Bitumikermiä ja kevytsoraharkkoja

Eilen hain Starkilta 7 rullaa bitumikermiä anturan ja alimmaisen harkon väliin kosteuseristeeksi. Seitsemässä rullassa kermiä oli yhteensä 70 metriä, kermin leveys oli metrin ja yhden rullan paino 40 kg. Hintaa ostokselle tuli Suutarilan Starkilla yhteensä 1010,24 euroa, eli noin 144 euroa per rulla eli noin 14,4 euroa per neliö. Pakko oli ostaa, kun ne tarvittiin heti, ja tänään niitä on poltettu jo kiinni, tässä kuvaa:

Tämän enempää ei näitä Icopalin kermirullia kuitenkaan näillä näkymin Suomen puolelta osteta. Nimittäin puhelinsoitto Viroon paikalliseen K-rautaan paljasti, että sama Icopalin rulla maksaa siellä 33 euroa, eli enemmän kuin 4 kertaa vähemmän mitä hinta Suomen puolella. Vai oliko sitten Suutarilan Starkki tälle tuotteelle poikkeuksellisen kallis ostospaikka? En tiedä. Ja onhan sitä Icopalin kermiä myös kahta eri kokoa, mutta se ohuempi menee ulkokattojen aluskatteeksi, sitä ei voi anturan ja harkon väliin laittaa. Ensi viikonloppuna kuitenkin reissu Viroon, niin selvitetään onko tämä hintaero oikeasti totta. Jos on, reissussa tienaa helposti tonnin.

Tänään tuli myös HB-kivitalojen harkot pihaan. Otin myös laastikelkan sitä kautta, heidän hinta säädettävälle kelkalle oli 120 euroa, sama kelkka Starkilla olisi maksanut 150 euroa, en sitten osaa sanoa paljonko siitä hinnasta olisi saanut alennusta. Otin kuitenkin samassa kuormassa kuin harkotkin. Tässä kuvia harkkolastista, oli muuten yksi pisimpiä peräkärryjä mitä olen ikinä nähnyt:

Harkkojavojen purkamisesta myös videota ”videot” -välilehdellä.

259 vastausta artikkeliin ”Bitumikermiä ja kevytsoraharkkoja

  1. I simply want to mention I’m newbie to blogs and certainly liked you’re page. Most likely I’m likely to bookmark your site . You surely come with amazing articles and reviews. Bless you for revealing your web page.

  2. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

  3. Hi, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  4. I’ve read several excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you set to make such a fantastic informative web site.

  5. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site :).

  6. I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I am quite certain I’ll learn lots of new stuff right here! Good luck for the next!

  7. F*ckin’ awesome things here. I’m very satisfied to see your post. Thanks so much and i’m looking ahead to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

  8. As I site possessor I believe the content matter here is rattling magnificent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

  9. Great blog here! Also your website loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

  10. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

  11. Useful information. Fortunate me I discovered your site unintentionally, and I’m surprised why this coincidence didn’t happened earlier! I bookmarked it.

  12. I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I’m quite sure I’ll learn a lot of new stuff right here! Best of luck for the next!

  13. I really appreciate this post. I¡¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again

  14. ”Noissa rullahinnoissa ei ollut kyllä tippaakaan alennusta!!!”
    Kyllä siinä kassakuitissa jokin alennusprosentti oli, vaikka en sitä nyt ulkoa muista. Ja rullat hyllyssä oli sillä lailla vajaasti myyntipaikassaan, että oli niitä ottanut joku muukin. En sitten osaa arvioida miten paljon Starkki mahtaa näitä bitumikermirullia saada tällaisella hintaa myytyä, mutta jos myyntivolyymit on hyvät, täytyy varmaan ryhtyä heidän kilpailijakseen… 😉 Jos myyntikate on noin satasen per rulla, silloin voisi myydä vaikka vähän Starkkia halvemmallakin.

    Mutta mitä opimme tästä?

    Hintojen vertailu kannattaa, ja kiireessä ei kannattaisi ostaa mitään. Tai ainakin kannattaa katsoa http://www.taloon.com ja http://www.byggmax.com nettisivut ennen kuin ostaa, niin saa ainakin jonkinlaista käsitystä, että mitä mikin tavara noin suunnilleen pitäisi maksaa.

  15. Itse maksoin 2-laadusta 25/e rulla. Pinnassaa oli hiukan kosmeettista vikaa.
    Kyllä Starkki on tyypillisesti kaikkein kallein kauppa. Noissa rullahinnoissa ei ollut kyllä tippaakaan alennusta!!!

