Salaojapumppaamon sähkönkulutus yllätti

Se olisi tänään sitten jo helmikuu. Yöllä on satanut 5-10 cm uutta lunta ja ulkona on hyvät lumiukkokelit. Ilmatieteenlaitoksen mukaan nollakelit ovat jatkuneet läpiyön, tuuli puhaltaa koillisesta 5m sekunnissa, ja lunta on Vantaalla virallisesti 20 cm. No läheskään niin paljon sitä ei ainakaan tällä kohtaa näytä silmämääräisesti olevan. Vielä eilen kun ajelin Rekolasta Tikkurilaan Ohratien peltojen halki, niin multakokkareet näkyivät ohuen lumipeitteen välistä ihan selvästi. Ei ole oikein ollut hiihtokelejä tänä talvena, eikä taida olla vieläkään.

Kohta kuitenkin on tulossa ”normaalit talvikelit”, sillä ensi viikon puolivälissä alkaa päivisin pikkupakkaset ja yölämpötila voi ennusteiden mukaan mennä alle -10C. Eli keli suosii murtomaahiihtäjiä, ja mitä tulee talon lämmitykseen – niin ehkä hiukan enempi saadaan sähköä kulumaan lämmitykseenkin. En minä isoja sähkölaskuja tietenkään toivo enkä odota, mutta yllättävän vähän sähköä nyt kuluu – ja siitä hetken päästä lisää.

Kävin tänään aamulla katsomassa mittarilukeman salaojapumppaamolta. Luin mittarin ainakin kolmeen kertaan ennen kuin uskoin sitä ja tarkistin vielä, että mittari varmasti on OK. Kyllä se oli. Pumppaamolla oli sähköä kulunut tammikuun aikana huimat 14,6 kWh. Joulukuussa sähköä meni 5 kWh ja marraskuussa 2 kWh ja lokakuussa 1 kWh. Eli tässä kohdin on tapahtunut melkoista nousua, kun pumpun kulutus on 4 kuukaudessa 14-kertaistunut.

Ehkä tämän aiheuttaa märkä talvi? Välillä lunta tulee ja sitten se sulaa? Lisäksi on satanut ihan silkkaa vettä. Tai sitten tuossa vieressä kadun alla kulkeva vesilaitoksen putki sanoo taas kohtapuoliin ”poks” ja sen jälkeen vesi lainehtii taas pitkin katua. Näin on tapahtunut tässä rakentamisen aikana jo kaksi kertaa aikaisemminkin. Molemmilla kerroilla juuri ennen putkirikkoa meillä salaojapumppaamon pumppu kävi ihan hullun tavalla (siihen kiinnitti ihan jo huomiota että mitä se pumppu nyt jatkuvasti käy), ja tätä jatkui monta päivää ennen kuin kadulla oleva vesivahinko tuli pintaan asti ja se huomattiin. Viime kerralla Laurintie avattiin runkoputken hajoamisesta johtuen samanaikaisesti kahdesta eri kohtaa muutaman sadan metrin välein.

Kyllä tässä näiden lukusarjojen kanssa kuitenkin alkaa miettimään, että saas nähdä mitä tässä nyt sitten tapahtuu pumppaamon osalta seuraavaksi?

Joko salaojien pumppu rauhoittuu kevään myötä sitten kun sulamisvedet ovat menneet – tai sitten tapahtuu vieressä olevalla kadulla jotain muuta sitä ennen. Muita vaihtoehtoja ei taida oikein olla? Aika näyttää.

Onneksi meillä kuitenkin on salaojille pumppu, jonka koho vetää käyntiin aina tarvittaessa. Ja löytyisi vielä varastosta lisää apupumppujakin, jos nykyisen pumpun 800 vatin teho ei riittäisi. Eli jos vaan sähköä riittää, niin kellarin alla oleva vesi ei pääse koskaan nousemaan niin korkealle, että se kastelisi talon perustukset tai tulisi kellarin lattialle asti. Talon alla olevan veden pintaa saa nyt kätevästi myös seurattua (ja siinä ei ole tapahtunut muutosta), kun tein jokin aika sitten idioottivarman seurantalaitteen metrinmitasta, tyhjästä pullosta ja putkenpätkästä – kas näin:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2014/11/02/tee-se-itse-pintamittari-pumppaamolle/

