Kotitalousvähennyksen hyödyntäminen

Kotitalousvähennykset alueittain Suomessa. Lähde veroviraston kotisivulta: http://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Tilastoja_ja_tutkimuksia/Tuloverotilastoja/Verohallinnon_tilastoja_Kotitalousvahenn(13058)

Kotitalousvähennykset alueittain Suomessa. Lähde veroviraston kotisivulta: http://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Tilastoja_ja_tutkimuksia/Tuloverotilastoja/Verohallinnon_tilastoja_Kotitalousvahenn(13058)

”Saako asfaltoinnista kotitalousvähennyksen?” kysyy 2004 valmistuneen omakotitalon omistaja Veronmaksajan ”Taloustaito” -lehdessä 11.6.2014 sivulla 4, ja saa vastauksena sanatarkasti seuraavaa:

”Kyllä saa. Asvaltoinnista saa kotitalousvähennyksen sekä silloin, kun vanhan omakotitalon pihaa asfaltoidaan ensimmäistä kertaa, että vanhaa asfaltointia uusittaessa. Jos kyseessä on uusi omakotitalo, ensimmäisestä asfaltoinnista ei saisi lähtökohtaisesti kotitalousvähennystä ennen kuin on kulunut kaksi vuotta siitä, kun kaikki talon ja sen piha-alueen rakentamiseen liittyvät lopputarkastukset on tehty. Jos tämän ajan kuluessa joudutaan korjaamaan jo tehtyä asvaltointia, korjauksesta saa kotitalousvähennyksen”.

Nyt kun rakennusprojekti alkaa pikkuhiljaa lähestyä loppusuoraa, pitää itsekin miettiä mitä tehdään nyt, ja mitä vasta 2 vuoden päästä. Eli jos haluaa suunnitella jotain, johon aikoo käyttää kotitalousvähennystä, niin asiassa on muutamia reunaehtoja ja muitakin huomioitavia asioita uudistalojen osalta. Ensinnäkin pitää odotella 2 vuotta lopputarkastuksesta. Jos on liian hätäinen, ei saa mitään. Kuitenkin Taloustaitolehden Harri Rajala kertoo vastauksessaan, että sen 2v kauden aikanakin – jos joudutaan tekemään korjauksia lopputarkastusta ennen tehtyyn asvaltointiin, niin siihen sitten kuitenkin saisi kotitalousvähennystä korjausten osalta, ja aikarajaan katsomatta.

Toinen rajaava tekijä on kotitalousvähennyksen enimmäismäärä = puolisoiden maksimivähennys on 4 800 euroa.

”Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten puolisot voivat vuonna 2014 saada yhteensä 4 800 euron vähennyksen (4 000 euroa vuonna 2013). Puolisoille vähennys myönnetään siten, kun he ovat sitä verotuksessa pyytäneet. 

Molemmilta puolisoilta vähennetään omavastuu. Jos 2 400 euron (2000 euroa vuonna 2013) raja ei ylity, vähennys kannattaa pyytää vain toiselle puolisolle. Näin omavastuu tulee vähennetyksi vain kertaalleen.

Esimerkki: Maksimivähennyksen eli 2 400 euron vähennyksen saat, jos vuonna 2014 ostat yritykseltä palveluja, jossa  työn osuus on yhteensä noin 5 555 euroa [(5 555 x 45 %) – 100) = 2 399,75]. Vähennysoikeus on 45 % työn osuudesta.”

Näin neuvotaan veroviraston omilla sivuilla, tässä linkissä:

http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Kotitalousvahennys

Enimmäismäärä tulee siis täyteen melko äkkiä, mutta onneksi se on kalenterivuosikohtainen. Jolloin jos esim. maalämmön asentaminen jätetään asumisajalle (niin kuin itse ajattelin tehdä), niin reikää kannattaa alkaa poraamaan joskus marras-joulukuulla, ja siitä heti lasku päättyvän vuoden verotukseen, ja sitten projektia keskeyttämättä pumpun asennukset ja muut työt seuraavan vuoden tammikuulle. Näin saadaan samallekin projektille vähennykset tavallaan kahteen kertaan (siiis puolisot yhdessä 4800€ + 4800€ toiselle vuodelle, yht. 9600€) jos onnistuu suunnitelmissa niin, ettei näille vuosille sitten ota mitään muita kotitalousvähennykseen oikeuttavia töitä tai projekteja. Tämä 9600€ on aika suuri summa, jos huomioidaan että esim. meidän talon maalämmössä kustannus on 17.000-20.000€ haarukassa, eli kotitalousvähennystä käyttäen siitä summasta saa jopa puolet pois.