  16. Rautakaupoissa kannattaa kiertää tekemässä kunnon sopimus rakentamisen ajaksi, sillä hyvin toimiva rautakauppa ja nopea ja varma toimitus ovat a ja o monessa vaiheessa. Myös kuljetushinnat kannattaa neuvotella, sillä niistäkin tulee jo pitkä penni. Alennukset on ihan mukavia kun keskittää suurimman osan samaan paikkaan ja silti mikään ei estä kilpailuttamasta. Yleensä vaan sen parhaan tarjouksen sai juurikin sieltä mistä eniten tavaraa oli hankkinut. Lisäksi luotettava rautakauppias jaksaa selvittää ja nähdä vaivaa esim. kiireellisissä hankinnoissa. Meillä mm. pesutilojen kiviseinien muurauksessa oli pitkän ikkunan ylityksen kanssa ongelmia, koska olin tilannut liian lyhyen ylityksen. Rahti suoraan tehtaalta oli poskettoman kallis ja itse ylityspalakin hirmu hintainen. Luotettava kauppias soitteli ja hoisi ja saimme kappaleen toimitettuna tontille seuraavaksi päiväksi ihan pienellä kuljetusmaksulla ja sopivalla hinnalla. Lisäksi tavaroita oli mahdollisuus palauttaa vielä vuodenkin päästä eli ei haitannut vaikka olisi mieli muuttunut tai tullut hankittua liikaa tavaraa. Kaksi kertaa mekin kävime Virossa rakentamisen aikana, mutta tuliaisina oli muutama valaisin ja tupariviinoja :).
    Niin juu ja talopakettitoimittajat kyllä sorvaavat talonsa ihan omien kuviesi mukaankin. Mutta talopaketti tai ei, niin itse kun on aktiivinen ja seuraa mitä rakennuksella tapahtuu ja hankkii hyvän luottoporukan (mestarit, maanrakentajat jne) niin sillä pääsee pitkälle. Tsemppiä rakentamiseen!

    • Ilmeisesti Byggmaxissa olisi kannattanut poiketa. Heillä päällyshuopa nro 141 olisi käynyt, sen hyllynreunahinta Byggmaxissa 57,95 per 7 metriä. Muutettuna 10 metrin määräksi 82,79€ – joka siis on selvästi edullisempi mitä Starkin hinta 144 euroa per 10m rulla.

      Byggmax on ilmeisesti myöskin ainut rautakauppa, jossa jokainen asiakas maksaa hyllynreunahinnat? Muissa rautakaupoissa käydessä ei lopullista hintaa edes tiedä ennen kuin on kassakuitti kädessä, ellei sitten kysy hintaa etukäteen joko myymälässä tai puhelimella/sähköpostilla. Eli jos ruokakaupassa, apteekissa ja Byggmaxissa jokaisella asiakkaalla on samat hinnat, ja niistä ei tingitä, niin rautakaupoissa jokaisella asiakkaalla on eri alennusprosentit. Tämä on aika mielenkiintoinen ilmiö?

      Ja hurjat hintaerot tosiaan näihin bitumin hintoihin näyttäisi liittyvän, jos vielä vahvistuu, että sama tavara Viron puolella olisi 33 euroa per rulla. Ja sama juttu siellä Virossakin. Rautakaupassa jokaisella asiakkaalla on erilaiset alennusprosentit.

  17. Täytynee sanoa että toi bitumi rullien hinta oli ryöstö!

  18. Eli olisinko esim. minä voinut tilata jonkun talopaketin sen jälkeen kun oma arkkitehtini oli suunnitelmansa tehnyt? Ja joo – olisi kait esim. ”avaimet käteen” tarjouksen saanut ihan mistä tahansa, varmaan talopakettivalmistajilta myös? Kellari ontelolaattoihin asti oli laajin osakokonaisuus, jonka hintaa edes kysyin, siinäkin loppusumma oli saaduissa tarjouksissa sellainen, että päätin että tehdään ihan itse.

    Jos talopaketin valmistajat tai rakennusfirmat toimivatkin ihan erilaisella volyymilla ja tehokkuudella ja erilaisilla alennusprosenteilla mihin pienrakentaja pystyy, niin yksi tai kaksi etuutta pienrakentajalle kait yhä edelleenkin jää?
    Eli se, että valmistamisen osalta laskusta puuttuu ALV ja valmistavan firman kate.

    Eli jos vaikka minä perustan yrityksen joka rakentaa taloja saatujen piirustusten mukaan, niin ilmoitan talonrakentajalle tarjouksessani kokonaishinnan, johon sisältyy ALV. Ja oman firman hallintokulut ja firman kate. Eli voisin tehdä toisille talon rakentajille ihan sitä samaa hommaa mitä teen nyt itselle, eli hommaan työmaalle kaikki tarvikkeet (tosin paremmalla alennuksella) ja ottaisin sitten omistakin työtunneista hinnan. Ja lisään kaikkiin niihin kuluihin päälle ALV:n joka ensi vuoden vaihteen jälkeen on 24%.

    Mutta jos otan itselleni töihin timpurit, ja maksan heille palkan ja tilitän palkan sivukulut verottajalle ja eläkevakuutusyhtiölle, niin näissä laskuissa sitä ALV:n osuutta ei ole.

    Eli edelleen sama loppukaneetti mitä edelläkin kirjoitin, että kumpi tapa sitten loppupeleissä on euromääräisesti halvempi, en tiedä sitä vielä itsekään.

