Lämpötila kellarin alla? & Kilpailu!

Jos kellarin rakentamisessa on omat vaaransa ja riskinsäkin, niin kuin täältä voi lukea…

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/04/05/ala-rakenna-kellaria-jos-ei-ole-pakko/

…niin on siinä kellarissa myös omat hyvätkin puolensa. Siis sen lisäksi, että kellaritilat ei syö rakennusoikeutta, ei vaikka rakentaisi kellaritilat 2 kerrokseen maan alle, tai ihan vaikka viitteen kerrokseen, kai sitä maata riittäisi ihan vaikka Kiinaan saakka…

Yksi hyvä kellarin ominaisuus on lämpötalous. Tai siltä ainakin nyt tässä vaiheessa tuntuu. Ensimmäisen kerran huomasin tähän liittyen, että viime kesän ennätyspitkässä helleputkessa kellari pysyi koko ajan mukavan vilpoisena, eikä ollut edes ilmanvaihtoa vielä kytketty, mistään ilmastoinnista nyt puhumattakaan.

Talvella sama kääntyi päinvastaiseksi – tuntui, että lämpö pysyisi kellarissa aika hyvin. Tämä voi tietysti osittain johtua erilaisista seinärakenteistakin, ainakin osittain? Siis kellarin seinät meillä on harkosta, jonka paksuus on 37 cm. Harkon takana tulee bitumi, ja sitä vasten on 10 cm styroksi. Tähän mennessä kellarin seinän paksuus on 47cm, kun sisäpinnoitteet on vielä tekemättä. Tarkoitus on laittaa sisälle koolaukset, ja niihin puupaneelit pystyyn. Sen jälkeen kellarin seinän kokonaispaksuus on jo yli puoli metriä. U-arvo kellarin seinillä on rakennuspiirustusten mukaan 0,15.

Kellarin päällä on sitten 2 kerrosta puutaloa, jonka seinissä isomman villan paksuus on 17,5 cm ja pikkuvilla on 5,0 cm. Lisäksi runkoleijonasta tulee paksuutta 2,5 cm, sen päällä tuuman tuuletusrako, ja 2,8 cm vuorilautaa. Sisäpuolella on 13mm kipsilevy. Puuseinälle tulee näin paksuutta yht. 31,6 cm ja U-arvo rakennuspiirustusten mukaan on 0,17.

Paitsi erilainen U-arvo myös ympäristö on oleellisesti eri. Ja energiankulutukseen vaikuttaa paitsi U-arvo – myös se, että mikä on lämpötilojen ero lämpöeristeen eri puolilla. Jos lämpötilaeroa ei olisi lainkaan – ei olisi lämpövuotoa eikä (talvella) energiankulutustakaan lainkaan.

Ja nyt kun olosuhteet maan alla ja päällä ovat erilaiset, niin siinä missä puuseinän takana talvella paukkuu pakkanen, niin kellarin seinää vasten on maa-aineksia, joiden päällä kiertää maanpinnassa styroksit ympäri talon, ja taloa ympäröivien ja talon alla olevien maa-ainesten lämpötila on… Hmmm… mitähän se voisi olla? Se asia piti tietysti tutkia. Kyllä ka se aina plussalla on, eihän seinää vasten tuleva maa saa jäätyä, muuten maa-ainekset voisivat routiessaan ja pakkaslaajenemisesta johtuen vaurioittaa taloakin.

Kun aloin miettimään, että mitä lämpötilaero voisi olla kellarin seinien tai alapohjan sisä- ja ulkopuolella, niin ei sitä alapohjan alla olevaa lämpötilaa nyt enää pääse mittaamaan muuta kuin radonputken tai salaojaputken kautta. Tämä rakennekuva ehkä havainnollistaa tilannetta?

Jos jälkikäteen haluaa tutkia alapohjan alapuolisia lämpötiloja, niin ei sinne paikkoja rikkomatta oikein muuta kautta pääse kuin salaojaputkien tai radonputkien kautta?

Jos jälkikäteen haluaisi tutkia kellarin seinien ulkopuolista lämpötilaa tai alapohjan alapuolisia lämpötiloja, niin ei sinne paikkoja rikkomatta oikein muuta kautta pääse kuin salaojaputkien tai radonputkien kautta?

Valitsin näistä kahdesta omasta mielestäni helpoimman, eli salaojien tarkastuskaivojen kautta kulkevan reitin, ja päättelin niin, että talon alapohjan alla olevan maa-aineksen lämpötila täytyy olla suunnilleen sama kuin salaojaputkessa makaavan veden lämpötila. Joten sitten vesilämpötilamittareita ostamaan…

Vesilämpömittarien "kalibrointia", molempien mielestä sisällä on lämmintä +23C.