Meillä siis mennään lopputarkastukseen suoralla sähkölämmityksellä, lisäksi talossa on kolme tulisijaa (2 takkaa ja saunan kiuas). Mutta maalämmöstä ei lopputarkastuksessa puhuta mitään, ja ajatus sen käyttämisestä syntyy vasta aikaisintaan toisen asumisvuoden jälkeen, jolloin kas kummaa… Talosta löytyykin jo valmiiksi suunniteltu paikka maalämpöpumpulle, ja maakylmää varten asennettu konvektorikin on jo rakentamisvaiheessa valmiiksi asennettu, sitä kun ei jälkikäteen sitten enää niin helposti ja siististi saisi paikoilleen.

Talon seinään on myös suunniteltu valmis paikka etelän seinälle aurinkopaneeleita varten. Paikka on juuri teknisen tilan kulmalla, mutta jos taloon on jo ehditty asentaa maalämpö, niin tämän hetkisillä kannattavuuslaskelmilla aurinkolämpö ei välttämättä kannata. Vaikka aloituspaketit ovatkin enää 2-3 tonnin luokkaa, niin se ei silti välttämättä maksa itseään takaisin. Mutta valmiiksi suunniteltu paikka löytyy, jos sellainen joskus tulee, ja joskus tulevaisuus voi kehittyä siihen suuntaan, että jos sähkölaitokset alkavat maksamaan aurinkosähköstä, niin ehkäpä Helsingin seudun katot täyttyvät aurinkopaneeleista aika nopeasti. Ja satelliittikuvissa kattoja riittää…

Meidän talossa myös terassien lasitukset jäävät kaikessa rauhassa odottamaan omaa vuoroaan ja kotitalousvähennystä, nämä eivät ole edes listan kärjessä, eli varmaan maalämmöstä aloitellaan heti kun rakentamisvaiheesta jääneet sahatavarat on poltettu takassa pois. Samalla saa tietysti vertailuarvoja sille, että miten maalämpöinvestointi on kannattanut, koska talo on sama – ja aiemmilta vuosilta kertynyttä ostoenergian kulutusta ja hintaa voidaan sitten verrata sen jälkeiseen aikaan, kun maalämpö on asennettu.

Eli tiivistettynä kotitalousvähennykseen sopivia töitä voivat olla esim. maalämmön asennus, pihatyöt, pihan asfaltointi ja/tai laatoitustyöt, terassilasien asennustyöt, aurinkopaneelien asentaminen tai näihin liittyvät korjaukset, jos rakentaja aikoo myös kotitalousvähennystä projektissaan hyödyntää. Verohyödyn lisäksi tällöin myös kokonaiskustannukset jakautuvat tasaisemmin ja useammalle vuodelle, eivätkä ne rasita niin paljon kuin kaikki kerralla tehtynä. Kaikki-heti-valmiiksi toimintamallissa (mikä on myös käsittääkseni selvästi yleisin) on kuitenkin se etu, että sitten ei tarvitse enää jälkikäteen ryhtyä esim. pihaa mylläämään jos tulee maalämpö vasta perästä päin. Mutta tämänkin voi kyllä suunnitella niin, että piha tehdään muilta osin täysin valmiiksi, mutta niin kuin meidänkin talossa niin teknisen tilan kulmalla johon tulee maalämpökaivo, niin se jää aluksi sepeli tai kivituhkapinnalle, ja laatoitetaan (kotitalousvähennystä käyttäen) vasta sen jälkeen kun maalämpö on asennettu.

Lopuksi vielä – mitä eroa on verosuunnittelulla ja veronkierrolla?

Verosuunnittelu on täysin laillista puuhaa, ja siinä verovelvollinen valitsee eri vaihtoehdoista jonkun sellaisen, jonka katsoo omalta kohdaltaan olevan edullisin vaihtoehto. Niin kuin esim. tässä yllä olevassa tekstissä on kerrottu.

Veronkierto taas on lakien rikkomista, esimerkkinä vaikkapa tulojen ilmoittamatta jättämistä tai perusteettomien vähennysten tekemistä. Jos tällaisesta jää kiinni, niin se ei varmuudella ole taloudellisesti kannattavaa puuhaa. Epäselvissä tapauksissa kannattaakin jo etukäteen kysyä verottajalta ennakkoratkaisua tai ohjauspäätöstä, jolloin tapauskohtaisesti selviää se, että mikä on laillista ja mikä ei, ja siitä saa kirjallisen vastauksen verottajalta.

Ohjauspäätös on maksuton, mutta ennakkoratkaisua (jota voi hakea niin liikkeen- kuin ammatinharjoittajan sekä henkilökohtaista tuloverotusta koskeviin asioihin) hinta riippuu siitä, koskeeko kysymys elinkeinotoiminnan verotusta vai henkilökohtaista verotusta. Yleensä puhutaan maksimissaan muutamasta satasesta, mutta ennakkopäätöksen hinnankin voi varmaan aina kysyä etukäteen verottajalta.

