Sähkönkulutus joulukuu 2014 päivittäisinä lukuina

Vantaan energian Energiapeili -seurantapalvelusta näkee yleensä kulutetun sähkön melkein reaaliajassa, mutta nyt vuoden vaihteessa palvelu oli hiukan hitaampi, ja sain joulukuun loppupään kulutukset näkyville vasta nyt. Kyseisen kuukauden sähkönkulutuksessa oli minusta muutamia mielenkiitoisia seikkoja.

Sähkönkulutus oli joulukuun kolmen ekan viikon aikana melko tasaista, mutta sitten kuun lopussa tulikin niin suuria käänteitä, että tein exceliin oikein päiväkohtaisen graafin sähkönkulutuksesta. Joulukuussa sähkömittarin läpi pyörähti ekan kerran ikinä yli 2000 kWh kuukausitasolla, tarkemmin sanoen sähköä kului yht. 2308 kWh, josta salaojapumppaamo kulutti 5 kWh (aika paljon, marraskuussa meni vain 2 kWh). IV-kone kulutti 105 kWh (marraskuussa meni 132 kWh) ja autojen sähkölämmityksissä on kulunut 2,8 kWh (marraskuussa 3 kWh). Joulukuun käppyrät näyttää siis tältä (klikkaamalla kuva suuremmaksi, sitten siitä saa paremmin selvää):

Joulukuun sähkönkulutus oli yhteensä 2308 kWh. Vielä 21. joulukuuta sähköä oli kulunut vain 1130 kWh, mutta viimeisten 10 päivän aikana kulutus enemmän kuin tuplaantui. Kaaviossa näkyy 2-21.12 tasainen suojasään sähkönkulutus, joka on vähän alle 50 kWh. Joulukuun ekana päivänä oli vähän pakkasta, ja sähköä kului enempi - samoin sähköä meni enempi 6.12 ja 21.12 täytettiin poreallas. Erityisen paljon sähköä kului joulun pyhinä, kun talo oli yksin, ja vielä pari päivää sen jälkeenkin, kun talo lämmitettiin nopeasti. Lämmitys meni vähän yli, ja lopussa piti ottaa lattialämmityksen kiertovesipumppu pois päältä. Se oli pois päältä joka päivä joulukuun loppuun asti, jolloin - vaikka lämpötila oli alle nollan, sähkön kulu jäi hivenen pienemmäksi kuin joulukuun alkupäivinä, jolloin ulkolämpötila oli +2-3C. Jättämällä lattialämmityksen pois päältä päivisin, sähköä kuluu vähemmän ja se sähkö mitä kuluu, se on halvempaa yösähköä.

Joulukuun sähkönkulutus oli yhteensä 2308 kWh. Vielä 21. joulukuuta sähköä oli kulunut vain 1130 kWh, mutta viimeisten 10 päivän aikana kulutus enemmän kuin tuplaantui (tarkoittaa matemaattisesti sitä, että jos puolta lyhyemmässä ajassa kuluu puolta enempi sähköä, sähkön kulutus on silloin 4-kertaista). Kaaviossa näkyy 2-21.12 tasainen suojasään sähkönkulutus, joka on vähän alle 50 kWh (kWh-luvut vasemmalla, lämpötilaluvut kaaviossa oikealla). Joulukuun ekana päivänä oli vähän pakkasta, ja sähköä kului enempi – samoin sähköä meni enempi 6.12 ja 21.12 kun täytettiin poreallas. Erityisen paljon sähköä kului joulun pyhinä, kun talo oli yksin, ja vielä pari päivää sen jälkeenkin, kun talo lämmitettiin nopeasti. Lämmitys meni vähän yli, ja lopussa piti ottaa lattialämmityksen kiertovesipumppu pois päältä. Se oli pois päältä joka päivä joulukuun loppuun asti, jolloin – vaikka lämpötila oli alle nollan, sähkön kulu jäi hivenen pienemmäksi kuin joulukuun alkupäivinä, jolloin ulkolämpötila oli +2-3C. Jättämällä lattialämmityksen pois päältä päivisin, sähköä kuluu vähemmän ja se sähkö mitä kuluu, se on halvempaa yösähköä.

Suurelle sähkönkulutuksen muutokselle kuun lopussa oli ainakin kaksi syytä. Ensinnäkin lämpötiloissa tapahtui joulun pyhinä reilu 15 asteen muutos alaspäin. Lämpötila tippui muutamasta plussa asteesta nopeasti noin -13C pakkaseen, ja välittömästi joulun pyhien jälkeen käytiin vielä hetki -20C:ssä. Toinen meidän talossa vaikuttanut asia oli talon jääminen yksin joulun pyhien ajaksi, jolloin takkaa ei tietysti käytetty lainkaan. Näiden yhteisvaikutuksena (ulkolämpötila laski ja takan käyttö loppui) sähkönkulutus jopa 4-kertaistui vuorokausitasolla!

