Keskuspölynimuri? Plussat? Miinukset? Kokemukset?

Aiemmasta blogipäivityksestä nostin nyt tähän ihan omaksi keskusteluksi kaksi kommenttia:

Sami29. lokakuuta 2012 6.55
En ottaisi keskuspölynimuria omaan talooni. Letkun roudaaminen ja kaappiin survominen on huomattavasti ärsyttävempää kuin pikku laitteen perässä raahaus, varsinkin kun on monta kerrosta. Lisäksi vanhempieni luona imutehossa keskuspölynimuri hävisi kirkkaasti mielen normi imurille, mutta niitäkin varmaan saa tehokkaampina. En näe juurikaan mitään hyötyjä keskuspölynimurissa saatika että maksaa 5x normi hyvän pölynimurin hinta.

Anonyymi29. lokakuuta 2012 9.06
Itse taas arvostan sen verran pölytöntä sisäilmaa että olen valmis maksamaan sen 5x enemmän kuin pölynimuri.

Letkuja voi myös ostaa jokaiseen kerrokseen omansa. Rasian sijoittaa kaappiin niin letkua ei tarvitse koskaan ottaa sieltä irti. Myös 110mm viemäriputki välipohjassa ja toinenpää kaappiin on helppo konsti säilöä letkua.

Jos halvimmalla yrittää päästä ja ostaa yhden imurasian ja 20metriä letkua niin varmaan on ärsyttävä sulloa kaappiin 🙂 .

.

Itse olen edelleenkin kahden vaiheilla. Pitää kai kysellä lisää mielipiteitä puolesta ja vastaan? Tai tehdä galluppia, että kuinka monella on uudessa talossa keskuspölynimuri? Talopaketeteissa se ilmeisesti tulee aina paketin mukana?

Löysin myös aiheesta aika hyvän keskusteluketjun vuodelta 2007, ja poimin sieltä muutamia faktoja puolesta ja vastaan, tässä linkki:

www.vauva.fi -sivuoston keskustelu vuodelta 2007

Keskuspölynimurin hankintaa puoltaisivat seuraavat seikat:

– sopii paremmin allergia- ja astmaperheelle, kun mikropölyhiukkaset menevät ulos (tosin meillä ei ole pölyallergikkoja eikä astmaatikkoja)
– imurin ääni on hiljaisempi, kun imuri ei huuda korvan vieressä
– keittiön rikkaluukku on kätevä
– käynnistysnappi imurin kahvassa kätevä, ei tarvitse kävellä koneelle asti
– taloa myydessä (myynti ei tosin suunnitelmissa) oletusarvona voi olla, että uudessa talossa pitää olla keskuspölynimuri
– pölypussi isompi, tarvitsee vaihtaa harvemmin
– imuteho suurempi

Tavallisen pölynimurin hankintaa puoltaisivat seuraavat seikat:

– suutinvalikoima on paketeissa yleensä niukka, eli suuttimia voi joutua hankkimaan lisää (ellei ole vanhaa tav. imuria)
– tilantarve
– imurin säilytyskaappi likaantuu enemmän kuin tavalliset kaapit
– jos keskuspölynimurissa ei ole äänenvaimenninta, niin tiheään rakennetulla asuinalueella imurin ääni kantautuu naapuriin poistoima-aukosta
– hinta meidän talossa ekan tarjouksen perusteella noin 1300€ plus asennuskulut, eli tavallisia imureita saa sillä rahalla 7 kpl (käytännössä meillä on jo imuri, eikä uutta välttämättä tarvita (ja sama raha pitää investoida noin 10-20 vuoden välein, koska kaikki laitteet kuluvat
– keskuspölynimuri pitää integroida ilmanvaihtokoneisiin, jotta ne syöttävät 50 litraa enempi ilmaa sillä aikaa kun imuri käy. Muuten tulee takasta savut sisään, jos takassa tuli samaan aikaan. Uudet talot tehdään niin tiiviiksi.
– putkistot ei tukkeudu koskaan (putkitukokset saa toki auki, mutta aikaa kuluu jos imaisee sinne sukan sisään)
– tavallista imuria voi käyttää vaikka autokatoksessa, jos imuroi auton, mutta keskuspölynimurin letku ei ehkä yllä ulos talosta?
– imupistokkeiden paikka rajoittaa sisustamista (ei voi jättää esim. sohvan taakse)
– lisäletku voi maksaa 200€ eli tavallisen imurin hinnan, yksi pitkä letku taas ei ole kätevää monikerroksisessa talossa
– mitä tapahtuu jos jotain palavaa tai kuumaa menee vahingossa keskusimurin putkeen? Esim. kytevä hiili? Tavallisen imurin voi heittää ovesta pihalle, kuskuspölynimuria ei voi.

