Hintavertailua Suomi vs Viro

Aikaisemmissa blogipäivityksessä (Bitumikermiä ja kevytsoraharkkoja) kirjoitin, että 7 rullaa Icopalin bitumikermiä Suutarilan Starkissa tuli maksamaan aikalailla, eli noin 144 euroa per rulla. Samanlaista ”Trebolit Clacier” -merkkistä tavaraa olisi saanut Ruotsin Malmon lähellä Trelleborgissa olevan tehtaan valmistamana saman määrän 82,79 eurolla Byggmaxista. Nämä rulla siis poistoeränä Byggmaxissa ja nämä tiedot nettikuvien perusteella ja netissä mainitun rullan painon perusteella, en ole käynyt Byggmaxin rullia itse katsomassa.

Nyt selvitettiin myös mitä samat tavarat olisivat maksaneet Viron puolella. Sama Starkista ostettu bitumirulla olisi maksanut Võrun K-raudassa 31,98 euroa per 10 metrin rulla, metrin leveänä. Võru sijaitsee Etelä-Virossa noin 80 km Tartosta ”kaakon kulmalle” päin, ja käydään siellä aina välillä kun meillä on kesämökki siellä.

Tämäkään 31.98€ ei ole vielä kaikkein halvin hinta tässä kohtaa, vaan paikallisessa K-raudassa on myynnissä myös vastaavanlaista venäläistä bitumikermiä, kuulemma yhtä hyvää sekin, ja sen hinta on 31,60€ per 15 metrinen rulla. Jolloin 10 metrin rullaksi muutettuna rullan hinnaksi tulee 21,07 euroa. Se on jo aika paljon vähemmän kuin Starkille maksettu 144 euron rullahinta. Onneksi Starkista tuli ostettua vain anturan yläpintaan tulevat bitumit, eli vielä ehtii ostamaan kellarin ulkoseinänä tulevat bitumikermit halvemmalla, jolloin keskihinta tulee vielä melko kohtuulliseksi tässäkin.

Hintavertailu siis kannattaa, ihan jo Suomen sisälläkin (esimerkkinä Byggmax vs Starkki bitumin osalta). Mutta samoilla tuotteilla on myös eri hintoja eri maissa, ja hintaerot voi olla ihan mihin suuntaan tahansa. Eli ei se nyt aina niinkään ole, että kaikki tavara olisi järjestään Virossa halvempaa, tai vaikka olisikin, rahtimaksut lisättynä saman tavaran voi siltä saada Suomesta edullisemmin.

Ruokakaupassakin esim. kahvi ja sokeri ovat Suomessa aina halvemmat mitä Virossa, samoin kuin tölkkiin pakattu maito, diesel maksaa molemmissa maissa saman verran (hintero Viron hyödyksi max 10 eurosenttiä), mutta bensa on Virossa halvempaa kuin Suomessa.

Suomalaiselle rakentajalle sepeli on halvempaa kuin virolaisen rakentajan ostama sepeli, mikä johtuu siitä että sepeli tuodaan Viroon Suomesta, tai tehdään paikan päällä esim. peltokiviä murskaamalla. Kova kallio on Virossa Tallinnan kohdalla 170 metrin syvyydessä ja Etelä-Virossa kallioperän päällä on noin 300 metriä moreenia ja muuta tavaraa. Eli kalliolouhoksia Virossa ei ole missään, paitsi palavan kiven, liuskekiven ja hiekkakiven yms. pehmeiden maa-ainesten osalta. Sepeliäkin kuitenkin tarvitaan, kun Virossa uusia taloja rakennetaan.

Myös viemäriputkien mutka- ja haarapalat näyttää olevan Virossa huomattavasti halvemmat mitä Suomessa. Suomessa edullisimmin näitä saa mm. Biltemasta, sikäli mikäli heidän valikoimistaan löytyy. Viemäriputkien osahinnat muodosta riippuen ovat Võrun K-Raudassa hintahaarukassa 1,96€ – 12,50€. Suomessa voi maksaa 20 euroa. Myös ruuvit, naulat ja hitsauspuikot saa Virosta oleellisesti halvemmalla.

Hintavertailua myöhemmin lisää sitä mukaa, kun talon rakentaminen edistyy.

238 vastausta artikkeliin ”Hintavertailua Suomi vs Viro

  1. I just want to mention I am just very new to blogging and actually savored this website. Most likely I’m going to bookmark your blog post . You absolutely have amazing well written articles. Many thanks for sharing your blog site.