Sähkön kulutuksen muutos olisi voinut olla ehkä suurempikin (?), jos emme olisi olleet joulun pyhinä poissa, jolloin talossa olisi käytetty myös lämmintä käyttövettä, jota lämmitetään meillä suorasähköllä. Tai olisiko muutos ollut sittenkin ehkä vähän pienempi, jos joulua olisi vietetty kotona, ja jos paikalla ollessamme olisimme käyttäneet myös takkaa, jolloin koko talon lämmitykseen ei olisi tarvinnut käyttää sähköä? Vaikea sanoa, vaikka voisihan takan vaikutuksen toki laskea/arvioida.

Tosin ei sähköäkään ihan ”koko määrää” käytetty lämmitykseen pyhien aikana nytkään, vaan lämmitys oli jätetty vähän pienemmälle teholle, ja jos olisi kelit pysyneet nollan kieppeillä, lämpötila olisi takaisin palatessamme ollut varmaankin jossakin +18C paikkeilla (niin kuin olin suunnitellut). Mutta nyt se oli huoneesta riippuen +14C -> +16C. Eli vähän vilpoista oli 🙂

Ihan samoin oli käynyt toisellekin rakennusblogin kirjoittajalle, jota kotiin tullessa oli vastassa +13C lämpötila, joka varmasti tuntuikin varsin raikkaalta…

http://koti.ts.fi/juurrutus/kodin-lammikkeeksi/

Pieninä nyansseina näissä päiväkohtaisissa kulutuskäppyröissä näkyy selvästi myös porealtaan käyttö. Joulukuussa poreallasta käytettiin 2 kertaa, ja molemmat kerrat näkyvät sähkönkulutuskäppyröissä selvästi. Kun muutaman plussa asteen ulkolämpötilassa talo normaalisti näyttää kuluttavan sähköä noin 45-50 kWh, niin porealtaan täytön yhteydessä kyseisinä päivinä sähköä on mennyt molemmilla kerroilla noin 30 kWh enemmän, mikä näkyy selvänä hyppäyksenä, kun keliolosuhteissa ei ole tapahtunut muutosta. Joulukuun ekat 3 viikkoa olivat lämpötilaltaan hyvin tasaista +2-3C plussalla joka päivä (paitsi ihan joulukuun ekana päivänä oli muutama aste pakkasta).

Porealtaan täyttö näkyy myös vedenkulutuksessa, joka keskimäärin on meillä ollut noin 350 litraa / vrk eli noin 88 litraa per asukas per päivä. Mutta poraltaan täytön yhteydessä vettä menee noin 2-kertainen määrä vuorokaudessa, ja joskus jos on ollut vieraita kylässä ja saunottu isommalla porukalla, niin vettä voi mennä kokonainen kuutio eli 1000 litraa päivässä.

Näiden lukujen pohjalta voidaan tehdä muutamia laskelmia:
1) Jos taloon tuleva vesi on +4C ja se lämmitetään varaajassa lämpöön +64C, niin sähköä tarvitaan fysiikan lakien mukaan 69,34 kWh per vesikuutio. Jolloin jos porealtaan täytöstä näyttää tulevan noin 30 kWh lisäys sähkölaskuun, silloin porealtaaseen on kerralla laskettu 432 litraa vettä. Laskelman lopputulos vaikuttaa mielestäni ihan loogiselta (allas on suunniteltu kahdelle ihmiselle).
2) Toisaalta voidaan laskea myös niin, että jos 350 litran kokonaisvesimäärästä noin 40% on lämmintä vettä (eli 140 litraa), sitten lämmittämiseen vastaavasti kuluu joka päivä sähköä noin 10 kWh. Eli lämpötilan ollessa nollakeleissä tai muutaman asteen plussalla, on talon lämmittämiseen täytynyt kulua 35-40 kWh, koska sähkön kokonaiskulutus on ollut joka päivä pikkuisen alle 50 kWh per vrk.

Meidän talossa lattialämmitystä ohjataan pelkästään ulkolämpötila-antureilla. Tällöin vältetään sellainen ilmiö, että takat ja saunanpesä ja lattialämmitys alkaisivat ”seurustella keskenään”, eli takkaa käytettäessä lattialämmitys kytkeytyisi aina pois päältä (käytännössä siis koko talosta), jolloin lattia olisi jossain päin kylmä, koska minkään tulipesän vaitusalue ei yllä koko taloon kauttaaltaan. Tällä hetkellä meidän lattialämmitys ”ei tiedä” paljonko takkoja on lämmitetty, ja mikä on todellinen lämpötila talossa. Tästä seuraa, että jos takkoja käyttää ”liikaa”, sitten talossa on liian kuuma (ts. shortseissa ja T-paidassa pärjää hyvin).