222 vastausta artikkeliin ”Kotitalousvähennyksen hyödyntäminen

  1. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website provided us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

  2. Wow! Its a pleasant jQuery script; I was also exploring for that, thus i got it right now from at this time. Keep it up admin of this site.
    [url=http://www.elporn.download/post/videos-porno-pendejas-perdiendo-la-virginida/]ronaldKr [/url]

  3. I simply want to tell you that I am very new to blogging and site-building and honestly loved you’re web site. Almost certainly I’m going to bookmark your blog post . You surely have tremendous articles. Thanks a lot for sharing your web page.

  4. I am glad for writing to let you understand of the outstanding discovery my child experienced reading your webblog. She even learned lots of details, not to mention what it’s like to possess an awesome coaching spirit to let most people really easily know certain multifaceted subject areas. You undoubtedly did more than my expectations. I appreciate you for offering these warm and friendly, healthy, explanatory and as well as fun guidance on that topic to Julie.

  5. I’m sure tiny instant pair of a lot of these Brooks Additional peruvian virgin hair. A good firstly (brown lightly) footwear, that acquired for a couple numerous years, became compromised in the event that my house was indeed broken off in to. I work present in quality, they as well were around this very dry and fresh & particular NV winter seasons additionally, the homes w/ease. With the exception of some scuffs, they have been found in close recent scenario & could have been the check out electric scooter for decades. Therefore, I got happy to figure out any of them readily available back again this kind of the cold season! My spouse right now acquired the entire group for my part, during this time for brown. Our ft . believe they’re just ”home” all over again. Seeing that we are for Ohio, they can indeed be upright splendidly to the moistened, drenched cold! If you should support a majority of these with the key storage (cleanse & state this house periodically/change typically the inserts 1-2 repetitions a year), I’m now more self-assured many of these is normally the most popular electric scooter for a long time!

  6. It is less common compared to the ADPKD though the true incidence is unknown since many affected newborns die without proper diagnosis.glucocorticoidspapule Small less than cm in diameter solid elevation of the skin. [url=http://buykamagraquick.com]kamagra no script fedex[/url] and Lim P.Why Because repairing those potholes is necessary for a healthy traffic in the future.About of recurrences occur within years after surgery.Another variable is heart rate variability.Peritonitis often accompanied by fever and abdominal painusually can be treated with intraperitoneal antibiotics cloudy peritoneal fluid is key sign.Medications include an ACE inhibitor a b blocker and a daily aspirin tablet. [url=http://fastedmedrxshop.com]is it safe to buy levitra on line[/url] Area mHe was sent to the interventional radiology radiation oncology nuclear medicine department for the procedure.. [url=http://apamil.com]viagra for men for sale[/url] narcotics drugs with anticholinergic effects postoperative state after abdominal surgery spinal cord injury shock metabolic disorders especially hypokalemia and peritonitis.Bone marrow Circulating in bloodstream Mature cells BLOOD SYSTEM Erythrocytes originate in the bone marrow.Cortisol is a steroid hormone released from the adrenal gland in response to ACTH a hormone from the pituitary gland in the brain.OUSKIN psoriasis Chronic recurrent dermatosis marked by itchy scaly red plaques covered by silvery gray scales Figure A.branching into two bi [url=http://newpharmnorxus.com]cialis 40 mg pills[/url] WOther tips Dress lightly and in layers.Which treatments provide the most relief for pharyngitis pain J Fam Pract.It is likely to recur after removal.Red blood cells then transport the oxygen to cells throughout the body.Tumour and serum MGMT promoter methylation and protein expression in glioblastoma patients. [url=http://edrxnewmedfor.com]cost of levitra 20mg[/url] Suspicions that such illnesses might be contagious or run in the family could lead to the isolation of a family within the community.He has mild crepitus in both knees but no erythema or warmth.

  7. Hi, Neat post. There’s an issue with your website in web explorer, could check this… IE still is the marketplace chief and a big component to folks will omit your excellent writing because of this problem.

  8. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you helped me.

  9. Hi there very nice website!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds additionally¡KI am glad to search out numerous helpful information here within the put up, we’d like work out extra strategies on this regard, thank you for sharing. . . . . .

  10. Undeniably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  11. I’m not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this information for my mission.

  12. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I’ll try and check back more often. How frequently you update your site?

  13. A person necessarily assist to make seriously articles I would state. That is the very first time I frequented your website page and so far? I surprised with the research you made to create this particular post extraordinary. Magnificent activity!

