Puutarhan valaistus

Puutarhan kauniita yksityiskohtia voi (ja kannattaakin) korostaa kohdevalojen avulla.

Puutarhan kauniita yksityiskohtia voi (ja kannattaakin) korostaa kohdevalojen avulla.

Valaistus antaa hyvän loppusilauksen niin talolle kuin puutarhallekin, ja nyt kun nykyiset ledit eivät enää kovin paljon sähköäkään kuluta, niin valaistusta kannattaa miettiä. Lopputulos on kovin paljon erilainen ilman sitä. Eron huomaa vaikkapa talon julkisivuvalaistuksen osalta aika hyvin näistä Earth-hour tunnin aikana otetuista kuvista, tässä linkissä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/03/28/earth-hour-2015/

Nyt kuitenkin pääsin Byggmax-nikkarointiprojektin yhteydessä jo vähän kokeilemaan kahden valmistajan eli Airamin ja Osramin puutarhaan tarkoitettuja valoja, joten seuraavassa niistä enemmän. Ja kesän mittaan tarina jatkuu sitä mukaa, kun pihahommat etenevät.

Jos katsotaan ensin näitä Osramin lamppuja, jotka olivat jollain tapaa hennompia tai ”lelumpia”, tosin näissäkin oli hyvänä puolena se, että lähes kaiutin kaapelia muistuttava pieni ohut johto mahtui mm. puutarhapenkin rakenteissa kulkemaan mistä tahansa kolosta, ja valotkin pienikokoisina mahtuivat melkein mihin koloon tahansa, aivan niin kuin esim. tästä kuvasta voi nähdä (tarkoitan siis kuvan vasemmassa alakulmassa näkyviä koloja, joihin voi asettaa juomalasin).

Tarvitaanko kohdevalojen lisäksi varsinaista yleisvalaistusta lainkaan? Ei välttämättä.

Tarvitaanko kohdevalojen lisäksi varsinaista yleisvalaistusta lainkaan? Ei välttämättä.

Varsinaisesti puutarhan – ainakaan yhtään isomman puutarhan valaisemiseen en kuitenkaan näillä Osramin pikkulampuilla lähtisi, puutarhaan pitää laittaa hiukan isompia valoja ja vahvemmalta tuntuvia valaistusjärjestelmiä.

Lamput odottavat asentamista. Kun tarkkaan katsoo, niin Airamin lampun vieressä näkyy aivan kuvan oikeassa alalaidassa myös pienempi Osramin LED-valo, jossa oleva jalka on myös irrotettava, ja erittäin hento.

Tässä kuvassa vielä terassiprojektia, jossa lamput odottavat asentamista. Kun tarkkaan katsoo, niin Airamin lampun vieressä näkyy aivan kuvan oikeassa alalaidassa myös pienempi Osramin LED-valo, jossa oleva jalka on myös irrotettava, ja erittäin hento.

Airamin lampussa on riittävän pitkä jalka, jollan lampun saa tuettua maahan kunnolla.

Airamin lampussa on riittävän pitkä jalka, jollan lampun saa tuettua maahan kunnolla.

DSCN0032

 

Johtoliitos Airamin Easy Connect johdossa. Huomiota kannattaa kiinnittää myös kuvan alalaidassa näkyvään korkkiin. Se on ruuvattu liitoksen tieltä auki ja sen voi lopuksi leikata poikki ja heittää pois - mutta se mahdollistaa myös kaapelin "esiasennuksen" esim. pihakivetysten alle. Varsinaiset kohdevalaisimet voi tuoda johdon päähän sitten myöhemminkin, kun lopputulos alkaa hahmottua, ja lampulle on jo paikka olemassa. Tai ei ole enää vaaraa siitä, että lamppu menisi esim. kivitöiden yhteydessä rikki.

Johtoliitos Airamin Easy Connect johdossa. Huomiota kannattaa kiinnittää myös kuvan alalaidassa näkyvään korkkiin. Se on ruuvattu liitoksen tieltä auki ja sen voi lopuksi leikata poikki ja heittää pois – mutta se mahdollistaa myös kaapelin ”esiasennuksen” esim. pihakivetysten alle. Varsinaiset kohdevalaisimet voi tuoda johdon päähän sitten myöhemminkin, kun lopputulos alkaa hahmottua, ja lampulle on jo paikka olemassa. Tai ei ole enää vaaraa siitä, että lamppu menisi esim. kivitöiden yhteydessä rikki.