Lattialämmityksen säätöön on Oumanin ohjauskeskuksessa ns. ”joka-mies-käyttöön” helppokäyttöinen säätöruuvi, jolla voi vaikuttaa oletuksena olevan huonetilan lämpöön 3 astetta suuntaansa, eli yhteensä 6 astetta. Kun palasimme joulun vietosta, kiersin tietysti heti ”nupin kaakkoon” eli lattialämmitykset täysille samalla kun kaikki tulipesät laitettiin lämpöiseksi.

Ensimmäisen yön aikana meillä kului 12 tunnin aikana yhteensä noin 180 kWh sähköä, jolloin lopputulos oli sellainen, että vaikka joulun pyhien jälkeen pakkanen kiristyi vielä uuteen ennätykseen noin -20C paikkeille 29.12, niin talossa alkoi olla vähän liian lämmin, eikä Oumanin säätimen säätöruuvissa säätövara enää riittänyt. Tällöin piti paukkupakkasella siis -20C pakkasella ottaa lattialämmityksen kiertovesipumppu hetkeksi kokonaan pois päältä.

Tästä tulikin sitten idea! Eikö kannattaisi laittaa kiertovesipumppu kellon taakse?

Tätä ei ole vielä ehditty toteuttaa, mutta se kyllä tullaan tekemään jossain vaiheessa kun sähkömies ehtii käydä. Nimittäin kellon avulla lattiaa voi aina öiseen aikaan yösähköllä vaikka pikkuisen ylilämmittää, ja päivisin päiväsähkön aikana lattialämmitys voidaan laittaa kellolla joksikin aikaa tai jopa koko päiväksi pois päältä. Pienellä kokeilulla selviää, mikä on sopiva rytmitys. Jos lattia ei pysy riittävän lämpimänä koko päivää, niin toki sen voi laittaa hetkeksi päälle päiväsähkölläkin. Lattialämmitys sinänsä on aika suuri mukavuustekijä, ja kyllä siitä mielellään ihan maksaakin. Ainakin yösähkön verran. Eli palaan asiaan sitten, kun on tässä kohdin lisää kerrottavaa – että miten kävi – onnistuiko yösähkön tarkempi hyödyntäminen siirtämällä lattialämmityksen painopiste yösähkön tunneille kello-ohjauksen avulla.

Perinteinen yösähkön hyödyntäminen on monessa omakotitalossa toteutettu niin, että muutaman tuhannen litran vesivaraajaa ensin lämmitetään yösähköllä, ja sieltä sitten lämpöä puretaan pitkin päivää… Ja seuraavana yönä sama uudestaan. Mutta tarvitaanko oikeasti isoa vesivaraajaa ollenkaan, jos talossa on lattialämmitys, joka varaa monen tonnin massat? (meillä esim. pumpattua betonia on talossa 79m3)

Kun esim. meillä on kaikissa kerroksissa lattialämmitykset, ja lattioissa on sen verran massaa, että jos ne yön aikana hyvin lämmittää, niin en usko, että ne yhden päivän aikana juurikaan ehtii jäähtyä? Ja Oumanin automatiikka yhdessä ulkolämpötila-antureiden kanssa säätää kiertoveden lämpötilat niin, että homman pitäisi pelittää – oli sitten ulkona ihan millainen pakkanen tahansa. Jos tämä toimii näin, sitten yösähkön voi hyödyntää myös lattialämmityksen avulla. Käyttövettä varten riittää pienempikin vesivaraaja, jolloin tuhansien litrojen vesivaraaja on lähes turha keksintö?

Ja jos oikein huima ajatusleikki tehdään, niin eikös periaatteessa maalämmönkin voisi laittaa käymään suurimmaksi osaksi noin 30% edullisemmalla yösähköllä? En tiedä onko tässä mitään erityisen suurta hyötyä, kun maalämpö on muutenkin halpaa (ja onko kukaan koskaan edes miettinyt tällaista?), mutta maalämpöön liittyy usein ”ongelmana” myöskin se, että pumppu käy lyhytaikaisesti ja pätkittäin lyhyitä jaksoja. Ja se käy pitkässä juoksussa pumpun päälle.

Tämän ”ongelman” voisi mielestäni ratkaista myös niin, että päiväsähkön aikana maalämpöpumppu laitettaisiin kello-ohjatusti vähän pidemmäksi aikaa huilaamaan, ja sitten pumppu saisi painaa taas yhtäsoittoa töitä läpi yön… Kokeilemalla selviää, mitkä on oikean mittaiset lepotauot vuorokaudessa. Riippuu ehkä vähän keleistäkin? Ja jos ei pumpussa riitä tehot, sitten pitää jo alun alkaen valita se ”vähän tehokkaampi pumppu”, jos maalämmön toimittajat tarjoavat kahta eri tehoista pumppua.