  14. Mites muuten asunto-osakeyhtiössä menee nämä. Eikös tästäkin tullut AS.OY? Yhtiöhän ei voi saada kotitalousvähennystä, eikä osakas saa kotitalousvähennystä jos tekee yhtiölle kuuluvia töitä omaan piikkiin?

    • Äärimmäisen hyvä huomio! Siis AsOy -muotoisissa omakotitaloissa se AsOy-muotoisuus saattaa hyvinkin muodostua kompastuskiveksi, enkä muistanut tätä asian puolta lainkaan tuoda esille tuossa varsinaisessa tekstissäni, mutta otetaan tämä nyt sitten tänne kommenttikenttään:

      Eli AsOy -maailmassa (niin meidän talossa kuin ihan muutenkin) yhtiö ei saa kotitalousvähennystä, eikä myöskään yhtiön osakas saa kotitalousvähennystä, jos tekee yhtiön vastuulle kuuluvia töitä.

      Mitkä sitten ovat yhtiölle kuuluvia töitä? Se selviää viimekädessä yhtiöjärjestyksestä, ja meidän tapauksessa asia on sovittu oman talomme yhtiöjärjestyksessä näin:

      ”6 § Siitä poiketen, mitä asunto-osakeyhtiölaissa säädetään yhtiön ja osakkaan välisestä korjaus- ja kunnossapitovastuusta, kuuluu osakkeenomistajan vastata kaikista niistä korjaus- ja kunnossapitotöistä ja kustannuksista, jotka voidaan kohdistaa siihen rakennukseen, jossa hänen hallitsemansa huoneisto sijaitsee. Sama vastuu koskee osakkeenomistajan hallitsemia muita tiloja.”

      Yhtiöjärjestys kokonaisuudessaan (voi olla ihan hyvänä mallina muillekin AsOy -muotoisille okt-taloille?) löytyy välilehdeltä ”Piirustukset, talon tiedot”.

      Eli yhtiöjärjestyksen pystyy sopimaan miten haluaa, ja sen voi sopia vaikka näin, että AsOy:n vastuulle ei oikein muuta jää kuin jäte- ja vesimaksut sekä kiinteistövero.

      • Hei Mika,

        pakko sanoa että mahtavia vinkkejä täällä jakelet, olemme juuri aloittamassa kahden talon rakennusurakkaa (taloarakentamassa.blogspot.fi) ja olemme juuri perustaneet As Oyn tätä varten. Luulimme että emme saa kotitalousvähennyksitä mutta kiitos sinun, muuttuu yhtiöjärjestys vielä vähän 🙂

        Santeri

  15. Jos se verottaja katsoo kotitalousvähennykset ihan vaan sillä silmällä, että kuuluuko joku asia kotitalousvähennyksen piiriin, vai eikö kuulu. Eikä siinä yhteydessä ala laajemmin selvittelemään, että milloin talo on valmistunut ja onko lopputarkastusta ylipäätään ikinä pidetty.

    Mutta jos kuitenkin pistokokeen omaisesti tehtäisiin ns. tarkempi tarkastelu, että onko oikeus kotitalousvähennykseen vaiko ei, niin varmuuden varalta kannattaa se 2 vuotta odottaa?

    Tai toisaalta, jos ei odota yhtään mitään ja tekee kotitalousvähennyksiä ihan vaikka jo rakentamisen aikanakin, niin ilmeisesti ainoa ”sanktio” mitä tässä kohtaa voi saada on se, että kotitalousvähennys jää saamatta, tai se peritään takaisin, eli vahinkoa voi tulla vain jos jostain kumman syystä jäisi kiinni?

    Ja silloinkin se ”vahinko” olisi vain se, että mitään vähennyksiä ei saa, eli onko se sitten vahinko ollenkaan, jos yrittää ”tinkiä” veroistaan, mutta ei onnistukaan siinä?

    Mutta täysin oikein toimimalla mitään ei voida periä takaisin, ja kotitalousvähennyksen pitää mennä läpi.

  16. Meillä asfaltoitiin piha reilu vuosi muuton jälkeen ja pari vuotta ennen loppukatselmusta. Saimme kotitalousvähennyksen. Tosin mistäpä se verottaja tiesi oliko loppukatselmusta tehty vai ei. Mielestäni tämä ei ole veronkiertoa ja on täysin reilua, koska aika moni talo on ollut jo 2-3 vuotta täysin valmis ennenkuin loppukatselmus tulee pidettyä. Ja miten se asfaltointi muuttuu vuosien vieriessä tai talon valmistuessa eri asiaksi? Ei se rakennuslupaan kuulu muutenkaan.

Kommentointi on suljettu.