Eli minulle on ihan se ja sama, mitä kadun alla oleville vesiputkille joskus aina tapahtuu, mutta muista kadun varren taloista en osaa sanoa. Kaikissa taloissa ei ole kellaria, mutta toivotaan että kaikissa taloissa on silti salaojat hyvässä kunnossa. Tai ainakin ne salaojat tulee hyvin huuhdeltua aina muutaman vuoden välein, jos tällä kadulla putkirikot näyttäisi olevan enempi-vähempi jatkuva ilmiö. Toki voi asia olla niinkin, että putkirikon seurauksena ja lopulta 4 metrisen savikerroksen läpi tielle asti tunkeva paineellinen vesi ei ehkä vaikuta mitenkään vieressä oleviin tontteihin, mutta olettaisin että pientä vettymistä voi silti tapahtua, jolloin jos runkoputki hajoaa, niin tuskinpa viereisillä pihoilla olevia nurmikoita tarvitsee sen jälkeen ihan vähään aikaan kastella?

Mutta nyt takaisin meidän taloon. Talon muilla erikseen seuratuilla osa-alueilla sähkönkulutus oli jatkunut ihan normaalina. IV-kone oli käyttänyt tammikuussa 115 kWh (seurantajakson pituus 31 päivää), ja joululuussa meni 27 päivän seurantajaksolla 105 kWh. Lukema hiukan vaihtelee siitä johtuen, että minä päivänä on sattunut mittaria vilkaisemaan, mutta tasaisella 160 vatin teholla kuukausikulutus on tässä kohtaa aina sama. Ehkä hiukan saattoi tulla tälle tammikuulle poikkeamaa, kun leikin IV-laitteella silloin kun radonia mittaava tietokone oli meillä keittiössä, mutta sekään poikkeama ei näissä luvuissa juurikaan näy.

Autojen lämmitykseen sähköä oli tammikuussa mennyt 10,5 kWh ja joulukuussa meni 2,8 kWh. Eipä noita lämmitysjohtoja nollakeleissä aina muista joka aamuksi laittaa kiinni. Hyötyä niistä varmasti olisi auton moottorille, vaikka pakkasta ei olekaan ollut kovin monena aamuna.

Kokonaismittarilukema näytti sähköpääkeskuksella nyt 24793 kWh. Siinä on kaikki sähköt siitä alkaen, kun sähköt tuli tontille 15.6.2012. Keskimäärin sähköä on kulunut kuukaudessa 2,5 vuoden aikana (siis noin 30 kuukauden aikana) noin 825 kWh/kk, mutta huomasin äsken, että enpä ole kovin usein päämittaria lukemassa käynytkään. Paljon helpommin niitä samoja lukemia voi katsoa olohuoneessa internetin yli, jolloin Vantaan Energian nettisivuilta oman sähkönkulutuksen näkee tunti tunnilta melkein reaaliajassa.

Viimeksi vilkaisin päämittaria viime heinäkuussa. Silloin oli sähköä talon rakentamiseen käytetty 15000 kWh per 14.7.2014 päivän tilanne. Siitä eteenpäin sähköä on kulunut puolessa vuodessa melkein 10000 kWh, eli keskimäärin 1600-1700 kWh kuukaudessa.

Tässä kuluu vielä jokunen päivä, että Vantaan Energia saa tammikuun taulukot täysin valmiiksi, ja vasta sitten päästään katsomaan tammikuun sähkönkulutusta tarkemmin. Kuitenkin jo nyt on tiedossa, että tammikuun lukemat tulevat olemaan sellaisia, ettei niille oikein meinaa keksiä tieteellistä selitystä.

Joulukuussa mitattiin 2308 kWh kulutus kuukauden keskilämpötilan ollessa -1C. Nyt tammikuun keskilämpötila on asteen alhaisempi, mutta sähkönkulutus jää vielä alle sen tason, mitä luulin että tulisi olemaan – siis pudotus joulukuuhun verrattuna tulee olemaan vielä suurempi kuin aiemmin arveltu -17%. Näillä näkymin tammikuun sähkönkulutus jää samalle tasolle mitä se oli lokakuussa, eli jonnekin 1600-1700 kWh välimaastoon. Lokakuun keskilämpötila oli kuitenkin 8 astetta korkeampi kuin mitä se oli tammikuussa.