Kello-ohjausta odotellessani olen nyt jo laittanut lattialämmityksen manuaalisesti aina aamuisin pois, ja yöllä päälle, jolloin lattialämmitys toimii jo nytkin meillä pääpiirteissään yösähköllä. Paitsi että sähkö on yöllä halvempaa, sitä myös kuluu vähemmän mitä ennen (esim. joulun pyhinä lattialämpö otti sähköä aina kun se tarvitsi – ja ihan satunnaisesti meni päiväsähköä ja yösähköä), mutta nyt joulun pyhien jälkeen meillä kuluu lähes pelkästään yösähköä. Nyt kun lattialämmitys on ollut aina päiväsaikaan pois päältä, niin takkaakin on voitu käyttää enemmän. Aiemmin talo lämpesi sähköllä liiankin hyvin.

Eli lämmityksen säätö, optimointi ja kehittely jatkuu vielä…lattialämmityksen kello-ohjausta odotellessa…

Meillehän on tarkoitus ottaa aikanaan joskus myös maalämpö, mutta vasta jälkiasennuksena ja aikaisintaan 2v sen jälkeen kun lopputarkastus on pidetty. Silloin myös talon todellinen energiankulutus on jo tiedossa, eikä sitä tarvitse arvailla. Sen pohjalta pumpun mitoitus ja maahan porattavan reiän syvyys osataan laskea oikein. Toiveissa on myös hyödyntää kotitalousvähennys, jota rakentamisen aikana ei voi vielä käyttää. Kääntöpuolella on sitten se, että pihaa joutuu mylläämään juuri kun talo on valmis. Tosin me voidaan jättää pieni osa pihasta tekemättä, tai siihen tilaan, että se viimeistellään kunnolla vasta sitten, kun maalämpö on jo asennettu. Kellariin jo jätettiin maalämpöpumpulle sopiva paikka ja maalämmön taakse tuleva konvektori kesäviileää varten on jo asennettu ja odottamassa pumppua. Ennen sitä ei voi käyttää.

Jos vielä lopuksi katsotaan joulukuun 25. päivän pylvästä, niin talo käytti yksin ollessaan sähköä 164,88 kWh vuorokaudessa ulkolämpötilan ollessa -11,2C (vuorokauden keskilämpötila). Uskalletaanko tästä vetää sellainen johtopäätös, että jos ulkolämpötila nousee nollan kieppeille ja jos samalla käytetään polttopuita lämmityksessä, niin sähkölaskusta saa helposti pois jopa 75%? Tämä on mielestäni aika paljon?!!

Miten suuri osa tästä muutoksesta johtuu sitten puilla lämmittämisestä, ja miten paljon ulkolämpötilan muutoksesta – sitä en osaa sanoa. Mutta joulukuun alussa noin 3 viikon ajan talo kulutti vajaat 50 kWh per päivä, joka on 4 kertaa vähemmän mitä meni yhdessä päivässä silloin kun lämpötila putosi -10C kieppeille ja takkoja ei käytetty. Mikäli olisi kulutettu normaali määrä lämmintä käyttövettä, se olisi tuolla ylempänä olevien laskelmien mukaan lisännyt sähkönkulutusta noin 10 kWh per vuorokausi.

Onko sitten hyvä asia, että nykyisin talvet ovat sellaisia, että tuulee kovaa ja sataa vettä, ja lyhyitä jaksoja siinä välissä lämpötila ehkä käy vähän pakkasella? Kyllähän tässä omakotitalot ja taloyhtiöt säästävät lämmityskuluissa aika lailla. Ihan nettomääräistä se säästö ei kuitenkaan ole, sillä kylmässä ja nihkeässä ja tuulisessa säässä myös kosteusvauriot tuppaavat lisääntymään, kun talvellakin on jatkuvasti märkää, ja sellaisiin olosuhteisiin taloja ei ole suunniteltu (ei ainakaan 60-luvun ja 70-luvun taloja). Onneksi vanhat talot ovat toisaalta myöskin melkoisia energiasyöppöjä, joten rakenteet pysyvät melko kuivina energian hukasta johtuen.

Nykyajan talvi näyttää siis Etelä-Suomessa monesti tältä:

Nykyajan talvi Etelä-Suomessa: matalapaineen sattuessa tuulee ja sataa kovaa lämpötilan ollessa muutaman asteen plussalla. Näissä olosuhteissa talot pysyvät märkinä. Väliin voi tietysti sattua lyhyehkö ja kuiva pakkasjakso, niin kuin oli joulun pyhinä ja uudestaan tammikuun ekalla viikolla.

Nykyajan talvi Etelä-Suomessa: matalapaineen sattuessa tuulee ja sataa kovaa lämpötilan ollessa muutaman asteen plussalla. Näissä olosuhteissa talot pysyvät märkinä. Väliin voi tietysti sattua lyhyehkö ja kuiva pakkasjakso, niin kuin oli joulun pyhinä ja uudestaan tammikuun ekalla viikolla.