Airamin lampuissa on tukevan tuntuinen johto, jota uskaltaa myös vetää. Eikä tarvitse pelätä, että se menisi poikki. Johtoliittimen läpimenolle tein 25mm reiän kukkalaatikon sivulautaan.

Airamin lampuissa on tukevan tuntuinen johto, jota uskaltaa myös vetää. Eikä tarvitse pelätä, että se menisi poikki. Johtoliittimen läpimenolle tein 25mm reiän kukkalaatikon sivulautaan.

Nyt lähiviikkoina meille saapuu Taloon.comista pihalaatat ja alun alkaen suunnitelmissa tarkoitus oli vetää valaistus roskakatokselle (jota ei ole vielä tehty), mutta oikea sähköjohto olisi pitänyt kaivaa autopihalla 70 cm syvyyteen, enkä jaksanut lapioida hiekkaa niin syvältä. Tuli vielä isoja kiviäkin vastaan.

Nämä Airamin Eacy Connect johdot puolestaan voi asentaa joko ihan pintaan, tai enintään metrin syvyyteen (jossa ne ovat vielä vesitiiviitä), eli ehkä nyt saan sittenkin vielä roskakatokselle valaistusta. Lapion piston syvyyteen sentään aina jaksaa kaivaa johdon piiloon, ja siihen voi sitten laittaa pihakivet päälle. Lampun voi tuoda esiasennetun johdon päähän sitten kun roskakatos on tehty.

Sekin näissä Airamin systeemeissä on hyvä, että sen voi rakentaa ja suunnitella itse – eikä tarvitse asennuksessa sähkömiehen apua.

307 vastausta artikkeliin ”Puutarhan valaistus

  1. I simply want to say I am just beginner to blogging and site-building and seriously liked your page. Almost certainly I’m likely to bookmark your site . You amazingly have excellent stories. Cheers for sharing your webpage.

  2. 自問してみてください、あなたはぼやけた画像または鮮明な画像をしたいですか?あなたは、鮮明な画像が必要な場合、あなたは遅いシャッタースピードを管理し、またはシャッタースピードを上げるための方法を見つけることができるようにカメラをサポートするための方法を見つける必要があります。
    キッチン、生活雑貨、日用品

  3. Hi buddy, what a quality is! For this YouTube video, I am really pleassant, since I have never seen fastidious quality YouTube video earlier than,
    [url=http://merky.de/lgrt24]johnaKr [/url]

  4. Some genuinely nice and useful information on this internet site, besides I conceive the design contains superb features.

  5. I think this site holds some real superb info for everyone :D. ”We rarely think people have good sense unless they agree with us.” by Francois de La Rochefoucauld.

  6. I together with my buddies appeared to be following the great recommendations found on your site then at once I got an awful suspicion I had not thanked the website owner for those strategies. These boys ended up as a consequence happy to read them and have in truth been enjoying those things. We appreciate you actually being considerably kind as well as for picking some superior resources most people are really desperate to be informed on. My very own honest apologies for not expressing appreciation to earlier.

  7. I have to show thanks to the writer for bailing me out of such a issue. As a result of searching through the the net and coming across opinions that were not helpful, I believed my life was over. Being alive devoid of the solutions to the issues you have resolved through your website is a critical case, and those that would have badly affected my entire career if I had not encountered your web site. The training and kindness in playing with all the pieces was invaluable. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t come upon such a subject like this. I am able to at this time relish my future. Thanks so much for your expert and results-oriented help. I won’t think twice to refer the website to any individual who needs to have tips about this matter.

  8. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

  9. hello!,I really like your writing very so much! percentage we keep up a correspondence extra approximately your post on AOL? I need a specialist on this space to resolve my problem. May be that’s you! Taking a look ahead to look you.

  10. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be grateful to you.

  11. Thank you, I’ve recently been searching for info about this subject for a long time and yours is the best I’ve discovered till now. However, what in regards to the conclusion? Are you positive about the source?

Kommentointi on suljettu.