Joten mitä tässä nyt sitten on tapahtunut, että sähköä ei enää niin paljon kulu? Eipä tässä ole oikeastaan ollut kuin pari muuttunutta tekijää. Jo aiemmin kiersin Oumanin sunttia pienemmälle ja tammikuussa laitettiin lattialämmitys toimimaan pelkästään yösähköllä. Eli sähköä menee oleellisesti vähemmän, mutta lämpötila on talossa silti ihan sama mitä ennenkin. Tämä ei ole oikein muulla tavalla mahdollista kuin siten, että takkaa on lämmitetty enempi kuin ennen, ja näin se asia varmaan onkin.

Takkaa kuitenkin haluttaisiin käyttää vielä enemmänkin (koska rakennusaikaisia laudan pätkiä on tontin nurkat puolillaan), mutta tässä kohtaa tulee vielä yksi muu rajoitin vastaan. Se on lauha talvi, joka ei liene lajissaan viimeinen. Juuri tällaiset talvet ovat nykyään olleet vaan yleistymään päin. Ollaan me siltikin nyt lauhasta talvesta huolimatta saatu noin 5 kuutiota polttopuuta kulumaan, ja kun se on ollut enimmäkseen kuusipuuta, niin lämpöarvo lienee takan hyötysuhteet huomioiden noin 1000 kWh per poltettu kuutio, eli tähän mennessä yhteensä 5000 kWh koko syksylle ja talvelle, takka ja saunan puukiuas ovat olleet käytössä ihan lokakuusta alkaen, kun taloon muutettiin asumaan.

Jossain vaiheessa lähiaikoina pohdiskelen ilmaston muutoksen vaikutusta eri lämmitysvaihtoehtojen kannattavuuteen euromääräisessä tarkastelussa, mutta nyt lienee syytä lopettaa sunnuntain aamun höpinät tähän. Alla muutamia kuvia tältä aamulta, taas näyttää ihan talvelta, kun tuli vähän lunta… Seuraavaksi sitten pakastaa, jos ennusteet pitävät paikkaansa.

Sähköä on kulunut tänä talvena suhteellisen vähän, vaikka pelkästään tässä ulkovalossa oleva hehkulamppu kuluttaa yksinään 25 vattia (silloin kun se on päällä - ei tämä jatkuvasti pala). Minusta juuri tällainen takkatulen värisävy eli noin 3000 Kelviniä joka tästä vanhan ajan hehkulampustakin tulee, niin minusta tämä valon väri on kaunis ja luo lämmintä tunnelmaa. Talon esikuvana on muutenkin ollut vanhan ajan eli 1920-luvun talot Helsingin Kumpulassa ja Käpylässä, joten myös kuvassa näkyvään vuorilautaankin on höylätty antiikkikaarella olevaa koristekuviota päälle.

Sähköä on kulunut tänä talvena suhteellisen vähän, vaikka pelkästään tässä ulkovalossa oleva hehkulamppu kuluttaa yksinään 25 vattia (silloin kun se on päällä – ei tämä jatkuvasti pala). Minusta juuri tällainen takkatulen värisävy eli noin 3000 Kelviniä joka tästä vanhan ajan hehkulampustakin tulee, niin minusta tämä valon väri on kaunis ja luo lämmintä tunnelmaa. Talon esikuvana on muutenkin ollut vanhan ajan eli 1920-luvun talot Helsingin Kumpulassa ja Käpylässä, joten myös kuvassa näkyvät vuorilaudat talossa on höylätty antiikkipaneelin koristekuvioilla.

Yöllä oli satanut uutta lunta. Postilaatikon päällä näkyy noin 5 cm kerros. Kolatessa märkää suojalunta saa hyvää hyötyliikuntaa...