Paksuseinäinen passiivitalo tai vähän saumoista falskaava vanha elementtikerrostalo taitaa joutua näissä nykyajan talvissa aika koville? Lämpötila ei Etelä-Suomessa meinaa jaksaa pysyä nollan alla muuta kuin hetkittäin. Kuivan ja kirpeän pakkasjakson jälkeen tulee aina matalapaine, josta seuraa plussa-asteita, ja niiden aikana sataa samalla reilusti (matalapaine siis tuo mukanaan sekä sateen että tuulen). Tästä johtuen talot saavat talvikaudella käytännössä jatkuvasti vettä niskaan, eli rungossa kosteuden kesto ja sietokyky korostuvat lähitulevaisuudessa, jos tämä samanlainen sääkehitys jatkuu?

Pakkasta -15C ja härmistynyt ulkoseinä 28.12.2014. Kylmyyden näkee melkein valokuvastakin?

Pakkasta -15C ja härmistynyt ulkoseinä 28.12.2014. Kylmyyden näkee jo melkein valokuvastakin?

Lämpötilat talossa joulun pyhien jälkeen +14C -> +16C. Taloa lämpimäksi laittaa tässä 3x 6kWh vastukset 500 litran Jäspi -varaajan kyljessä. Ensimmäisten 12h kotona olon aikana sähköä käytettiin 28-29.12. välisenä yönä yhteensä 181,49 kWh eli noin 15 kWh tuntia kohden. Lattialämmityksen menoveden lämpötila oli +40C ja paluu +26C. Lattia tuntui varpaiden alla varsin mukavan lämpöiseltä. Samaan aikaan vuorokauden keskilämpötila oli pakkasella -15,2C. Talo lämpesi yhden yön aikana ihan normaaliin +22C tasolle kauttaaltaan.

Lämpötilat talossa joulun pyhien jälkeen +14C -> +16C. Taloa lämpimäksi laittaa tässä 3x 6kWh vastukset 500 litran Jäspi -varaajan kyljessä. Ensimmäisten 12h kotona olon aikana sähköä käytettiin 28-29.12. välisenä yönä yhteensä 181,49 kWh eli noin 15 kWh tuntia kohden. Lattialämmityksen menoveden lämpötila oli +40C ja paluu +26C. Lattia tuntui varpaiden alla varsin mukavan lämpöiseltä. Samaan aikaan vuorokauden keskilämpötila oli pakkasella -15,2C. Talo lämpesi yhden yön aikana ihan normaaliin +22C tasolle kauttaaltaan.

 

361 vastausta artikkeliin ”Sähkönkulutus joulukuu 2014 päivittäisinä lukuina

  1. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

  2. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

  3. I simply want to mention I am just newbie to blogging and site-building and really savored you’re website. More than likely I’m likely to bookmark your blog post . You amazingly have fantastic writings. Many thanks for sharing with us your blog.

  4. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

  5. HDAC substrates histones and beyond.View larger version In this page In a new window Fig.assessed the response of dorsal and cavernosal penile arteries on ARselective agonists and antagonists in the rabbit. [url=http://buyfurosemideonlineus.com]candian pharmacy lasix pills[/url] Highdose irradiation exposure of tissue to radiation CANCER MEDICINE ONCOLOGY destroys tumor cells and produces damage to DNA.An example of such an AMFproduced image of bacteria Bacillus cereus is shown in Fig.PSA is produced by cells within the prostate gland.Turns out theyre as colorful as ever.cortisol [url=http://buytadalafilcheap.com]canadian pharmacy online cialis[/url] There is also the characteristic anxious avoidance of things that might remind them of the trauma.Clinically stable patients may be treated with oral therapy usually a fluoroquinolone.TRENDS in Molecular Medicine FigureOncogenes are designated by a three letter name such as abl erb jun myc ras and src [url=http://44meds.com]viagra[/url] .The light across the laser beam is coherentBacterial meningitis a.Overt IDDM does not appear until about of b cells are destroyed. [url=http://levitrashop.com]brand levitra 20 mg online india[/url] Medicines called betablockers are often used to treat symptoms of rapid heart rate sweating and anxiety until the hyperthyroidism is controlled.QT intervalthe normal QT interval should be less than half of the RR intervalLess commonly Hashimotos disease occurs as part of a condition called type polyglandular autoimmune syndrome PGA I along with Adrenal insufficiency poor function of the adrenal glands Fungal infections of the mouth and nails Hypoparathyroidism underactive parathyroid gland Symptoms Constipation Difficulty concentrating or thinking Dry skin Enlarged neck or presence of goiter Fatigue Hair loss Heavy and irregular periods Intolerance to cold Mild weight gain Small or shrunken thyroid gland late in the disease Other symptoms that can occur with this disease Joint stiffness Weight gain unintentional Swelling of the face Note There may be no symptoms.More recently scanners that combine two or more technologies have been devised. [url=http://boijoy.com]bayer levitra 10mg[/url] Drugs can have several brand names because each manufacturer producing the drug gives it a different name.Bradycardia is defined as a rate of beatsmin.g.