Tuleeko vielä jollakin jotain muuta mieleen?


Puzerin keskuspölynimureita Myyrmäen omakotimessuilla.

247 vastausta artikkeliin ”Keskuspölynimuri? Plussat? Miinukset? Kokemukset?

  1. I just want to tell you that I am very new to blogs and actually liked your website. Likely I’m going to bookmark your blog . You absolutely have fantastic well written articles. Thank you for sharing your blog site.

  2. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website provided us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

  3. Remarkable…nonetheless they bleed black colored absorb dyes within the more desirable stomach lining right onto your ft. I provide free of stockings and now have ebony paws once bringing. Even so take pleasure in lace wigs and additionally my personal red versions extremely!

  4. F*ckin’ amazing issues here. I am very happy to see your article. Thank you a lot and i’m taking a look ahead to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

  5. Great awesome issues here. I am very glad to see your article. Thank you a lot and i am having a look forward to contact you. Will you please drop me a mail?

  6. Great write-up, I’m normal visitor of one’s web site, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

  7. Somebody essentially help to make significantly articles I might state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the research you made to make this particular publish incredible. Magnificent process!

  8. you are actually a good webmaster. The web site loading speed is amazing. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve performed a great task in this topic!

  9. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

  10. Just desire to say your article is as astonishing. The clarity in your post is simply spectacular and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

  11. Wonderful paintings! This is the type of information that are supposed to be shared across the net. Disgrace on Google for now not positioning this submit upper! Come on over and visit my site . Thank you =)

  12. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

  13. Rakensimme ok-talon 152m2 Helsinkiin v.1986 ja laitoimme keskuspölyimurin putket rakenteisiin, kun yläkerta valmistui, v.1992 asennettiin keskuspölyimuri Allaway tuulikaapin tek.tilaan. Onneksi rasioita oli runsaasti, koska yli 8 m pitkä letku on hankala.
    Uusi talomme valmistui v.2005 kehyskuntaan 243m2 ja tek.tilassa on Allaway 1700 ja rasioita riittävästi, valitettavasti vain liian alhaalla. Perässä vedettävää huutavaa ja haisevaa konetta en koskaan hanki. Keskuspölyimuri on hiljainee ja hajuton, roskat menee metallipönttöön ja micropöly pihalle. Jokainen valitsee mieleisensä. Laatu hieman maksaa.

  14. Meillä 1-krs 177m2 ja päädyimme ottamaan BEAM merkkisen keskuspölynimurin. Molemmat imupisteet sijoitettu talon molempiin päihin. Etäisyydet ovat noin 14m toisistaan. Itse BEAM keskus on sijoutettu erilliseen tilaan ( TEK-TILA ) jonka vuoksi toivommekin että laite on suht hiljainen. Meillä on myös lankakone tarpeen vaatiessa, esim auton tai muun ulkoisen imurointiin. En osaa sanoa kumpi noista nyt on parempi vaihtoehto, molempia tullaan käyttämään ja paljon se on selvää.

  15. Täytyy muistaa – että kaikkia koneita, niin myös keskuspölynimuria täytyy huoltaa säännöllisesti. Eli muistaa puhdistaa ja tyhjentää! Imutehoon vaikuttaa varmasti monet seikat, mm. keskuksen sijoittelu ja putkiston/letkujen pituus.
    Allergia- ja käytännöllisyyden syistä – keskuspölynimuri! Puhtaasti käyttökokemuksien ja mieltymysten perusteella. En kaipaa imurista tulevaa hajua kämppään siivouspäivänä…!

  16. Kotisiivous ammattilaisena olen myös tavallisen perässä vedettävän imurin puolesta puhuja. Monessa kodissa keskunpölynimuri on epäkunnossa ja käyttämättömänä. Myös hyvin usein kyseiset imurit ovat hyvin tehottomia. Jos haluaa asentaa kotiinsa keskuspölynimurin, kannattaa ehdottomasti huomioida, että laite on mahdollisimman tehokas. Itse käytän työssäni omaa perässä vedettävää imuria, vaikka talossa olisi keskuspölynimuri. Käytöstä olen sopinut asukkaan kanssa.

