Kadonneet timpurit löydetty

Monet ovat viime aikoina kyselleet, että minne timpurit ovat kadonneet, kun kesä on parhaimmillaan ja rakennusprojekti vaan seisoo pressujen alla. Ja kieltämättä, näyttäähän tämä tilanne ohikulkijoista varmastikin aika kummalliselta.

Oikeasti timpurit eivät ole kuitenkaan mihinkään kadonneet, vaan heidän poissaolo johtuu siitä, että talo tehdään oman metsän puista. Kun työt tontilla laitettiin talviteloille tammikuun puolivälissä, sen jälkeen timpurit lähtivät metsätöihin tukkeja kaatamaan. Sitten piti odotella takatalven loppumista ja tukkien sulamista. Nyt kun tukit ovat sulaneet – itse asiassa jo aikoja sitten – niin nyt niitä on ruvettu sahaamaan sahatavaraksi. Kävin katsomassa miten homma sujuu. Tietysti olisi voitu tehdä niinkin, että metsätöihin otetaan muita miehiä, ja sahauskin olisi voitu tehdä muualla, mutta talosta tulee hyvä, kun timpuri itse kaataa sellaiset tukit mitä tarvitaan ja on sahauksessa mukana ja varmistaa, että mitat on kohdillaan. Hyvin on hommat ainakin tähän asti sujuneet. Ja kun sahaamiset on sahattu, sitten alkaa juhannuksen tienoilla taas tapahtua tontillakin jotain. Ensimmäiset asiat ovat täyttöjen loppuun tekeminen, puuttuvien anturavalujen teko autokatoksen ja päärappusten alle, ja sitten ontelolaattojen rakovalujen tekeminen. Ja sen jälkeen kaupasta ostetuilla leimatuilla puilla koolaukset kellarin päälle tavoitteena peltikatto kuntoon mahdollisimman pian.

Mutta palataan nyt hetkeksi vielä takaisin sinne sahaukseen, joka on nyt käynnissä:

Timpurit sahatavaraa vastaanottamassa. Lautaa tulee niin, että 2 miestä saa välillä oikein juosta.

Timpurit sahatavaraa vastaanottamassa. Lautaa tulee niin, että 2 miestä saa välillä oikein juosta.

 

Tässä vähän isompi pölli sahattavana.
Tässä vähän isompi pölli sahattavana.
Puutavara taabelissa kuivumassa.

Puutavara taabelissa kuivumassa.

Vuorilauta 155mm leveää sahattuna, mutta vielä höyläämättä.

Vuorilauta 155mm leveää sahattuna, mutta vielä höyläämättä.

Uusi tukki nousemassa sirkkelin pöydälle.

Uusi tukki nousemassa sirkkelin pöydälle.

Purukasa, joka tässä vaiheessa neljän sahaus päivän jälkeen.

Purukasa, joka tässä vaiheessa neljän sahaus päivän jälkeen.

Ja kyllä tontillakin nyt jotain sentään tapahtuu. Timpureita odotellessani olen nyhertänyt ympärystäyttöjen kanssa aina muutamia tunteja joka ilta. Se käy mukavasta hyötyliikunnasta. Olen erilaisin ripustuksin viritellyt suodatinkankaan keskelle monttua niin, että savimaat tulevat vasemmalle ja soraa oikealle (kts kuva alla). Käy tämä lapiolla pikkuhiljaa näinkin.

Mutta eipä kait oikeasti täyttöjä näin missään tehdä? Vaan nykyisin homma käy nopeasti ja sepeliä tulee esim. hihna-autosta sellaista vauhtia,  että samaan tahtiin ei savea ja muuta maata ehdi millään lisäämään kankaan toiselle puolelle, niin en tiedä miten tämän saman saisi silloin onnistumaan?

Yksi tapa on tietysti se, että ei laita multaa ja savea ollenkaan, vaan laittaa kankaan suoraan montun reunalle ja ottaa sepeliä koko leveydeltä? Näin menkin mentiin puoli taloa ympäri. Ja nyt jos alla olevan kuvan tilanteessa tähän lisättäisiin hihna-autolla sepelit kankaan ja kellarin seinän väliin, niin ensin kangas pullistuu, ja sitten se repeää tai se irtoaa omista kiinnityksistään, kun sepeli painaa niin paljon ja varsinkin kun se tulee vauhdilla, niin ei sitä pidättele mikään kangas tai muukaan.