  2. Moikka

    Olen kaikenlaista rakentamista tehnyt täällä Suomessa ja pystynyt ostamaan myös rakennusliikkeiden alennuksilla.
    Nyt olin tekemässä remonttia eräälle ystävälleni Virossa ja olin kyllä ihmeissäni heidän hinnoista.
    muutama esimerkki: 110 x 2000 muhvillinen putki 5.60e
    kulmayhde 110/110/110 4,3e
    Sika FC11 6.1e, ja nämä hinnat eivät vielä ole rakennusliikkeen hintoja.

  3. Kaikki ei todellakaan ole halvempaa Virossa. Totesit sen jo soratuotteiden osalta. Sama pätee myös vaikkapa saunamateriaaleihin, kuten esim. kiukaisiin. Fiksu virolainen hakee kiukaansa Suomesta.

    Jotta oikeasti saisi halvemmalla, pitää tavaran olla peräisin Baltiasta tai vaikkapa sieltä Venäjältä, mistä Suomeen tuodaan nyt rakennuspuolella mielestäni lähinnä kivivillaa, jos jalostetuista materiaaleista puhutaan.

    Mitä tulee tuollaiseen hintojen perässä juoksemiseen, niin se kannattaa vain tiettyyn pisteeseen asti. Omalle ajallekin on laskettava hintansa, jos yrittää tehdä itse paljon. Itselläni paikallinen K-Rauta on vakiostopaikkana ja sen eräs yritysmyyjä (en ole kuitenkaan yritysasiakas) toimii suhteilla vastuumyyjänäni. Tiedän, että saan rautakauppatavaroista hyvän hinnan ja palvelu pelaa ongelmatilanteissakin. Kuljetukset toimivat hyvin.

    Jos juoksisin hakemassa Biltemasta, Hong Kongista, Byggmaxista, Bauhausista, Starkista ja Kodin Terrasta kaiken erikseen, ei tästä tulisi mitään. Riittää, että sellaiset tavarat, jotka eivät ole rautakaupan ydinalaa selvittää monesta paikasta ja ostaa hyvällä hintalaatusuhteella sieltä mistä kannattaa.

    Kun on riittävän iso keskitetty ostovolyymi, keskittää mahdollisuuksien mukaan muidenkin hankintoja ja henkilösuhteet toimivat (mielellään myös vähän paremmassa asemassa oleva kontakti, sillä rivimyyjällä on tiukka alennuspolitiikka), niin sinun kilpailutusajanhukkasi vähenee. Samalla myös säästyy kun kokonaishintataso on keskiverto-omatarverakentajaa alhaisempi.

    • Se on juuri näin. Kovin kaukaisesta rautakaupasta ei myöskään kannata tavaraa roudata, jos esim. yksittäisiä tavaroita tarvitsee. Kuitenkin jotenkin pitäisi edes vähän tietää ”mitä mikäkin maksaa” ja siihen saa jonkin verran osviittaa, jos vaikka surffailee http://www.taloon.com tai Byggmaxin sivuille. Jos ei oma rautakauppa pysty näihin hintoihin, sitten voi ostaa jommasta kummasta näistä. Ei tässä sen laajempaa hintavertailua tarvitse eikä kohta enää ehdikään tehdä. Oma paikallinen K-rauta (K-rauta 75) ei ole vastannut tarjouspyyntöihini mitään. En ole tosin soitellut perään. Mutta olettaisin sähköpostiviestien kuitenkin menneen perille.

  4. Sellainen omakohtainen kokemus kun juurikin rakennan että kun hommaat Starkista hyvän vastuumyyjän niin alkaa noi hinnat olemaan aivan eri luokkaa kuin mitä tuossa mainitsit. Jos vain lähetät heille tarjouspyynnön niin saat varmaan jotain alennuksia mutta kun he tajuavat että oikeasti tulet todennäköisesti ostamaan paljon niin hinnat on aivan eri luokkaa. Esim ostin juuri noita hitsattavia kermejä kellarin seinään Starkista ja hinta oli PALJON halvempi kuin tuossa mainitsit, ei kuitenkaan lähelläkään Viron hintoja. Sitten esim viemäriosista saa aina tyyliin 60% alennusta (kysy vaikka Meltexistä) niin kannattaa jättää suosiolla Bilteman ”laatu” pois koska paremmat kamat saa halvemmallakin. Eli kantsii mennä juttelemaan koska tulevaisuudessa et todellakaan kerkeä mennä Virosta (tai edes kovin kaukaa kotoa) kamoja ostamaan. Nimimerkki kokemusta on… 😉

Kommentointi on suljettu.