    • Meillä on kyllä niin tehokas keskuspölynimuri, että oksat pois vaikka kerroksia on neljä ja putkistoa paljon. Laite on toki järeä ja keskusyksikkö painaa 186 kg. Imutehoa on maksimissaan 100 l/s – riippuu toki putkiston pituudesta ja yhtäaikaisista käyttäjistä. Omakohtaisesti voin suositella lämpimästi, mutta ei kannata ostaa mitään perus halpisrimpulaa.

  17. Keskuspölynimurin imuteho ja allergiaystävällisyys on suureksi osaksi markkinointikikka. Itse seitsemän vuotta kotisiivoojana toimineena voin kertoa, että en koskaan ole törmännyt keskuspölynimuriin, joka olisi parempi kuin perässä vedettävä imuri. Letku on niin pitkä, että se syö imutehoa valtaisasti, lisäksi letku menee solmuun helposti, mikä ajan myötä rikkoo letkun. Tavallinen imuri on siksi nähdäkseni allergiaystävällisempi, että se tosiaan alun alkaenkin imuroi – keskuspölynimurilla jää paljon ihan näkyvääkin roskaa lattialle. Kuten jo todettua, suulakkeet eivät ole keskusimurissa hyvät – haluat kai varjella uusia lattioitasi etkä naarmuttaa niitä? Kun tavallisesta imurista vaivautuu maksamaan yli 250 e, saa hyvää jälkeä aika lailla merkistä riippumatta (tosin Dysonia en voi suositella, siinä on niin paksu lattiasuulake ettei se mahdu huonekalujen alle).

  18. Me myös pohdimme laitetaanko keskuspölynimuri rakentailla olevaan taloon. Alkuun oltiin pitkään tavallisen imurin kannalla. Päätettiin kuitenkin että otetaan keskuspölynimuri. Nyt rakennusvaiheessa on helpompi asentaa ja kyllä kai olettamus on että uudessa talossa on keskupölynimuri. Asennus ja suunnittelu on tehty itse paikan päällä. Kokemuksesta tiedän että ei ole herkkua imuroida liian pitkällä letkulla. Meillä on huomioitu imurasioiden paikat niin että letkut ei pääse kasvamaan kohtuuttomasti. Yksi keskuspölynimuria puoltava tekijä meillä oli että imurasian saa kodinhoitohuoneeseen kuivausrummun lähelle, saa nukkasihdin puhdistettua helposti.

  19. Me rakennetaan isoa kivitaloa 2:een kerrokseen ja emme halunneet keskuspölynimuria. Letkun raahaaminen ja toisaalta nykyiset ”perässävedettävät” imurit ovat niin hyviä että en itse näe keskuspölynimurissa järkeä. (ja esim meidän tutut joilla koiraperhe siirtyivät käyttämään takaisin normaalia imuria vaikka heillä on uudessa talossa keskuspölynimuri, mainitsivat paljon helpomman käytettävyyden sekä ihme kyllä paremman tehon normaalissa imurissa)
    Meillä hinta ei ollut millään muotoa ratkaiseva tekijä. Mutta tuo on täysin makukysymys joten tekisin valinnan puhtaasti oman mieltymyksen mukaan.

  20. Ihan ehdottomasti ääni keskuspölynimurille. Ei tule perässä vedettäessä jaloille eikä riko kulmia. Kun miettii rasian paikat viisaasti pääsee aika vähillä rasioilla, mutta silti suht lyhyellä letkulla.Rasiat kannattaa muuten sijoittaa ergonomia syistä hieman pistorasioita ylemmäs.
    Tuon keittiön sokkelissa olevan rikka-imurin voisin kyllä jättää pois, lisäsi vaan putkivetoa melkoisesti ja meillä koiraperheenä imurointi on suoritettava lähes päivittäin, eli rikkaimurilla ei ole meillä juuri mitään käyttöä. Mutta tarpeet vaihtelee eri perheissä, eli joillekin on varmaan tarpeellinen.
    Keskuspölynimurin poistoilma-aukonkin sijainti kannattaa miettiä etukäteen. Meillä siihen asennettiin äänenvaimennin ja se tuli kaksikerroksisessa talossamme parvekkeen räystään alle. Ääni ei sieltä kantaudu juuri mihinkään ainakaan haittaavasti.
    Ainoa mihin petyin Buzerilla oli tosiaan perussuulake, mutta senkin vaihdoimme autotallissamme olevan vanhan imurimme kanssa ja nyt sekin toimii hienosti. Eikä nuo suulakkeet näyttänyt maksavan kuin 20-30 e/kpl, eli voi investoida parempaankin ilman hirmuista lisäinvestointia.
    Eli kun vielä voitte, niin investoikaa ihmeessä keskuspölynimuriin. Ja kiertäkää tinkimässä eri valmistajilla ja jos vaan pystytte, niin asentakaa itse, koska asennuspiirustushan kuuluu yleensä hintaan ja asennus ei ollut vaikeaa.