Joten en minä kyllä tässä rakennusprojektissa vielä oikein keksinyt, että miten kuvien mukaisesti kangas saadaan keskelle niin että toisella puolelle on sepeli/sora ja toisella puolella muut maat. Ehkä sitten seuraavassa rakennusprojektissa joku neuvoo, mutta tässä on nyt tällä kertaa viimeinen kankaan pituus jo menossa.

Täytöt menossa tontilla.

Täytöt menossa tontilla.

Sahaukseen liittyen vielä pari videota Youtubessa: homma käy kuin nopeutetussa elokuvassa:

http://www.youtube.com/watch?v=8Ygs9SP8Nwk

http://www.youtube.com/watch?v=gacZth6yOGs

 

200 vastausta artikkeliin ”Kadonneet timpurit löydetty

  1. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

  2. Hi there, You’ve done an incredible job. I’ll definitely digg it and personally suggest to my friends. I am sure they’ll be benefited from this site.

  3. Thanks so much for giving everyone remarkably wonderful chance to discover important secrets from this website. It really is very beneficial and also jam-packed with amusement for me personally and my office co-workers to visit your website at a minimum thrice in 7 days to read through the fresh secrets you will have. And of course, we are usually happy concerning the magnificent things served by you. Certain 1 areas in this article are surely the simplest I’ve ever had.

  4. It is the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

  5. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

  6. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is great, as well as the content!

  7. I wish to express some thanks to you just for bailing me out of this problem. As a result of surfing around through the online world and meeting advice which were not helpful, I thought my life was gone. Being alive without the presence of strategies to the difficulties you have sorted out as a result of your main guideline is a critical case, as well as the kind that might have in a negative way affected my entire career if I had not encountered your blog post. Your own personal knowledge and kindness in controlling all things was valuable. I am not sure what I would have done if I hadn’t come across such a subject like this. I can at this point look ahead to my future. Thanks very much for the professional and sensible help. I will not think twice to endorse your web page to anyone who requires assistance about this area.

  8. Thanks so much for providing individuals with such a breathtaking possiblity to read articles and blog posts from here. It is often so pleasurable and jam-packed with a great time for me personally and my office co-workers to visit the blog particularly three times in a week to learn the newest guidance you have got. Of course, we are at all times impressed concerning the unique secrets you serve. Certain 2 facts in this post are completely the most effective we have had.

  9. Whats Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively helpful and it has helped me out loads. I hope to give a contribution & assist different users like its helped me. Great job.

  10. Hello there, You’ve done a great job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I am confident they will be benefited from this site.

  11. Meillä kaivurikuski kauhoi seinän viereen pätkän soraa ja siitä eteenpäin perusmaata, jota tontilla oli ja on edelleen ihan riittävästi. Väliin ei tullut mitään kangasta.

    Mutta tilanne on tetysti erilainen, koska meillä ei ole kellarikerrosta, eli maakerros on paljon ohuempi.

  12. Noo kyllä tämä nyt menee kuitenkin tämä rakennuksen täyttö, matkaa kangasrullasta talon seinään on noin 1,5 metriä, se pätkä soraa ja sepeliä varmaan riittää. Ja kuopan reunalla on muutamat savikasat joista pitäisi päästä samalla eroon. Eli näin tässä nyt saadaan kaikki nämä hoidettua kuitenkin tällä kertaa. Alunperin kuopasta tuli lossaamisten takia vähän liian suuri. Lossatut savetkin vietiin pois, mihinkäs niitä nyt muuallekaan. Viimeinen eli vajaa kuorma jätettiin ajamatta. Vastaanottomaksu ajamisen rahti olisi kuitenkin sille vajaallekin kuormalle ollut ihan sama mitä täydellekin kuormalle. Mutta on se viimeisen vajaan kuorman savi kuitenkin työllistänyt yllättävän paljon, eli jos vielä rakennan uudestaan, seuraavalla kertaa saataan päättää vajaan kuorman osalta myös toisinkin.

  13. Varmaan yleensä soraa laitetaan koko väli täyteen tai sitten niin paljon, että sorasta muodostuu riittävän loiva rinne, jota vasten suodatinkangas ja savi laitetaan. Ongelmahan tässä on, että yrität säästää soraa. Oman talomme maaperä on routimatonta, mutta itse en kyllä säästelisi routimatonta maa-ainesta täytöissä.

Kommentointi on suljettu.