    Mitä sitten tulee laatutasoon, niin siinä mulla on kuitenkin sellainen uskomus, että työn laatu on parempi kun on pari luottomiestä hommia tekemässä, ja yritän olla itsekin mukana ainakin katsomassa, että kaikki menee piirustusten mukaan ja tulee kunnolla tehtyä. Vaikka oikeasti en kaikista asioista mitään ymmärrä (tosin aina silloin kysyn suunnittelijoilta ja vastaavalta mestarilta, ja opin siinä samalla sitten itsekin).

    Jos olisi joku firma palkattu taloa tekemään, sitten olisin itse enempi ulkopuolinen siellä työmaalla, ja joku palkattu työmaan nokkamies pyörittelisi näitä samoja asioita.

    • Vastaus ensimmäiseen kysymykseesi: olisit! Kaksikerroksinen talopaketti, vesikattoasennuksella (lue säältä suojaan) ja täysin oman arkkitehdin suunnittelema. Ja täysin kilpailukykyinen hinnallisesti.

    • Jep, meillä myös oman arkkitehdin suunnittelema, suurelementti-puutalopaketti vesikattoasennuksella.

  19. Hei Mosse,
    Ensi viikolla ollaan viisaampia, eli laitan hinnat sitten tänne, kun asia on ensin varmistunut. Ja suurin osa bitumikermistä on siis vielä ostamatta, kun sitä samaa tavaraa pitää laittaa myös kellarin seinien ulkopuolelle. Nyt laitettiin vasta anturoiden yläpinnat.

    Hei Anonyymi,
    Tämä juttu on juurikin näin – eli eihän nykypäivänä autojakaan enää rakenneta yksi kerrallaan tienposkessa, vaan suurella volyymilla suurissa tehtaissa ja samoilla piirustuksilla valmistuu isot volyymit. Nyt esim. tämän meidän talon piirustuksilla valmistuu vain yksi talo, eli ei taloudellinen tehokkuus ainakaan tuossa suunnitteluvaiheessa kovin suuri voi olla, kun samoilla piirustuksilla olisi voitu tehdä vaikka tuhat taloa. Tähän tulee nyt kuitenkin hetken päästä toteutunut neliöhinta tietoon (siis vuonna 2014 näillä näkymin) ja jos se menee paljon päälle sen, mitä talopaketin kautta olisi tullut, niin silloin tälle omalle hallinnolliselle työlle ei saa mitään palkkaa, päin vastoin siitä joutuu maksamaan, joskin jonkinlainen ei-euroissa mitattava palkka voi olla se, että arkkitehdin suunnittelema talo sopii paremmin tontille, ja sen sisältöön on voinut aika pitkälti itse vaikuttaa. Toki talopakettienkin sisältöön voi vaikuttaa, ei nekään mitään kiveen hakattuja kuvia ole.

    Katsotaan miten loppupeleissä käy, tällä hetkellä en tiedä sitä vielä itsekään.

    • Mielenkiintoinen harhakäsitys tuo, että talopakettia ei saa oman arkkitehdin suunnittelemana. Meillä on talopaketti ja täysin oman arkkitehdin suunnittelema. Eri asia on tietysti, jos puhutaan talopakettifirman kuvaston malleista.

  20. Pitkästä tavarasta rakentava joutuu hankkimaan paljon erilaisia tavaroita rauta- yms. kaupoista pienen ostajan ehdoilla. Hintoihin pystyy tietenkin vaikuttamaan riittävällä kilpailuttamisella ja oikeilla ostopaikkavalinnoilla, vaikkapa sitten Suomen rajojen ulkopuoleltakin. Aikaa ja vaivaa tähän ostopaikkojen ja hintojen vertailuun ja kilpailuttamiseen sekä tavaroiden noutamiseen ja kuljetuttamiseen pienissä erissä kuitenkin kuluu.
    Talopakettirakentamisessa välttyy tällaiselta vaivalta, koska paketin valmistaja on neuvotellut tavaroille ostohinnnan valmiiksi isojen volyymiensa avulla ja saanut näin ostohinnat eri tasolle kuin ”pienostaja” rautakaupasta.
    Tämä valinta eri rakennustapojen välillä on kuitenkin syntynyt jo ennen itse rakentamisen aloittamista, joten nyt sitten pitää vaan jaksaa etsiskellä oikeita hankintakanavia ja -paikkoja. Tsemppiä!

  21. Mielenkiinnolla odotan postaustasi viron hintaerosta. Itselläkin ollut suunnitteilla tavaranhankintamatka ”etelään”.
    Eräs tuttavani teki olohuoneen remontin yhteydessä tapettihankintansa juuri Tallinnan K-raudasta. Tapettirulla maksoi suomessa 24€/rulla. Täysin sama oli viron puolella 2€/rulla. Okei rulla sattui olemaan etelänaapurin puolella alessa. Mutta normaalihintaisenakin oli noin 6-7€. Eli siitä voi laskea säästön, varsinkin kun tavaraa ostaa isomman erän 🙂

Kommentointi on suljettu.