  21. Asuttiin rakennusaikana vuokrakämpässä, jossa oli ruotsalainen keskuspölynimuri. Puolen vuoden jälkeen kaivoon oman Dysonimme esille, paremman imutehon vuoksi. Minusta keskuspölynimuri oli muutenkin hankala 2- kerroksissa asunnossa, letkun raahaaminen oli hankalaa. Auton imurointia varten voi talon ulkoseinään laittaa pistokkeen, jos keskuspölynimurin välttämättä haluaa. Ja siitä melusta, pihalle keskuspölynimurin ääni ainakin tuossa vuokrakämpässämme kuului, ja pienillä kaupunkitonteilla sitäkin kannattaa miettiä.

    • norfloxacin pharmacy norfloxacin too much noroxin 400 mg costo noroxin no prescription buy norfloxacin canada buy norfloxacin how much does noroxin cost norfloxacin to buy uk norfloxacin much norfloxacin no prescription price of norfloxacin norfloxacin n

  22. Me nyt ei kamalasti asiaa alaysoitu. Mies oli sitä mieltä että ollaan niin hyviä rikkomaan kaikki vempeleet että keskuspölynimurikin olisi heti rikki ja sitten hankala korjata. Meillä on siis tulossa vain tavalliset imurit, yksi per kerros jottei tarvitse roudata.

  23. Moi!

    Keskuspölynimuri on nykypäivää. Perässä vedettävän kanniskeleminen kerroksesta toiseen ei varmasti ole mielekästä sekään.
    Oma imuletku (ja suuttimet + putki) jokaiseen kerrokseen maksaa tietenkin lähtökustannuksena jonkin verran, mutta tuo mukanaan kaikki keskuspölynimurin edut (jotka jo onkin aiemmin lueteltu). Harkintaa imupistorasioiden sijoitukseen ja letkujen säilytykseen riittävästi suunnitteluvaiheessa, niin lopputuloksestakin tulee hyvä. Eikä tarvitse sitten jälkikäteen pähkäillä miksei tullut tehtyä hyvää silloin rakennusvaiheessa, kun kaikki olisi ollut mielekkäästi toteutettavissa (keskuspölynimurin jälkikäteen asentaminen siististi/kustannustehokkaasti rakenteisiin ei liene kovinkaan mielekästä).
    Imuria ei tarvitse kytkeä huomioimaan talon ilmanvaihtokojetta, kunhan ei imuroi takan ja/tai saunan tulipesässä ollessa tuli. Noiden tulipesin sytyttäminen onnistuu muuten paljon helpommin, jos kytkee ilmanvaihtokojeen pois päältä sytytysvaiheen ajaksi. Heti syttymisen jälkeen sen voi kytkeä takaisin päälle.

  24. Moi, me käytiin hiukkasen samaa pohdintaa kun omaa taloa tehtiin. Lopputulemana on Puzer seinällä ja kyllä pitää olla tyytyväinen että tuli laitettua. Meillä oli ennestään todella laadukas, kallis ja tehokas perässävedettävä imuri. Keskuspöläriä kuitenkin puoltaa hirveästi meluttomuus, se että pöly oikeesti menee pihalle, imuteho joka on oikeasti hyvä. Lisäksi kun ostaessa valkkaa sopivat setit saa mitä mainioimpia suulakkeita sun muuta. Meillä on kaksi kerrosta ja vain yksi imuletku jota joutuu joo roudata, mutta samalla imuroidaan portaatkin. Taloon laitettettiin tahallaan 4 kappaletta imurasioita (2 per kerros) että letkun saa pidettyä säällisenä. Tuo rasian kustannus kun ei ole kovin kova. Muistelisin että meillä koko pöläri kaikkineen tuli kyllä maksamaan alle tonnin. Yksi imuletku siis, 4 rasiaa ja keittiössä se rikkaluukku. Hintaa tietty pienensi että asensin itse. Oikein lystiä ja mukavaa hommaa. Jos käyttää tavallista imuria, niin kyllä sekin pitää mukana roudata kerroksesta toiseen, ja hvyät imurit kyllä painaakin jonkin verran. Ja hyvät imurit myös maksaa. Letkun säilytyspaikalle kannattaa toki uhrata ajatus.

Kommentointi on suljettu.