Vesilämpömittarien ”kalibrointia”, molempien lämpömittarien mielestä sisällä on lämmintä +23C.

Ja näin laskeutuu toinen mittareista narunpätkässä salaojakaivoon…

Mittari lumpsahtamassa salaojakaivon pohjalla olevaan veteen.

Mittari lumpsahtamassa salaojakaivon pohjalla olevaan veteen.

Valitsin mittauspaikat vielä niin, että ne ovat eripuolilla taloa ja ”eri-ikäistä” vettä, eli kun pudotan mittarin kaikkein ylimpänä olevaan niskakaivoon, niin nyt siellä oleva vesi pitäisi jonkun ajan päästä olla talon toisella puolella, alimpana olevassa kaivossa, eikö vain? Koska sieltä se sitten valuu pumppaamoon, joka pumppaa vedet tontilta pois ja sen jälkeen kyseisen veden valumalla tapahtuva eteneminen päättyy siihen.

Kun kirjoitin otsikkoon, että ”kilpailu”, niin tässä kohtaa voisi varmaan kysyä, että no arvatkaapa mitä ne mittarit näytti? Kysyinhän samaa jo radonmittareillakin, siis tässä linkissä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2014/04/03/kilpailu-arvatkaapa-mita-radonmittari-naytti/

Mutta enpä nyt kysy kuitenkaan, kisa olisi verraten helppo, eli kerrotaan suoraan että siinä ylinnä olevassa kaivossa veden lämpötila näin huhtikuussa on +4C (voi olla osin aika tuorettakin pintavettä/hulevettä?), ja siinä vaiheessa kun se vesi on valunut jotain kautta alimpana olevaan salaojakaivoon pumppaamon vieressä, niin siinä vaiheessa veden lämpötila on +6C. Ilmeisesti vesi on saanut matkalla vähän lämpöä kellarista? Siis ennen kaivoihin pudottamista mittareissa oli molemmissa samat lukemat sisälämpötilan ollessa +23C. Tässä vielä kuva, joka ehkä vähän havainnollistaa tilannetta:

Salaoja pumppaamo on pohjoisen talon pohjoisella puolella (kuvassa yläreunassa). Lämpömittarit ovat vastakkaisilla kulmilla talossa, ylävasemmalla ja alaoikealla. Alaoikealla on ns. "niskakaivo", jossa saloja on korkeimmalla tasollaan, ja vesi virtaa talon ympäri pumppaamolle päin. Osa vedestä saattaa kulkeutua pumppaamolle talon alakauttakin, siis sepelien välistä?

Salaoja pumppaamo on pohjoisen talon pohjoisella puolella (kuvassa yläreunassa). Lämpömittarit ovat vastakkaisilla kulmilla talossa, ylävasemmalla ja alaoikealla. Alaoikealla on ns. ”niskakaivo”, jossa saloja on korkeimmalla tasollaan, ja vesi virtaa talon ympäri pumppaamolle päin. Osa vedestä saattaa kulkeutua pumppaamolle talon alakauttakin, siis sepelien välistä?

Saas nähdä minä nämä mittarit näyttävät kesällä? Taaskaan en pidä arvauskilpailua, vaan aika näyttää… Isoilla ja suunnilleen saman lämpöisillä maamassoilla lienee kuitenkin oma vaikutuksensa siihen, että kesäisin kellarissa on vilpoista, eikä tilaa tarvitse jäähdyttää. Talvella tilat saa taas lämmitettyä aika pienellä polttopuumäärällä ns. ”normaaliin huonelämpötilaan”. Terassin alla talon kyljessä omalla sisäänkäynnillä oleva ”kylmä varasto” pysyy aina pikkuisen plussalla, vaikka siellä ei ole erikseen mitään omaa lämmitystä.

No missä se otsikossa luvattu kilpailu sitten on, ja mitä siinä on palkintona?

Palkintona on lahjakortti Vantaan Flamingo SPA:han ja tehtävänä on testata millainen talopersoona olet, kilpailu löytyy meidän firman eli Realcon sivuilta (enkä ole itse sitä kilpailua tehnyt/laatinut, mutta mielestäni ihan hauska se on – minusta tuli rivitalopersoona). Joten oletko koskaan miettinyt millaiseen asuntoon juuri sinun persoonasi sopii? Kuulutko kaupungin sydämeen vai löytyykö talosi luonnonhelmasta? Jos haluat tietää, niin testaa tästä:

tätä linkkiä klikkaamalla testisivuille…

294 vastausta artikkeliin ”Lämpötila kellarin alla? & Kilpailu!