Yöllä oli satanut uutta lunta. Postilaatikon päällä näkyy noin 5 cm kerros. Kolatessa märkää suojalunta saa hyvää hyötyliikuntaa…

 

402 vastausta artikkeliin ”Salaojapumppaamon sähkönkulutus yllätti

  1. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

  2. I just want to say I am just newbie to blogs and honestly savored this web-site. Likely I’m want to bookmark your blog . You definitely come with terrific stories. Thanks a lot for sharing with us your web page.

  3. You can certainly see your skills in the work you write. The arena hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. All the time go after your heart. ”The only way most people recognize their limits is by trespassing on them.” by Tom Morris.

  4. PubMed Montorsi F Maga T Strambi LF Salonia A Barbieri L Scattoni V.Among the effective antibiotics are fluoriquinolones such as ciprofloxacin thirdgeneration cephalosporins and aminoglycosides these may be administered by the oral anror intravenous route.specic gravityEndocrine Gland Hypersecretion Hyposecretion Adrenal cortex Adrenal medulla Pancreas Parathyroid glands Pituitaryanterior lobe Pituitaryposterior lobe Thyroid gland Please refer to the Evolve website for additional exercises games and images related to this chapter. [url=http://sildenafilusforx.com]order viagra by phone[/url] C A solid piece of bone marrow biopsy sample is then extracted through the needle.visual eld test Measurement of the area peripheral and central within which objects are seen when the eyes are xed looking straight ahead without movement of the head Figure B.Oxford during the troubles of the English Civil War settled there for a time and spent his later years in retirement back in London.Sign In Subscribe Annals of Internal Medicine Search Annals of Internal Medicine Advanced Search Home Current Issue All Issues Online First Collections In the Clinic Journal Club CME Audio Video My Account Authors November Vol No.With the interior temperature T at K C and the exterior temperature T at K the efficiency of heat conversion to work would be from Eq.Allows direct visualization of the superior mediastinum b.B The cervix of a nulliparous woman the os or opening is small and perfectly round and the cervix of a parous woman the os is wide and irregular. [url=http://shoptadalafil.com]lowest cost cialis[/url] Many other treatments are available.McCutcheon M.B.poor bone development. [url=http://buyfinasteridenorx.com]online pharmacy finax[/url] Squires RA Postier RG.Initiate one of these agents when you have established the diagnosis.Appendix C Review of Optics C.It bends refracts light rays to bring them into focus on the retina.crepitus [url=http://achatpriligyfrance.com]dapoxetine vardenafil[/url] Pyelonephritis is an infection of the upper urinary tract.Quick Hit Randomization is important because it leaves patient assignment to either experi mental or control group completely to chance. [url=http://edfast-medrx.com]discount generic viagra and cialis[/url] Mrs.alk.

  5. You can certainly see your expertise in the work you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times follow your heart. ”A second wife is hateful to the children of the first a viper is not more hateful.” by Euripides.

  6. My husband and i were really cheerful when Jordan could complete his analysis while using the precious recommendations he made while using the web page. It is now and again perplexing to simply always be handing out tactics that other folks have been making money from. We really do understand we now have you to be grateful to for that. The main illustrations you made, the easy blog navigation, the relationships you make it easier to foster – it’s got everything powerful, and it is facilitating our son and us recognize that that issue is thrilling, which is certainly wonderfully indispensable. Thank you for everything!

  7. I really appreciate this post. I¡¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again

  8. F*ckin’ amazing things here. I am very glad to look your post. Thank you so much and i am having a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

  9. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

  10. Hi, Neat post. There is a problem together with your website in web explorer, could test this¡K IE still is the marketplace leader and a good part of folks will miss your great writing because of this problem.

  11. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how could we communicate?

  12. I truly wanted to make a quick word to express gratitude to you for those remarkable tips and hints you are giving out at this website. My prolonged internet investigation has at the end been rewarded with awesome ideas to write about with my close friends. I ’d mention that most of us readers actually are definitely endowed to be in a remarkable network with so many wonderful individuals with helpful points. I feel pretty lucky to have come across your weblog and look forward to plenty of more exciting moments reading here. Thanks a lot once more for all the details.

  13. It’s in reality a great and useful piece of info. I am happy that you simply shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

  14. I simply couldn’t leave your site prior to suggesting that I extremely loved the standard info a person supply for your visitors? Is going to be again often to investigate cross-check new posts.

Kommentointi on suljettu.