  6. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming also. In fact your creative writing abilities has encouraged me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

  7. The woman was so ecstatic to open up your ex hoverboard directly on The yuletide season snack. They have been the 2010 ”best present” definitely! The lady produces these items almost any daytime!

  8. Thank you for all your hard work on this site. Debby really loves getting into investigation and it’s really easy to understand why. My partner and i know all concerning the powerful way you present very helpful tips via this web blog and even boost response from others on that situation plus our favorite girl is without question becoming educated a great deal. Have fun with the rest of the new year. You’re doing a first class job.

  9. whoah this weblog is magnificent i like reading your posts. Keep up the great paintings! You recognize, many people are hunting around for this info, you can help them greatly.

  10. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

  11. What i don’t realize is in reality how you’re no longer really a lot more well-appreciated than you might be now. You’re so intelligent. You recognize thus considerably with regards to this subject, produced me personally consider it from so many numerous angles. Its like men and women aren’t fascinated until it¡¦s one thing to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs outstanding. All the time care for it up!

  12. I just couldn’t depart your web site before suggesting that I actually loved the usual info an individual provide to your visitors? Is gonna be back regularly to investigate cross-check new posts

  13. Needed to send you one little bit of remark to help say thank you once again for those great knowledge you have discussed on this page. It is quite extremely generous of you to offer unhampered all that many of us would have supplied for an ebook to end up making some cash on their own, principally given that you could possibly have done it if you ever desired. The inspiring ideas also worked to become fantastic way to recognize that most people have similar eagerness just like my personal own to know the truth significantly more with regards to this condition. I am certain there are several more pleasant times up front for many who start reading your site.

  14. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one these days..

  15. I think other site proprietors should take this site as an model, very clean and magnificent user genial style and design, as well as the content. You’re an expert in this topic!

  16. As I site possessor I believe the content material here is rattling wonderful , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Good Luck.

  17. Lämmitysjärjestelmien monimutkaisuudesta ja kalleudesta johtuen totesimme että itsellemme paras vaihtoehto on yksinkertainen ja ”vanhanaikainen”. Suora sähkö lattialämmityskaapeleilla (ei varaava) ja iso varaava tiileritakka. Takalla (keskellä taloa) tehdään suurin osa lämmöstä, tiilipiippu, sulkupellit yläkerrassa katonrajassa. Lattialämmitys päällä todella harvoin, vain kovimmilla pakkasilla. Yläkertaa ei juuri tarvitse koskaan lämmittää, nouseva lämpö ja tiilipiippu lämmittää riittävästi. Tuloilman esilämmitys ei ole koskaan ollu päällä.Lämmitys 1-3 päivän välein riippuen ulkolämpötilasta. Lämpötilan muutoksiin on helppo reagoida nopeastikkin. Aika tasaisesti 23 astetta sisällä kun lämpöisestä tykätään. Helppo yksinkertainen ja edullinen toteuttaa. Lämmityssähköön talvikuukausina joulukuusta maaliskuuhun noin 40-50 euroa kuussa, (omia)puita noin 4-5 mottia vuodessa. Talo 150 neliötä. Kallisiin järjestelmiin ei kannattanut investoida, kuluja ei olisi koskaan saanut kuolletettua.

    • Mekin harkitsimme tosissaan ennen ilma-vesilämpöpumppua, että olisiko sähkölämmitys kuitenkin se paras, sillä maalämpökaivo porauksineen matalaenergiatalossa mielestäni saa aika pitkän kuoletusajan ja kuitenkin pumppu hajoaa 10 vuoden jälkeen niin sitten pitää taas laittaa rahaa kiinni, kun sähkölämmitys sen sijaan olisi aina pelannut. Onneksi tuo ilma-vesilämpöpumppu oli sitten näiden välimaastossa ratkaisuna niin se tuntui sopivan järkevältä. Tosin en sen tarkemmin jaksanut laskea näitä kuoletusaikoja joten nämä oli itselläni sellaisia mutu-tuntumalla tehtyjä päätelmiä.

