloturvallisuussyistä uskaltanut lähteä kokeilemaan, vaikka Ekovillassa tietysti omat hyvät puolensa onkin. Omasta mielestäni paloturvallisuus ja siihen liittyen käytännön järjen käyttö on kuitenkin äärimmäisen tärkeää jo rakennuksen suunnittelussa. Ja tietysti viranomainenkin nyt tietyt minimitason asiat vaatii.

Eristevillavalinnan lisäksi meillä on myös ylimmässä kerroksessa jokaisessa makuuhuoneessa ja vielä yläaulassakin ovi suoraan parvekkeelle. Joten jos täytyy äkkiä lähteä, niin ulko-oven saa nopeasti auki, eikä tarvitse alkaa ikkunaa rikkomaan tai ikkunoiden avauskahvaa etsimään. Tulipalotilanteessa kuumuus ei ole useinkaan se pahin ongelma, vaan myrkylliset savukaasut, joita pakoon pitää päästä mieluiten mahdollisimman pikaisesti. Häkää pystyy hengittämään maksimissaan kerran tai pari, ja sen jälkeen voi olla taju pois samantein. Häkä on vielä siitä petollinen, että sitä ei haista.

386 vastausta artikkeliin ”Kivivilla ei pala

  1. Hi my family member! I wish to say that this article is awesome, great written and come with almost all vital infos. I’d like to peer more posts like this.

  2. I think this is among the most significant info for me. And i’m glad reading your article. But wanna remark on some general things, The web site style is great, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

  3. I simply want to say I’m newbie to blogging and honestly loved this page. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog post . You surely have excellent article content. Cheers for revealing your website page.

  4. I like the helpful information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite sure I will learn lots of new stuff right here! Good luck for the next!

  5. Hi there, I found your site by the use of Google even as searching for a related subject, your web site got here up, it looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  6. Thank you for another magnificent article. Where else could anybody get that type of information in such a perfect means of writing? I have a presentation subsequent week, and I am at the search for such information.

  7. A lot of thanks for all of the hard work on this web site. Kim loves going through internet research and it is obvious why. Almost all hear all regarding the powerful method you make valuable guides by means of the blog and improve contribution from other people on that content and our favorite princess is actually being taught a lot of things. Take advantage of the rest of the year. You are always doing a stunning job.

  8. I’m not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this information for my mission.

  9. It is in reality a great and useful piece of information. I am satisfied that you simply shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

  10. I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You’re amazing! Thanks!

  11. Howdy very cool site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds additionally…I am glad to seek out so many useful information right here within the publish, we need develop extra strategies in this regard, thanks for sharing.

  12. Simply wish to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply spectacular and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

  13. Excellent blog here! Also your site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

  14. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

  15. Whats up very nice website!! Man .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your blog and take the feeds also¡KI am happy to seek out a lot of helpful information right here within the submit, we need work out extra strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

  16. Moi!

    Onko sulla tietoa kannattaako Virosta hakea kasveja/puita? Onko ne niin paljon halvempia? Ja onko kasveissa/puissa jotain rajoitteita mitä saa tuoda? Onko sulla tietoa jotain puutarhaliikkeitä joissa kannattaisi käydä? Kylläpä tuli kysymyksiä. Kiitos jo etukäteen vastauksista 🙂

    • Hei,

      Tuossa aikaisemmassa kirjoituksessani tässä linkissä:

      http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/05/23/bauhoffin-meistriklubi-kortti/

      … jo kerroinkin, että jo vähän katselinkin puutarhaan kaikenlaista, enkä oikein mitään hintaeroja Viron ja Suomen välillä huomannut olevan. Jos haluaa siellä käydä, niin mitään tuontirajoituksia ei ole – eikä suurinta osaa autoista edes tarkasteta satamassa. Itse kävin rautakauppojen eli K-rauta ja Bauhoff puutarkaosastoilla, minusta niistäkin löytää kaiken mitä puutarhassa tarvitsee. Tuotevalikoimat voi olla Virossa vähän erilaiset mitä Suomessa, eli sen puolesta reissu voi kannattaakin tehdä…

      Googlaa vaikkapa hakusanoilla ”aia + istikud” (suomeksi puutarha + taimet), niin netistä löytyy vaikka mitä – löytyy myös hintoja.

Kommentointi on suljettu.