  1. I simply want to mention I am all new to blogs and really loved this web blog. Probably I’m likely to bookmark your website . You certainly have perfect well written articles. With thanks for sharing your blog.

  2. I’m keen on items smart balance wheel they’re just so cool, even so, not all of this form are indifferent. I’m pretty frustrated ever since the elements among quarry flop off not to mention handle often the hotlink eventhough contained in the pic they are standing upright. I’ve come across other individuals with the same Brazilian Virgin Hair however factors it’s best not to flop reducing. They are just plain actually for instance and convey it but the truth is I became irritated.

  3. It’s in point of fact a great and helpful piece of info. I am happy that you just shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

  4. concomitant food intake decreased the Cmax by Jung et al.Vitamin K in certain cases cholestasisRex Features Image Broker.renal biopsy Removal of kidney tissue for microscopic examination. [url=http://shopbestmedrxed.com]cialis 10 vs 20[/url] radiopharmaceuticalanovulatoryAssess hydration statusFluid replacement is the first step in management use NS with potassium replacement.R. [url=http://compralevitraspain.com]levitra 20 mg precio en espana[/url] Williams Textbook of Endocrinology.operates on the intestinal tract DIGESTIVE SYSTEM G Build medical terms to describe the following inammations.oz perhaps derived from a th century version is Medicinale Anglicum commonly known as Balds LeechbookMechanism of action Similar mechanism of action to penicillin As with penicillin the b lactam ring confers bactericidal activity.th ed.These account for of all cases. [url=http://buyfurosemideonlineuk.com]lasix shop[/url] The power of positive thought was the hallmark of the work of Norman Vincent Peale.Symptoms of mononucleosis include Drowsiness Fever General discomfort uneasiness or ill feeling Loss of appetite Muscle aches or stiffness Rash Sore throat Swollen lymph nodes especially in the neck and armpit Swollen spleen Less frequently occurring symptoms include Chest pain Cough Fatigue Headache Hives Jaundice yellow color to the skin Neck stiffness Nosebleed Rapid heart rate Sensitivity to light Shortness of breath Exams and Tests The doctor or nurse will examine you.Provides precise measurement of left and right ventricular EF and can assess wall motion abnormalities in ischemic heart disease c.frequency signal at the Larmor frequency of rotation.Epigenetics in pain and analgesia an imminent research eld. [url=http://bestmedrxedshop.com]viagra cheapest generic no prescription[/url] E.It may last months.You may also have symptoms from a urine infection such as pain when you pass urine passing urine frequently or an urgent desire to pass urine.High prevalence of adherent invasive Escherichia coli associated with ileal mucosa in Crohns disease.Cell. [url=http://buycheaplasixonlineus.com]where can i buy furosemide in the uk[/url] Scientists classify antibiotics into groups according A flagellum acts like a tail to propel the bacterium to the ways in which they act on the cells of bacteria.Dont stand for too long.Beck Judith Beck and Robert DeRubeis..

  5. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Very useful info specifically the last part 🙂 I care for such info much. I was seeking this certain info for a very long time. Thank you and good luck.

  6. Hey there, You have done an incredible job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this web site.

  7. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch!

  8. I got what you mean , thanks for putting up.Woh I am lucky to find this website through google. ”Do not be too timid and squeamish about your actions. All life is an experiment.” by Ralph Waldo Emerson.

  9. naturally like your website however you have to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to tell the truth on the other hand I’ll surely come again again.

  10. wonderful issues altogether, you just gained a brand new reader. What could you recommend in regards to your put up that you made a few days ago? Any positive?

  11. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is wonderful blog. A great read. I’ll definitely be back.

  12. A person necessarily help to make severely articles I’d state. That is the first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the research you made to create this actual publish amazing. Great task!

  13. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I¡¦ll try and check back more often. How frequently you update your site?

  14. I wanted to develop a simple note in order to thank you for all of the magnificent facts you are placing at this site. My time consuming internet look up has at the end of the day been honored with wonderful knowledge to talk about with my neighbours. I ’d suppose that we visitors are very much lucky to be in a perfect website with many awesome people with interesting principles. I feel pretty blessed to have discovered the website page and look forward to plenty of more brilliant minutes reading here. Thanks again for all the details.

Kommentointi on suljettu.