      Lisäksi laitoin kaikkiin lattialämmityspiireihin toimilaitteet ja investoin taloautomaatioon lämmityksen osalta moottoreineen ja antureineen ja nyt tuntuu että ne on kaikki turhia, sillä piireissä kiertää vesi aina ja menoveden lämpötilaa olisi voinut varaajan omillakin kilkkeillä säätää 🙂

      Eli, yksinkertainen voi olla helpointa ja halvinta 🙂

      • Ihan asiaa kirjoitatte molemmat ”Robbe” ja ”M”. Itselläni vaan sellainen tuntuma, että jos meillä 241m2 suuruinen talo joskus myydään, niin paljon helpompaa se myynti on, jos talossa on asennettuna myös maalämpö noin 10kWh pumpulla ja noin 200 metrisellä reiällä. Kiirettä tällä ei ole, koska taloa ei ole tarkoitus myydä, ja nyt näyttää mm. tämän kuluvan kuun (tammikuu) sähkön käyttö jäävän selvästi alle sen, mitä se oli joulukuussa (kWh -määrät on pienemmät, koska enää yösähköä on käytetty – päivisin on takka enempi päällä – ja kWh yksikköhinnat on pienemmät, kun kilpailutin sähkösopimuksen)

        Eli jossain vaiheessa varmaan lisään tänne sellaiset laskelmat, että maalämpö ei meidän tapauksessa kannata. Uskon että meilläkin menee vuosittain noin 5 kuutiota puita, joista arvioin saatavan lisälämpöä yht. noin 5000 kWh vuosittain, eli noin 1000 kWh per kuutio puita.

  18. Tähän aiempaan kommenttiin liittyen vielä lisäyksenä, että koska huonekompensointi hoidetaan yläkerran mukaan ja takka alhaalla niin kestää hetken ennen kuin lämpö nousee ylös, jonka jälkeen menoveden lämpötilaa aletaan laskemaan. Joten alakerta on vähän ylilämmin aina takan kanssa ja yläkerta on sopiva. Kun taas yläkerta alkaa viilenemään (lämpötila laskee kohti pyydettyä [22 astetta]) niin menoveden lämpötila alkaa nousemaan alakerran ollessa vielä lämpimämpi takan vaikutuksesta. Eli ei sekään hyvä.

    Käytännössä pidän koko takkaa ja huonekompensointia energian säästön kannalta hyvin pienenä, mutta ehkä ainut minkä takia kannattaa takalla aiheuttaa tämä epämiellyttävä ylikuumuus alakerrassa on tuo IV-koneen LTO, sillä takalla saadaan sen verran lämpökuormaa taloon ettei IV-koneen LTO:n vastus ole päällä, joka mielestäni on aika pieni säästö, mutta onpahan säästö kuitenkin.. 🙂

    Ehkä jossain kohtaa harkitsen jos laittaisi ala- ja yläkerran jakotukit erillisiin kiertoihin, jolloin voisin käyttää alakerran kierrossa huonekompensointina olohuonetta ja yläkerran kierrossa jotain yläkerran makuuhuonetta, jolloin takan vaikutuksesta alakerran menoveden lämpötila laskisi oikeasti takan vaikutuksesta alemmas ja yläkerrassa menisi vähän lämpimämpää kun takka sinne ei kuitenkaan niin hyvin vaikuta.

  19. Tää lämmityksen säätö on tosiaan mielenkiintoinen ja pitkään myös miettinyt miten sen voisi optimoida (talo valmistui 2014 keväällä). Optimaalista ratkaisua ei tunnu löytyvän, vaan joku kompromissi täytynee valita.

    Itse olen tullut omalla kohdalla siihen tulokseen, että lattialämmityspiireissä kannattaa aina kiertää vesi ja huonetermostaatit ei rajoita kiertoa. Tämä siitä syystä että silloin lattia tosiaan varaa tuon lämmön ja tasaa sitä. Alussa pidin huonetermostaatit käytössä (talo 2 kerroksinen, yläkerrassa putket kipsilevyjen välissä ja alakerrassa betonissa, joka tuo omat haasteensa lämmön säätöön kun lattiat erilaisia), mutta huomasin että nämä aiheutti pumpulle enemmän käynnistyksiä. Nuo huonetermostaatit kun avaavat kierron aina hetkeksi ja sulkevat sen, eli jos ohjausjakso on Oumanista 30 min ja ohjaus 50% niin kierrto 15 min päällä ja 15 pois jne. Tämä taas aiheuttaa sen että piiri sulkeutuu, vesi jäähtyy piirissä, ja piiri aukeaa taas jolloin kylmä vesi hulahtaa varaajaan ja pumppu käynnistyy. Toki tämä ei yhdestä piiristä aiheudu, mutta jos piirejä on useampia jatkoa tekee tätä samaa niin tuntuu vaikutus kertautuvan.

    Tästä siis päästiin siihen että pidän kierron aina päällä kaikissa lattioissa. Sitten tultiin siihen että miten kompensoidaan sitten takan vaikutus? Takka on alakerrassa. Joka huoneessa on Oumanin huonetermostaatit/lämpötila-anturit. Tämän ratkaisin siten että Ouman ottaa huonekompensoinnissa huomioon yläkerran aulan lämpötilan, joka on talon keskiverto (alakerta takan kanssa kuuma, yläkerran makuuhuoneet viileämpiä ja yläkerran aula siltä väliltä).

    Nyt tuo toimii tähän asti hyvin. Seuraavaksi tuleekin sitten lämmitysverkoston kiertovesipumpun nopeus kuvaan. Varaaja on 300 litrainen ja lämmin vesi tuotetaan kierukalla + sähkövastuksilla. Varaajan koon ollessa pieni niin jos kiertovesipumppua pitää nopealla niin vesi sekottuu varaajassa nopeasti. Jos pumpun nopeutta pitää pienenenä niin lämpö kerrostuu paremmin, mutta shutti on suuremmalla jolloin se ottaa enemmän lämmintä vettä. Molemmissa on pumpun käynnin kannalta omat hyvät ja huonot puolet. Pienellä kierrolla tuntuu että pumpun käynnistyskertoja on enemmän, mutta suurella kierrolla varsinkin kovilla pakkasilla kun lämmöntarve on suurempi ja shuntti enemmän auki niin tuntuu että koko varaajan vesimassa on ihan sekaisin. Tässä kohtaa päädyin siihen että pumpulle pitäisi johtaa suositusten mukaan mahdollisimman kylmää vettä ja meno- ja paluuveden lämpötilaeron pitäisi olla jotain 5-7 astetta, joka käytännössä tarkoittaa pienempää nopeutta jolloin paluuvesi on viileämpää ja täten pumpulle menee kylmempää vettä kun se kerrostuu varaajan pohjalle rauhassa.

    Kun kotoa lähtee niin huonelämpötila tippuu 22–>21 ja pitkään poissa tilassa huonelämpötila tippuu 22–>19. Tällöin kierto pysyy lattioissa päällä. Tässä tiputuksessa voisi auttaa jos antaisi huonetermostaattien katkaista kierron ”ylilämpimistä” huoneista, mutta se taas aiheuttaa sen kun haluttu lämpötila saavutetaan niin alkaa kierron pätkintä ja kuten yllä kuvattu niin sitä en todennut hyväksi.

    Ehkä suurin säästö poissa tiloista aiheutuu kun IV-koneen pyörintänopeus laskee. Mutta tästäkin on vähän ristiriitaista tietoa, sillä jostain luin että IV-kone vaatisi normaalia nopeutta kylmilläkin keleillä, jotta LTO saisi tarpeeksi ilmaa ja hyödyntäisi talon lämpimän ilman. Jos laskee kierroksia niin kuulemma se ei saa tarpeeksi lämmintä ilmaa sisältä ja silloin pitää tuloilmaa lämmittää meidän tapauksessa sähkövastuksilla. Joten tästäkään en mene siis takuuseen.

    Eli yhteenvetona: lämmityksen optimointi vaikuttaa kauhean monimutkaiselta ja keneltä tahansa kysyy niin aina saa erilaisen vastauksen. Joten kai pitää vaan tyytyä siihen että kustannukset pysyy kohtalaisen kurissa ja turha kikkailu ei tuo lisäsäästöjä. Ainut mitä noista poissa-tiloista sun muista olen hyötyä keksinyt on että ne sulkee päävesiventtiilin ja sammuttaa kaikista huoneista valot jos ne on jäänyt päälle, joten se on ehkä enemmän helpottava/turvaa tuova ominaisuus, mutta muuten vähän niin ja näin oliko koko talon kattavaan automaatiopakettiin investoitu raha koskaan kannattavaa 🙂

    • Hyviä pohdintoja! Ei ollut itselläni vielä tullut mieleeni, että pistääkö Ouman meilläkin välillä lattialämmityksen kiertovesipumpun seisomaan. Minusta se pyörii meillä aina ja jatkuvasti – vain veden lämpötila säätyy automaattisesti ja kelien mukaan. Siksi ajattelinkin laittaa kello-ohjauksen, että pumppu on varmuudella pois päältä aina riittävän pitkän aikaa (jatkuva käynnistyminen kai käy pumpun päälle?) Öiseen aikaan pumppu voisi sitten käydä yhtä soittoa…

      • Taisi tuossa omassa kommentissa olla huonosti kirjoitettu tuo, eli tuolla pumpun jatkuvalla käynnistämisellä en viitannut kiertovesipumpun käynnistymiseen sillä meillä se on myös koko ajan päällä ja ainoastaan menoveden lämpötilaa säädetään.

        Tarkoitin sillä kompressorin käynnistymistä, sillä meillä on Ilma-vesilämpöpumppu ja sama kuin maalämmössä niin niiden komprossorien käynnistyskertoja per vuorokausi pitäisi olla järkevä määrä. Jos alkaa käyttämään huonetermostaatteja niin meillä se tosiaan alkoi aiheuttamaan tuota pumpun pätkäkäyntiä, eli pumppu käynnistyy ja lämmön tarve ei kuitenkaan korkea niin varaaja saavuttaa halutun lämpötilan taas uudelleen jolloin kompressori pysähtyy ja sitten taas kohta se laskee ja taas käynnistyy jne.

Kommentointi on suljettu.